Ulkohuussin rakentaminen

Mökkikautta ollaan polkaisemassa käyntiin ja ajatuksissa on toki vapaat viikonloput ja leppoisat lomapäivät mökin vehreässä pihapiirissä, mutta ensisijaisesti mielen päällä on kaikki tarvittavat kunnostus- ja rakennustyöt, joita ollaan jo listattu talven aikana. Palailen tuleviin projekteihin lähempänä, mutta nyt tarjoilen teille viime kesäistä projektia ulkohuussin rakentamisen merkeissä.

Tuo huussin uusiminen tuli vähän puskista itsellemmekin, sitä ei ollut tarkoitus viime kesänä tehdä lainkaan, vaan jättää tälle kesälle, mutta kokoaikaisessa käytössä ollut mökki ja suuremmankin porukan kanssa siellä vietetty aika kertoi aika pian karun totuuden – olemassa ollut puucee ei riittänyt enää palvelemaan. Syy, miksi halusin tämän projektin blogiin ikuistaa, oli tiedonpuute itse sitä netistä etsiessäni. En oikein löytänyt vastaavia projekteja laisinkaan, ainoastaan myyntikuvia hienoista pienen mökin kokoisista wc-rakennuksista, jotka maksoivat parhaimmillaan monta tonnia ja esittelyitä eri käymälöistä, mutta en yhtäkään projektia siitä miten ulkohuussin voisi itse rakentaa.

Vanha wc:mme sijaitsi samassa rakennuksessa liiterin kanssa. Huussin tyhjennysprojekti ei ollut kovin mukavaa ja huomasimme monesti kesäloman aikana oleskeltuamme siellä pitkään ja isollakin kokoonpanolla, että wc oli tyhjennettävä liki joka päivä. Huussi oli ehdottomasti päivitettävä nykyaikaisemmaksi!

Etsimme pitkään netistä eri vessoja ja vertailimme eroja. Lopulta päädyimme rakentamaan kokonaan uuden pienen wc-rakennuksen ja viimein löysimme K-raudasta Hertta -nimisen elementin, joka sopi meidän projektiimme. Se oli puuvärinen pieni ja soma koppi, mutta josta saisi pienellä rakenteiden tuunauksella ja maalipurkilla paljon kivemman! Paikan päällä myymälässä aloimme etsimään puuceehen myös itse käymälää ja me saimme tosi asiantuntevan myyjän joka esitteli eri malleja ja kertoi niiden käytöstä. Lopulta valitsimme Kekkilän kuivakäymälän.

Tavarat toimitettiin meille heti seuraavana päivänä, mutta itse projekti aloitettiin jo samana iltana etsimällä puuceelle tontilta uusi sijainti niin, että siinä tulisi huomioitua nestesäiliön paikka. Sen tuli sijaita selkeästi alempana kuin itse käymälä. Maanvetovoima, nääs. Kallioisella tontilla ei ole kovin montaa paikkaa, jossa lappari ei kalahtaisi kymmenen sentin sisään kiveen, eikä vessaa halua ylipäätään mihin tahansa sijoittaa. Paikaksi valikoitui tontin kulma lähellä päämökkiä – paikka oli tarpeeksi tasainen rakennuksen pystytystä varten ja maa viettää sopivasti alaspäin säiliön sijoittamista ajatellen.

Aloitimme tekemällä uudelle pömpelille tukevan pohjan. Se saatiin aikaiseksi hiekalla ja mullalla sekä isoilla betonilaatoilla.

Kun itse pömpeli-elementti saapui, kokosimme sen ohjeiden mukaisesti ja lopuksi vielä maalasimme sen pihapiiriin sopivaksi.

Seuraavana päivänä maalin kuivuttua alkoi käymälän asennus. Se edellytti reikää wc:n takaseinään, jotta käymälä asettuu tilaan paremmin ja ”savupiippu”, eli putki, jota pitkin haju kulkeutuu ulos, saatiin suoraan rakennuksen ulkopuolelle ilman katon rei’ittämistä. Tällä tavoin saimme myös pikkuruiseen pömpeliin hieman lisää tilaa, kun osa käymälästä onkin taivasalla. Asensimme takaseinään ulostyöntyvän käymälän osan suojaksi kuramaton vesisateilta ja muilta suojaamaan sekä tukimme käymälän ja seinän väliset raot puurimoilla – emmehän toki halua, että mitään ötököitä tai muita pääsee vessaan sisälle!

Kekkilän kuivakäymälä erottelee jätökset sekä kompostoi niitä. Käymälän sisällä on kolme isoa sankoa ja ne toimii kuin karuselli – kun yksi täyttyy, kierretään toinen sanko tilalle ja kun sekin on täynnä, käännetään kolmas. Tässä kohtaa varsinkin jo eka säiliö on alkanut kompostoitumaan ja niitä on mukavampi tyhjentää. Neste valuu letkua pitkin omaan säiliöön, johon laitoimme blandikseksi vettä.

Hankimme käymälän sekä tuon nestesäiliön tyhjennystä varten maisemakompostorin. Sinne toki tyhjätään jatkossa myös muu biojäte ruoantähteistä lehtiroskaan jne. Ureaa pitää muutenkin kompostoriin lisätä, sillä se pitää kompostointiprosessin käynnissä. Tuo meidän kivi-kompostori tosin jäätyy talven aikana, sillä emme katsoneet tehokompostoria tarpeelliseksi. Viimeksi viikko sitten mökillä käydessämme kurkkasin kompostoriin talven jäljiltä ja kuulkaa siellä tuoksui hyvältä, kuin puhtaalta mullalta!

Huussi on nyt todella toimiva! Sinne on mukavaa ja hajutonta mennä ja kamala tyhjennysprosessi on mennyttä! Sydäntä lämmittää myös tietysti ekologisuus. Pientä sisustusta vessaan tehtiin lisäämällä matto sekä ripustamalla wc-paperirullat ylös pitkiin nauloihin. Valoina toimii katonrajaan nastoilla kiinnittämäni patteri-pallovalot. Ne tuovat ihanan pehmeän tunnelman pieneen vessaan ja antavat riittävän valon toimia. Iltaisin pidämme ne päällä ja viimeinen sammuttaa ne yötä vasten tai vasta aamulla.

Huussi on ristitty “tivoliksi”. 🙂 Tämä juontaa juurensa siitä, että vessan yläraoasta varsinkin pimeällä näkyvät pallovalot toivat äitini mieleen tivolin lipunmyyntikioskin. 🙂 Kieltämättä pimeässä se siltä näyttääkin! Hah! Koska sisällä kuivakäymälässä on vielä tuo “karuselli”, oli tivoli oiva nimitys uudelle pikkuvessallemme!

Huussi on ulkonäöltään kovin perinteinen, varsinkin tuon ovessa olevan sydämen muotoisen reikänsä ansiosta. Ei ehkä ihan itseni tyylinen, mutta mökin tyylinen kyllä. 50-luvulla rakennetun hirsimökin kupeeseen ei mikään kovin suoralinjainen ja moderni rakennus olisi sopinutkaan. Kyllä tuolla kelpaa käydä!

Mökkikausi on meillä siis juuri pyörähtämässä käyntiin. Tulevaksi viikoksi on luvattu parinkymmenen asteen lämpöasteita ja helatorstain jälkeinen perjantaikin on vapaa, joten päiväreissujen sijaan vietämme ekat yöt mökillä ensi viikolla. Plakkarissa on tsiljoona mökkiaiheista postausta, joten näitä alkaa nyt putoilemaan blogiin.

Aurinkoista sunnuntaita – me ollaan taas mökillä hommissa, kuinkas muutenkaan…!

Heidi / Checklist - -

2 kommenttia “Ulkohuussin rakentaminen

  1. Tulitko ajatelleeksi että tuosta ylhäällä olevasta aukosta pääsevät linnut ja oravakin sisään.Meillä vielä pienemmästä aukosta meni orava repimään vessapaperia ja rastas teki pesän sisälle.Siivo oli aikamoinen.

    1. Joo, kyllä se kävi mielessä, mutta jäi sille asteelle 🙂 Siihen on ollut puhetta laittaa pienirakoista verkkoa tai jopa ihan hyttysverkkoa esteeksi. Ainakaan nyt ekan vuoden aikana ei ole kumpikaan käynyt vieraisilla – orava tai lintu. Täytyypä ottaa uudelleen mietintämyssyyn, uskon, että sotku on ollut tosiaan melkoinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *