ERITYISRUOKAVALIOLLA

Mainitsin Päivän Pasta –postauksessa erityisruokavaliostani. Olen saanut osakseni läjän allergioita niin ruokien kuin eri kukkivien heinien/puiden saralta. Usein ruoka-aineallergiat ja siitepölyallergiat kulkevatkin käsi kädessä. Ristiallergeeneiksi niitä kai virallisesti kutsutaan. Viimeisin ”tulokas” tähän allergialistaan todettiin kesän kynnyksellä.

Olin pitkään kärsinyt erilaisista vatsavaivoista. Jos heitän tähän n. 10 vuotta, niin ei mene paljon metsään. Lukuisat keliakia- ja laktoosi-intoleranssitestit on tehty ja aina olleet normaalit. Joku lääkäri diagnosoi ärtyneen suolen oireyhtymän ja sillä tiedolla mentiin vuosikausia eteenpäin. Muistan viimeiset kolme vuotta erityisen raskaina. Hyvin usein syömisen jälkeen tuli huono olo. Vatsaa koski ja turvotti, joskus oksetti ja joskus kovat vatsakrampit herätti yöllä ja jätti sänkyyn työpäivän ajaksi. Suolisto ei toiminut normaalisti millään saralla. Olin jatkuvasti kipeä ja väsynyt. Vappuna koin ahaa-elämyksen tavattuani tuttujen luona äidin, joka kertoi poikansa vilja-allergiasta. Oireet täsmäsivät omiini täydellisesti! Parin viikon jälkeen tuosta kävin vilja-allergiatesteissä ja tulos oli selvä; vasta-aineet olivat koholla niin rukiin, ohran kuin vehnänkin kohdalla. Riisiallergia todettiin samalla, mutta kauratesti oli normaali. Vilja-allergiaa esiintyy pienillä lapsilla ja on yleensä ohimenevää. Aikuisella allergia on harvinainen. Vain 2 % :lla epäillyistä se todetaan.

viljapelto_69295030.jpg : 3231 kB
kuva lainattu täältä
Ravitsemusterapeutin suosituksesta olin parisen kuukautta tiukalla Fodmap –dieetillä. Tällä dieetillä pyritään rauhoittamaan ärtynyt suolisto välttämällä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka ärsyttävät jo valmiiksi ärtyneessä tilassa olevaa suolistoa. Olin juuri kuullut allergiastani, kun menin kauppaan ensimmäisen kerran. Mihin tahansa tartuin, tuoteseloste piti sisällään jotain niistä aineista, jotka olivat Fodmap-dieetin kiellettyjen listalla. Päädyin kaupasta kotiin itku kurkussa laktoosittoman maitotölkin ja suolalihapaketin kanssa:) Olin melkeinpä shokissa. Reagoin tietoon allergiasta aika voimakkaasti. Ruokalistaltani poistui saman tien kaikki kotimaista viljaa sisältävät tuotteet ja riisi. 100% puhdas kaura käy, sekä minulle ennen vieraat viljat kuten tattari, hirssi jne. Käytin paljon aikaa seuraavalla kauppareissulla tutkien tuoteselosteita. Viljaa tai viljasta johdettuja tuotteita (uutteet, tärkkelykset jne.) on joka paikassa.

Vilja-allergia on rinnastettavissa ruokavalion osalta keliakiaan. Kaikki gluteeniton/luontaisesti gluteeniton käy molemmille. Tosin keliaatikko voi yleensä syödä esim. vehnätärkkelystä sisältävää tuotetta, mutta vilja-allergikko saa siitä oireita. Keliaatikolle ei sovi viljan tietty proteiini, gluteeni, allergikko saa oireita viljan sisältämistä muista proteiineista. Haluan kuitenkin tähän kohtaan korostaa, että allergiaa ja keliakiaa ei pidä sekoittaa toisiinsa. Minun tapauksessa kyseessä on allergia, ei sairaus. Toisin kuin keliakiaa sairastavat, jos syön minulle sopimattomia aineita, suolistoni ei kärsi pysyvää haittaa. Keliakia taas on elinikäinen autoimmuunisairaus.  Molemmilla, vilja-allergialla ja keliakialla on taipumus periytyä.

Huomasin alkujärkytyksestäni toivuttuani, että kaiken ”normaalin” tuotteen voi korvata. Olin tästä todella iloinen! Semper valmistaa hyviä gluteenittomia ja vehnättömiä tuotteita, joiden vakikäyttäjäksi minäkin olen ryhtynyt. Myös muita merkkejä löytyy isoimmista marketeista kattavasti ja muutamia suosikkeja on jo kerääntynyt. Miinuspuoli gluteenittomissa tuotteissa on hinta. Pakkauskoot ovat pienempiä ja tuotteet maksavat parhaimmillaan viisi kertaa normaalituotetta enemmän. 
kuvat lainattu täältä
Olen nyt ollut viljattomalla ruokavaliolla kohta neljä kuukautta ja olo on niin erilainen kuin ennen! Ei enää jatkuvia epämääräisiä tai kivuliaita vatsaoireita tai etovia olotiloja. Olo on taas hyvä ja olen virkeämpi. Jos syön sopimatonta, tiedän sen kyllä. Oireet ilmestyvät yleensä n.  2-5 tunnin kuluttua ja ne saattavat kestää seuraavan vuorokauden, joskus jopa päiviä. Välillä oireita tietysti tulee ja joskus niitä on vaikea yhdistää tiettyyn ruokaan/tuotteeseen. Usein taustalta löytyykin sitten tuotteen sisältämä vehnätärkkelys tai suuri määrä riisitärkkelystä. Ulkona syöminen (varsinkin reissussa) on nykyään haasteellisempaa ja lounasruokaa tai pikaevästä ei enää niin vaan napata mukaan kahvilasta tai kaupastakaan. Kesällä oli erilaisia juhlia valmistujaisista rippijuhliin ja näihin tilaisuuksiin mukana kulkee aina omat eväät. Olen kuitenkin sopeutunut alkujärkytyksen jälkeen ihan hyvin ja parasta tässä oli tietysti se, että vuosikausien kipuilut ovat nyt taaksejäänyttä elämää ja voin tätä nykyä niin paljon paremmin!

Tänään on perjantai! Viikon paras päivä heti lauantain jälkeen! 🙂 Meille on tulossa huomenna illallisvieraita – odotan innolla, että pääsen kertomaan siitä lisää!

Mahtavaa viikonloppua!

B
Heidi / Checklist - -

2 kommenttia “ERITYISRUOKAVALIOLLA

 1. No mutta hyvä, että tuo selvisi. Tietämättömyys on pahinta…<br />
  Mä NIIN tiedän sun fiilikset ja jos olet blogiani pidempään lukenut, niin tiedätkin sitten mun 9 kuukauden taistelusta noita samoja oireita vastaan. :(<br />
  Täällä tosiaan diagnoosi oli tuo Keliakia.<br />
  Tsemppiä ihanainen sinne. 🙂

 2. Jep, olen lukenut sun blogista samaa tarinaa. Sulla tietysti tuo diagnoosi vielä vakavampi… Elämää helpotti kovasti, kun nyt tietää mitä voi syödä ja mitä ja mistä kaikki on johtunut. <br />
  <br />
  Kiitos tsempeistä! Sinne kans! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *