Itsenäisyyspäivän aamuna

On Itsenäisyyspäivän aamu. Heräsin tosi aikaisin, mutta iltakin oli kyllä aikainen ja uni painoi silmiä kiinni jo kymmeneltä. Muu perhe vielä nukkuu, koirakin tuhisee syvässä unessa pedissään hiipiessäni alakertaan. Sytytän lukuisat kynttilät erilaisiin jalkoihin, lyhtyihin ja tuikkukippoihin. Istun kynttilänvalossa, katson ikkunasta ulos ja parin omakotitalon päässä liehuu lippu salossa. Tuuli saa lipun lepattamaan melkein auki asti. Taivas näyttää jo vähän aukeavan sen takaa.

Vaarille tämä päivä oli niin tärkeä. Sotaan piti lähteä jo 17-vuotiaana. Ei meistä nykypäivän ihmisistä kukaan osaa kuvitellakaan, mitä kaikkea tuolloin on ollut. Ja minkälaisin muistoin siitä selvinneet jatkoivat elämäänsä vanhuuden päiviin saakka. Vaari kertoili joskus itse jotain tarinoita, varsinkin hevosista. Sellaista kevyempää tarinaa. Niistä raskaammista ei meistä ainakaan kukaan tohtinut ikinä kysyä.

_MG_0394.jpg

Tänään vien mummin ja äidin hautausmaalle. Tänään jos koskaan, on hyvä hetki laskea kynttilät nimenomaan edellisten sukupolvien muistolle. Ilman heitä, niitä kynttilöitä ei tarvitsisi laskea lainkaan.

Meillä on ohjelmassa tänään hyvä ruoka ja Linnan juhlat. Niitä katsellessa vierähtää kivasti ilta jotain hyvää nauttien. Uuniin menee iso paisti ja joulua silmälläpitäen testaan erästä poroherkkua alkupalana. Jälkkärin kohdalla oikaisin ja kaupan pakastealtaasta lähti mukaan jätskikakku. Kaikkea ei aina tarvitse vääntää itse alusta asti, tuo on hyvä meikäläisenkin välillä muistaa. Mietin juuri lähdenkö riisipuuron keittoon – sopisi hyvin tähän juhlalliseen pakkasaamuun. Mittari näyttää -8. Mutta missä on lumi? Alan kohta jo hätäilemään onko meillä taas musta joulu….!

Meillä syttyy kaksi kynttilää ikkunalaudalle klo 18. Tämähän on ikivanha perinne, en tiedä kuinka moni tuota enää edes tekee, mutta meillä ne laitetaan. Vanha tarina taitaa kertoa kynttilöiden merkityksestä parikin eri versiota, mutta itse olen kuullut sitä, että kynttilöillä merkittiin turvallinen majapaikka. Onneksi tänä päivänä meille kaikille koti on juuri sellainen…

Rauhallista Itsenäisyyspäivää.

 

Heidi / Checklist - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *