Kaunis ja historiallinen Praha

Muutama on jo odottanut matkapostauksia Prahasta ja nyt kun tämä tyttö on selviytynyt kuumeesta ja vatsataudista, niin laitetaan jo ilmestyneen hotelliesittelyn jälkeen toinen osa eetteristä ulos!

Praha valikoitui matkakohteeksemme kolmesta syystä, jotka nivoutuivat kätevästi yhdeksi: halusimme viettää talviloman jossain Euroopan kaupungissa, jossa emme olleet ennen käyneet ja jonne saisimme halvat lennot. Finnairin sivulta marraskuussa bongatut satasen lennot per nenä Prahaan kuulosti vastaukselta toiveisiimme. Vietimme Prahassa tiistain ja perjantain välisen ajan, mutta koska saavuimme tiistaina kaupunkiin jo puolilta päivin ja lähdimme perjantaina vasta illalla, meillä oli käytännössä neljä kokonaista päivää aikaa seikkailla kaupungissa.

IMG_4962.jpg

IMG_5037.jpg

Praha on pieni kaupunki. Sen pienuus jopa yllätti, mutta toisaalta se teki kaupungista sympaattisen ja helposti lähestyttävän, eikä pienuus tuntunut suinkaan huonolta asialta. Välimatkat olivat täysin käveltävissä, emmekä lentokenttämatkoja pois lukien käyttäneet matkallamme mitään muita kulkuneuvoja, paitsi omia jalkoja. Keskusta-alue oli helppo omaksua ja pian jo seikkailimme kaduilla ilman kartan apua, paitsi silloin, kun piti oikeasti suunnistaa jonnekin suoraan. Prahassa tuli taas mieleen, kuinka erilainen historia maalla onkaan. Jo pelkästään lukuisia eri tyylisiä ja eri uskontokuntia edustavia kirkkoja, kappeleita ja katedraaleja hautausmaista puhumattakaan, oli suuri määrä. Rakennuksissa näkyi eri tyylisuunnat aina kubismista goottilaisuuteen ja kuvailin niitä into piukeana. Jostain syystä rakennukset ja talot ovat aina viehättäneet. Kenties minusta olisi pitänyt tulla arkkitehti…? 🙂

Kaikista suosituimmat nähtävyydet kolusimme tietenkin ja niitä on ehdottomasti nämä kaikki alla olevat kuvat täynnä, kuten Ruutitorni. Jostain syystä tätä upeaa tummanpuhuvaa tornia tuli ihasteltua lukuisat kerrat. Varsinkin iltavalaistuksessaan se oli kertakaikkisen upea! Ruutitornista on vain korttelin matka Vanhan kaupungin aukiolle.

IMG_5025.jpg

2016-01-20%2016.46.16.jpg

Vanhan kaupungin aukiolla on kuuluisa astronominen kello, joka vilahtaakin tässä kuvan vasemmassa laidassa. Myös tuo aukion näkymä viehätti minua eniten illalla. Taustalla oleva rakennus torneineen tuo mieleen ihan Prinsessa Ruususen linnan. Niin kaunista…!

20160121_173347-1.jpg

Kaikista tunnetuin Prahan nähtävyys lienee Kaarlen silta. Sanotaan, että siltoja reunustavat pyhimysten patsaat heräävät öisin keskustelemaan syvällisiä. Tiedä häntä, mutta silta oli kyllä massiivinen ja upea. Ihan taianomainen hetki oli, kun kävelimme pientä kujaa pitkin kohti siltaa ja yhtäkkiä taivaalta alkoi leijailemaan valtavan suuria lumihiutaleita ihan sakeana, sumentaen koko maiseman valkoisen vaipan taakse. Jotenkin tuo hetki piirtyi mieleeni ihan ikuisiksi ajoiksi ja juuri tästä matkustamisessa on kyse. Niistä taianomaisista hetkistä, joita reissuilla koetaan. <3

IMG_4959.jpg

Kaarlen sillan, kuten monen muunkin kaupungin sillan alla, virtaa Vltava. Joki on suomalaisittain nimensä mukaisesti todellakin valtava!

IMG_5009.jpg

Kaarlen sillalta matkasimme kohti vanhaa kuninkaanlinnaa ja Pyhän Vituksen katedraalia. Kiivetessämme yhä ylemmäs kiemurtelevia katuja ja kujia ja kymmeniä portaita, aukesi upeat näkymät Prahan kattojen ylle.

IMG_4967.jpg

IMG_4999.jpg

Kun suuntasimme kuninkaanlinnan yhdelle pihalle, jossa Pyhän Vituksen katedraali sijaitsee, vaikutuin todella suuresti sen koosta. Se näytti ulkopäin pienemmältä kuin olikaan.

IMG_4975.jpg

IMG_4981.jpg

IMG_4985.jpg

Jälleen huomasin ihastelevani näitä synkänkin näköisiä katedraalin torneja ja niiden holvien yksityiskohtia.

IMG_4994.jpg

Prahassa oli täysi talvi siellä ollessamme. Lunta satoi liki joka päivä, mutta välillä paistoi myös aurinko. Ja se lämmitti. Ihan eri tavalla kuin täällä. Huomasi hyvin, että olimme lähempänä etelää. Pakkasta oli joka päivä, parhaimmillaan -10 astetta, lähtöpäivänämme kuitenkin vain jo -3. Päivät kuluivat nähtävyyksiä katsellen ja kun kylmä yllätti, syöksyimme lähimpään kahvilaan lämmittelemään kuumien kupposten ääreen.

IMG_4956.jpg

Hintataso Prahassa oli jopa edullisempi kuin ajattelinkaan. Kolmen hengen, kolmen ruokalajin illallinen viineineen ja oluineen maksoi kalleimmillaan 60 euroa. Siis ei mitään! Söimme kuitenkin alkuruoaksi mm. carpacciota, pääruoaksi lihaa, kanaa tai pasta-annoksia, jälkkäriksi kakkupaloja, pannacottaa tai tiramisua ja kyytipoikina toimi viinikarahvi ja pari olutta limppareineen. Myöskään kahviloissa ei hintataso päätä huimannut! Tai oikeastaan huimasi se, että miten voi olla niin halpaa! Suomessa saa yhden erikoiskahvin sillä hintaa, mitä Prahassa saa kolmelle hengelle leivoksineen.

IMG_5021.jpg

Shoppailu on myös Prahassa edullisempaa, joskin merkkikama on likimain samanhintaista. Tytär katseli Conversen tai Vansin kenkiä ja ne eivät joitakin isompia kenkäkaupan joulun jälkeisiä aleja lukuun ottamatta olleet juurikaan edullisempia kuin Suomessa. Paikallinen muoti oli hyvin venäläishenkistä, samoin kaikki sisustusliikkeet, jotka näin. Oli värjättyä tekoturkista, krumeluuria, solkia, taskuja, vetskareita, kristallia ja kaikkea tingeltangelia joka paikka täynnä, oli se sitten takki tai koristetyynynpäällinen. Siis erittäin kaukana omasta tyylistäni, joten mitään paikallisia vaatteita tai sisustustuotteita en Prahasta löytänyt.

IMG_4912.jpg

Praha on täynnä kauniita pieniä katuja ja kujia, jotka suorastaan kutsuvat maleksimaan mukulakivillään. Palvelu on ystävällistä ja kaikki prahalaiset, keiden kanssa me juttelimme, puhuivat sujuvaa englantia. Ravintoloissa ruoka on hyvää ja samaa tasoa kuin täälläkin. Kävimme pari kertaa paikallista ruokaa tarjoavissa, tsekkiläistä keittiötä edustavissa ravintoloissa ja täytyy kyllä sanoa, että ne eivät vakuuttaneet. Sen sijaan kahvilat ja niiden tarjonta oli lähes poikkeuksetta parempaa kuin täällä. Leivokset, ne pari joita minäkin sain maistettua gluteenittomuuteni takia, olivat t-a-i-v-a-a-l-l-i-s-i-a!! 🙂

IMG_5046.jpg

Prahassa oli tosi kiva olla, nautin suuresti kaupungin ilmapiiristä. Tosin totean, että olisimme melkein voineet tulla kotiin jo päivää aiemmin. Olen huomannut jo useamman kaupunkiloman aikana, että kolme päivää olisi riittävä määrä. (Siis jos ei puhuta suurkaupungeista, niin kuin New York tai Lontoo.) Kolmessa päivässä kerkeää vallan mainiosti koluamaan pienemmät kaupungit, kuten Praha, mikäli lennot siis antavat myöten tulo -ja lähtöpäivienkin hyödyntämisen kaupungilla seikkailuun.  

IMG_4931.jpg

Prahasta riittää kuitenkin tarinaa vielä gluteenittomuuden nimissä – uskoisin, että moni on kiinnostunut laillani myös tästä aiheesta. Ja tokihan ostospuoli pitää vielä esitellä myös! Pysykäähän siis kuulolla!

Heidi / Checklist - -

8 kommenttia “Kaunis ja historiallinen Praha

 1. Oi! Oon just miettinyt, että Praha on sellainen kohde, johon ehdottomasti haluun matkustaa, ja tää postaus kyllä vahvisti mun mietteitäni! Vaikuttaa niiiiin suloiselta paikalta, ja kuulostaa hyvältä toi, että siellä pystyy kävelemään joka paikkaan, eikä tarvii turvauutuu paikallisliikenteeseen! Ja ihan käsittämättömän siisti toi viimeinen kuva, rakastuin tohon miten noi lumihiutaleet leijailee siinä! &hearts;

  1. Suosittelen kyllä Prahaa kaupunkipyrähdykseen! Ei tarvitse käyttää metroja eikä muitakaan, kaikkiin nähtävyyksiin voi tosiaan kävellä, vaikka kuninkaanlinna ja katedraali ovatkin aika korkealla, johon kipuaminen ei käy kuin tervejalkaiselta. Tuo viimeinen kuva on omakin lemppari. &hearts;

 2. Tuttuja maisemia 🙂 Käytiin Prahassa 2008 ja voisin mennä uudestaankin.

  1. Kiva, jos löytyi tuttujakin juttuja! 🙂 Jotkut kaupungit ovat kyllä sellaisia, että niihin voi palata yhä uudelleen.

 3. Olipas kiva postaus! En ole ikinä käynyt Prahassa, mutta haaveillut sinne meneväni. Ehkä kesällä voisikin mennä sinne 🙂

  1. Praha on kesällä varmasti upea! Siellä oli valtavan iso puisto, joka muistutti ihan Helsingin Ullanlinnanmäkeä taloineen. Todella kaunis varmasti kesällä! Myös tuo kuninkaanlinnan alue, josta näkee koko Prahan ylle lienee kesällä ihanan vehreä. Me ollaan jotenkin jumiuduttu vierailemaan Euroopan kaupungeissa talvisaikaan. 🙂

 4. Aivan ihania kuvia ja näyttää kyllä erittäin kauniilta kaupungilta :). Kuten taisin joskus aiemmin jo mainitakin, niin me olemme käyneet Prahassa vain pari kertaa nukkumassa lentokenttähotellissa jatkolentoa odotellessa, joten sen kummempaa mielikuvaa kaupungista ei ole. Paitsi että asiakaspalvelu etenkin hotellin respassa oli aivan mielettömän ystävällistä, ja vastaanoton yksi työntekijä muisti meidät vielä vuoden takaakin :). Eli kyllä, Prahaan täytyy ehdottomasti päästä joku päivä esim. pidennetyn viikonlopun viettoon.

  1. Praha on sen verran näppärä kaupunki, että sen näkee hyvin kolmessa päivässä. Suosittelen kyllä ehdottomasti piipahtamaan! Minusta paikalliset olivat liki kaikkialla hyvin ystävällisiä ja meidänkin hotellissa nuori henkilökunta tosi palvelualttiita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *