Berliinin joulutorit

Jos joskus olet miettinyt Saksan joulutoreille lähtemistä, niin voin suositella lämpimästi! Kyllä Keski-Euroopassa osataan nämä hommat! Toreille asti ei tarvitse lähteä nähdäkseen upeita valoja ja joulutunnelmaa, Berliinissä kadut ovat täynnä upeita jouluvaloja. Suurimman vaikutuksen näistä teki Sony Centerin sisäpihalle laitettu jättimäinen joulukello.

IMG_0662.jpg

IMG_0661.jpg

IMG_0666.jpg

Me kolusimme viikonlopun aikana kolme joulutoria; Potsdamer Platz, Alexanderplatz ja suurimman Berliinistä, eli Gendarmenmarkt. Esittelen teille nämä nyt järjestyksessään ja heti alkuun todettakoon, että jokaiselle näistä pääsee kätevästi metrolla. Kahteen ensimmäiseen metroasemalta nousee likipitäen heti torille, Gendarmenmarktille on jokunen sata metriä käveltävänä.

Potsdamer Platz

IMG_0680.jpg

Potsdamer Platzin torille saapuessa heti ensimmäiseksi näki valtavan, torille rakennetun pulkkamäen! Näille Keski-Eurooppalaisille toreillehan on hyvin tavanomaista se, että erilaisia huvituksia löytyy karuselleista muihin huvipuistolaitteisiin. En kuitenkaan uskonut näkeväni monen kymmenen metrin korkeaa pulkkamäkeä, jota laskettiin suurilla mustilla renkailla! Toreilla soi jouluinen musiikki ja jos se ei pauhaa kaiuttimista, sitä soittaa livenä yhden tai muutaman henkilön kokoonpano. Ave Maria kuulostaa muuten aika kauniilta kontrabasson ja jonkun puhallinsoittimen yhdistelmänä.

IMG_0679.jpg

Potsdamer Platzin tori oli kadun kulmaus, joten varsinaista suurta aukiota sille ei ollut. Keskeisimmällä paikalla oli juurikin tuo pulkkamäki ja karuselli muutamine ruoka- ja glühwein-kojuineen. Sitten tori lähti etenemään yhtä katua pitkin kojujen reunustamana. Niissä myytiin paikallisia herkkuja, kuten pretzeleitä, tomusokerilla kuorrutettuja churrojen tyyppisiä makeita leivonnaisia, koristeltuja piparkakkuja, suklaalla kuorrutettuja hedelmiä ja marjoja, jättimäisiä tikkareita ja lukuisia erilaisia pähkinöitä, paahdettuja taateleita sun muita! Paikalla oli myös seppä takomassa raudasta esineitä. Ruokien lisäksi kojuista myytiin paperitähtiä, hanskoja ja pipoja tai muita neuletöitä, kynttilöitä, saippuoita, tuikkukippoja ja muita kynttelikköjä ja vaikka mitä!

IMG_0684.jpg

IMG_0703.jpg

IMG_0709.jpg

Katu oli koristeltu mitä kauniimmilla valoilla. Jokaista kojua reunusti valaistut havuköynnökset ja puiden oksilta ihan kuin tippui valonauhoja. Puut oli myös valaistu violetein isoin valoheittimin, jotka loi taianomaisen, satumetsämäisen fiiliksen suurten oksien luodessa kuin katon kadun ylle. Katu päättyi vähän kuin t-risteykseen, jonka päätyyn oltiin rakennettu pieni luistinrata. Tuli ihan jenkkileffat mieleen ihmisten luistellessa rinkiä samaan suuntaan kaikkien kanssa musiikin pauhatessa. Todella kiva tunnelma!

IMG_0697.jpg

IMG_0714.jpg

Kävimme kyseisellä Potsdamer Platzin torilla myös päiväsaikaan, mutta täytyy suoraan sanoa, että suurin taika torille syntyy juurikin valoista ja päivällä tuo taika ei pääse oikeuksiinsa. Suosittelen ehdottomasti torivierailua ilta-aikaan tehtäväksi.

Alexanderplatz

Alexanderplatzin aukiolle oli rakennettu kohtalaisen kokoinen joulutori. Se noudatti yleisilmeeltään samaa linjaa Potsdamer Platzin kanssa ja kojutkin oli jotakuinkin samanlaisia.

_MG_0799.jpg

_MG_0803.jpg

Koska tilaa oli runsaammin, tällä torilla luistinrata oli hyvin keskeisellä paikalla joulukuusien ympäröimänä.

En ole ihan varma mikä on suuren, enkelikelloa muistuttavan rakennelman historia tai merkitys, jossa on uskonnollisia hahmoja ja jossa hahmot pyörii tornimaisen rakennelman ympäri, mutta ilmeisesti se kuuluu näille joulutoreille. Aika vakuuttavan näköinen ilmestyshän se oli ja näkyi pitkälle korkeutensa vuoksi.

_MG_0975.jpg

Joka torilla myydään ihania herkkuja ja täällä maisteltiin mm. suklaalla kuorrutettuja marjoja ja Nutella-vohvelia.

_MG_0797.jpg

Kävimme Alexander Platzin torilla päiväsaikaan, emmekä nähneet sitä iltavalaistuksessaan. Jostain syystä tämä tori jätti jotenkin kylmäksi, vaikka aika samanmoinenhan se oli. Ehkä se oli se, että se sijaitsi tosiaan suurella aukiolla ja siitä puuttui sellainen tietynlainen intiimiys.

Gendarmenmarkt

IMG_0855.jpg

IMG_0858.jpg

Tätä toria mainostettiin suurimpana ja mahtavimpana. Tämä oli oman joulutori-kierrokseni odotetuin kohde ja sinne suosittelen jokaisen joulufanin menemään! Muista poiketen tälle torille jonotettiin päästäkseen sisään ja poikkeuksellisesti tälle torille oli myös pieni, euron sisäänpääsymaksu. Porteilla oli vartijat, jotka fikkarin kanssa tsekkasivat kaikki isommat laukut ja reput.

Tällä torilla oli kaikkea enemmän ja isommin! Tori oli rakennettu aukiolle, jota ympäröi iso kirkko ja mm. konserttitalo. Kumpikin historiallisista ja kauniista rakennuksista oli valaistu kauniisti väriä vaihtaen. Ne loivat aika mahtavat puitteet koko torille, jonka kruunasi aivan valtava, tuhansin ja taas tuhansin valoin koristeltu joulukuusi.

IMG_0885.jpg

IMG_0887.jpg

IMG_0898.jpg

Kojut olivat tällä torilla osin erilaiset, osaan pääsi sisään, olivat sen verran isompia ”myymälöitä” ja osa kahden edellisen torin kaltaisia mökkimäisiä ihania kojuja. Täällä oli myös lasiseinäisiä illallisravintoloita, joissa olisi ollut ihana kyllä käydä syömässä. Toisaalta kaikki muutkin herkut erilaisista makkaroista kuumiin, paahdettuihin kastanjoihin ja syötävän suloisiin pipareihin näyttivät nekin houkuttelevilta.

IMG_0913.jpg

IMG_0914.jpg

Gendarmenmarktin torilla oli keskeisellä paikalla lava, jossa oli meidänkin aikana jokin esitys. Ilmeisen hauska, sillä ihmismassa hörähteli nauruun vähän väliä. Me emme nähneet esitystä väenpaljouden takia, eikä pystytty sitä juurikaan seuraamaan. Jokin humoristinen enkeli-systeemi siellä oli menossa! 🙂

Suuresta väenpaljoudesta huolimatta tunnelma oli iloinen, jouluinen ja mukava. Sopu antoi todellakin sijaa ja oli ihana vain seurata höyryävän kuuman glühwein-mukin äärellä ihmisten seurustelua ja yhdessäoloa. Glühwein maksoi 3 euroa/muki. Tämän lisäksi maksettiin saman suuruinen pantti, jolla joko sai lunastaa mukin itselleen tai sitä palautettaessa sai rahansa takaisin. Tällä varmistettiin, ettei mukit vallan katoa – pantti houkuttaa palauttamaan keraamisen mukin takaisin tiskille tai jos ei jaksa tehdä sitä tai muki hajoaa tai katoaa käsilaukkuun, on siitä maksettu myyjälle muutama euro jo etukäteen. Kätevää.

Suomalaisesta Tuomaan torista poiketen, Saksassa koko tori on anniskelualuetta. Glögimukin kanssa saa vapaasti liikkua ja katsella toria ja kojuja sen sijaan, että joutuu seisomaan pienessä karsinassa…

IMG_0878.jpg

IMG_0921.jpg

Olen aivan ihastunut näihin joulutoreihin! Jos joku ehdottaa ensi jouluna lähtöä toreille, olen aivan varmasti menossa!

IMG_0915.jpg

IMG_0900.jpg

Kyllä tuolla ihana jouluinen fiilis valtasi mielen. <3 Berliinistä on tulossa vielä toinen postaus vähän laajemmalla otannalla nähtävyyksistä ravintolasuosituksiin sekä käytännön asioihin. Meidät nimittäin yllätti eräs arkinen asia todella ikävästi…

Nyt toivottelenkin jo tässä kohtaa hyvää viikonloppua! Meillä on pikkujoulut huomenna kotona ja tupa täyttyy ystävistä, glögintuoksusta ja herkkulautasista. Tämä ilta vierähtää jo osittain niitä järjestellessä ja siivotessa huushollia. Viikonloppuna meille tulee myös kuusi kotiin joten jouluisia sisustuskuviakin on siis tiedossa viimeistään sunnuntaina. Nauttikaahan näistä joulunaluspäivistä – nämä ovat niitä parhaimpia hetkiä.

3 kommenttia “Berliinin joulutorit

  1. Mä olen haaveillut joulutoreista jo pitkään. Haluaisin käydä muuallakin kuin Tuomaan markkinoilla, mutta onneksi on edes se. 🙂 Berliinissä olen piipahtanut parituntisen verran yli 10 vuotta sitten ja vaikutuin. Vaikuttuisin varmaan vielä enemmän, jos pääsisin joulutoreille. Tosin, on kuulema Tallinnassakin hieno? 🙂

    1. Tuomaan markkinat on ihan kiva kotoinen versio. Ja varsinkin viime vuosina sekin on parantunut huimasti! Nuo Berliinin torit olivat kyllä ihan huikeita ja niille on päästävä joskus takaisin! Tallinnan torista olen kuullut paljon hyvää myös, se ei olisi ollenkaan pöllömpi idea vaikka ensi jouluksi. 🙂

  2. Kiitos kivoista joulutorikuvista! Olikohan tuo viimeinen juuri se tori,mihin rekka ajoi? Kauhistuttava tapaus.<br />
    Olen käynyt pari vuotta sitten Tallinnan tunnelmallisella torilla ja nyt pari viikkoa sitten Prahassa. Todella kiva matka ja suosittelen molempia kaupunkeja. Tallinnahan on lähellä, joten siellä voi piipahtaa äkkilomallakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *