Lemppariruokaa; Risotto

Yksi lempiruoistani on risotto. Siis ei mikään sellainen perus riisistä keitetty mössö, johon heitetään hemapa (herne-maissi-paprika) sekaan, vaan ehta, hyvästä risottoriisistä, kuten vaikkapa arborio-riisistä tehty risotto, joka syntyy tuoreista raaka-aineista, hyvästä valkoviinistä ja kauha kerrallaan riisin sekaan imeytettävästä liemestä ja isosta kourallisesta raastettua parmesania.

Risoton voi valmistaa kyllä vähän kevyemminkin, kuten me teimme eräänä päivänä. Käytimme siihen lähinnä kaikkea mitä jääkaapista löytyi ja jätimme rasvaisimmat raaka-aineet pois. Kuutioimme shalotti-sipulin, valkosipulin ja puolikkaan chilin, josta poistettiin siemenet. Nypin läjän tuoretta oreganoa ja pesin pienen pienet helmitomaatit. Keitin litran kanalientä ja mittasin arborio-riisiä valmiiksi 400 grammaa. Sitten vain kattila tulille, oliiviöljyä perään ja ruoanvalmistukseen. Tässä resepti siihen risoton “juhlaversioon” kaikilla mausteilla:

Risotto

1 l kanalientä
1 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia
1-2 valkosipulin kynttä
400g risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
5 rkl voita
100g parmesanraastetta
suolaa
pippuria

Kuumenna liemi kattilassa
Pehmennä sipuli oliiviöljyssä pannussa ja lisää sitten valkosipuli, kääntele pari minuuttia
Lisää riisi ja nosta lämpöä
Kääntele riisiä koko ajan. Se ei saa saada väriä, mutta muutaman minuutin kuluttua se muuttuu läpikuultavaksi
Lisää viini ja sekoita, anna sen imeytyä riisiin. Alkoholi haihtuu, maku jää
Lisää ensimmäinen kauha lientä ja anna imeytyä riisiin. Pidä riisi liikkeellä koko ajan
Jos kiehuu liikaa, pienennä lämpöä, muuten riisin ulkopinta kypsyy liian nopeasti ja sisus jää raa’aksi
Jatka kauha kerrallaan nesteen lisäämistä, mutta anna aina edellisen ensin imeytyä
Tähän vaiheeseen kuluu n. 15 minuuttia
Riisin kuuluu olla pehmeää, mutta pureskellessa napakkaa
Tarkista suola ja pippuri

Nosta kasari liedeltä, lisää joukkoon voi ja riisi. Sekoita varovasti

Me jätimme kevyemmästä versiosta pois viinin, voin sekä parmesanraasteen. Maussa huomasin välittömästi viinin tuoman hapokkuuden puutteen, joten korvasin sen runsaalla tujauksella sitruunanmehua. Parmesanin ja voin puuttumisen huomasi myös niin rakenteessa kuin maussakin, mutta risotto ilman niitä maistui toki vähän raikkaammalta. Rakastan tuoretta oreganoa ja se sopiikin tomaattien kaveriksi ihan täydellisesti, joten lisäsin tähän versioon molempia runsaasti risoton sekaan. Me lisäsimme vielä erikseen pannulla paistettua broilerin jauhelihaa, kun sitäkin sattui jääkaapissa olemaan, mutta se oli virhe. Broiskun jauhis ei sopinut ihanan pehmeään risottoon rakenteeltaan saati maultaan yhtään! Note to self; älä ikinä enää pilaa täydellistä risottoa!

Risottoonhan voi periaatteessa heittää mukaan mitä vain – tuo resepti onkin siis hyvä perus pohja, jota voi käyttää sellaisenaan tai höystää oman maun mukaan vaikka millä raaka-aineilla. Ja hei, risotto on muuten kelpo kasvisruoka, jos sellaista haluaa tai tarvitsee tarjota. Muista vain tarkistaa, että juusto kuuluu ruokailijan syömiin raaka-aineisiin ja korvaa myös kanaliemi kasvisliemellä.

Mahtia maanantaita!

Heidi / Checklist - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *