Pelastunut oliivipuu eteisessä

Ensimmäistä kertaa voin ilokseni todeta, että oliivipuu on selvinnyt hengissä talvesta! Luulen voivani julistaa näin, sillä pimein aika on ohitettu ja puu on alkanut tekemään uusia versoja!

_MG_2031.jpg

_MG_2018.jpg

Pidin syksyllä oliivipuuta ulkona terassilla auringonpaisteessa niin pitkään kuin vain uskalsin ennen kelien kylmenemistä. Nostin sen sitten sisään takaoven viereen, jotta se saisi mahdollisimman paljon valoa ikkunasta. Kun ilmat alkoivat viilenemään kunnolla, siirsin puun pakkasilta turvaan eteiseen, sillä pelkäsin sen saavan ovesta kylmää. Eteinen on ainoa paikka, jossa puu ei joudu myöskään olemaan patterin läheisyydessä.

Siinä se sitten nökötti jouluun saakka, jolloin sijoitin sen hetkeksi makkarin nurkkaan ikkunan eteen. Patterit eivät tuolloin huutaneet täysillä, sillä kuten tiedämme, etelässä joulu oli plussan puolella.

_MG_2033.jpg

_MG_2020.jpg

Muutamia lehtiä se alkoi tiputtamaan makkarissa oltuaan ja hetken jo pelkäsin, että se alkaa taas kuihtumaan kahden edeltäjänsä tavoin. Nyt puu on ollut kuukauden päivät taas eteisessä ja siinä se näyttää viihtyvän. Se saa kaiken sen luonnonvalon, jota tarjolla on.

Kastelun suhteen en osaa antaa mitään neuvoa, sillä olen kastellut oliivipuuta mutu-tuntumalla. Joskus se on ollut viikkoja ilman, joskus olen antanut runsaammin. Olen tutkinut aina lehtiä, en niinkään multaa. Olen kokeillut kuinka tiukasti lehdet ovat puussa kiinni ja tuntuuko ne kuivalta ja käppyröisiltä. Terveet, hyvinvoivat lehdet ovat pehmeitä ja taipuisia. Liian veden sanoisin olevan haitallisempaa, kuin hentoisen janon, joten olen antanut mullan kuivahtaa ihan koppuraksikin.

_MG_2019.jpg

_MG_2022.jpg

Kunhan kevät menee pidemmälle, siirrän puun taas olkkariin takaoven eteen. Siinä se on suoraan ikkunan edessä odottamassa kevätaurinkoa, kunnes viimein sen voi nostaa taas ulos. Onpa mahtavaa nähdä, että puu selvisi, vaikka en pystykään tarjoamaan sille sen ihmeempiä talvehtimisolosuhteita. Vielä hienompaa on nuo vaaleanvihreät uudet versot.

Pidän harvoista viherkasveista, mutta oliivipuu on kyllä ehdottomasti lempparini.

_MG_2031.jpg

Oletteko te onnistuneet oliivipuun talvehtimisen kanssa?

Heidi / Checklist - -

8 kommenttia “Pelastunut oliivipuu eteisessä

 1. Ensimmäinen talvi kun sain oman oliivipuun pysymään hengissä ja tekee jo uusia versoja, jee!! Mulla se on ollut kasvilampun alla ja silloin tällöin saanut siitä valoa. Ei ole kyllä yhtä tuuhea kuin tuo sun puu mutta selvisi kuitenkin talvesta :)<br />
  Täytyykin seuraavaksi hankkia rungollinen oliivipuu, näyttää niin upealta.

  1. Kasvilamppua en ole hankkinut… en ole kokenut sitä tarpeelliseksi, kun meillä ei ole noita viherkasveja juurikaan. En myöskään pidä siitä violetista valosta yhtään. 🙂 En tosin tiedä saako kasvilamppuja nykyään jollain tavallisella värillä…? Hyvä kuitenkin, jos se on teillä tepsinyt! Oliivipuu on kyllä erittäin haasteellinen saada talvehtimaan. Minäpä olen taas katsonut niitä matalampia versioita lisäksi – ne on niin söpöjä! 🙂

 2. Loistavaa että olet saanut puun talvetettua! Se on todella kaunis! <br />
  Meillä näyttäisi myös oliivipuu selvinneen talvesta vaikka marraskuussa löysin siitä ötökkä invaasion, myrkytin sen perusteellisesti (jotta eivät leviäisi muihin kasveihin) ja sen seurauksena puu pudotti ihan kaikki lehtensä. 🙁 Mutta kotimme on onneksi talvellakin sen verran valoisa että puu alkoi parin viikon jälkeen osoittaa toipumisen merkkejä ja kasvattaa hentoa uutta lehteä. Mikä riemu siitä repesikään ja nyt uutta lehteä on jo kivasti ja vähän olen pisimpiä versoja joutunut saksimaankin. 🙂 Mutta kovasti odotan kuitenkin jo kevättä, sillä on tämä pimeä aika kovin karua noille kasveille.

  1. Pari vuotta sitä yritin ja nyt onnistuin! 🙂 Yäh… ötökät kuulostaa ikäviltä! Onneksi sait ne hoidettua pois! Hyvä, että puu selvisi. Meidän eka puu pudotti talven aikana kaikki lehtensä, eikä ikinä enää siitä sitten lähtenyt uudelleen kasvuun. Tokaa puuta yritin talvettaa äitini kotona ja hänen suojaisalla lasitetulla parvekkeella, mutta ei se pärjännyt noillakaan keinoin. Tämä kolmas nyt sitten selvisi! En ole itse raaskinut leikellä puuta yhtään, täytyy katsoa miten se lähtee jossain kohta ulkona rehottamaan, jos sitten näyttäisi vähän saksia ja muotoilisi puuta! 🙂

 3. Onpa mahtava suoritus! Mä en ikinä saanut edes kasvilampun avulla lehtiä pysymään puussa, suurin osa putosi talven aikana. Viime syksynä päätin, etten enää yritäkään pelleillä oliivipuun talvettamisen kanssa. Jätin sen pihalle. Nyt voin suurella varmuudella sanoa, että se on kuollut. Hyvin pitkään se näytti ihan elävältä pakkasista huolimatta. Mun oliivipuuharjoitukset ovat nyt lopullisesti ohi, ei ole näköjään mun juttu.

  1. Täytyy sanoa, että olen kyllä itsekin ihan hämmästynyt, että puu selvisi! 🙂 Kaksi muuta tosiaan kupsahtanut, vaikka mitä yritin. Ehkä nyt kun yritin olla yrittämättä, niin se auttoi? 🙂 Lähinnä pidin puun suojassa vedolta sekä lämpimistä pattereista ja näköjään se tepsi. Uskon myös, että kun olin tosi säästeliäs kastelun kanssa, se auttoi. Eihän se puu kai talvella kasvukauden ulkopuolella vettä niin tarvitsekaan? Taisin ainakin tuossa tehdä virheen kahden aiemman kohdalla antaessa liian paljon vettä.

 4. Ihana!Minun täytyy ostaa myös,ja kokeilla pärjääkö.Täällä vanhassa talossa kasvit viihtyvät hyvin.Isot ikkunat ja keskuslämmityksen puute takaavat sen.Aina valoisaa ja vähän viileää:)

  1. Viileys ja valo kuulostaa hyviltä talven varalle! Kannattaakin ehdottomasti kokeilla oliivipuuta, ne ovat kyllä niin kauniita! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *