Sisustusprojekti 3D:nä

Muistatteko viime syksyisen sisustusprojektini? Kysehän oli siis äitini uudesta asunnosta, johon suunnittelin sisustuksen. Kun neliömäärä vanhan ja uuden kodin välillä tippui yli puolella, ei vanhan kodin kalusteita voinut uudessa yksiössä enää hyödyntää jo pelkästään mittasuhteiden vuoksi ja sisustus päädyttiinkin uusimaan lähes kokonaan. Uuden kodin pienemmät neliöt tuntuivat vaikealta hahmottaa – miten yli puolet pienempään avotilaan saadaan mahtumaan makkari, olkkari ja keittiö niin, ettei tilasta tule liian täysi ja erilaiset toiminnot kuitenkin erottuisivat toisistaan. Kun näiden lisäksi oli vielä yksi sisustushaave toteutettavana (sisustustakka) sekä pari käytännön asiaa ratkaistavana (varavuodemahdollisuus ja säilytystila), piti tilankäyttöä todellakin miettiä.

Visualistin opinnoissani opin 3D-mallintamaan ja niinpä asuntoa katsomaan päästessämme mittasin joka kolkan ja aloin työstämään tätä mallinnosta.

Kodissa on neliöitä 38,5. Tila on yhtä suurta tilaa ja oikeastaan ainoa rakenteellinen tilanjakaja on vaatekaappi. Se jakaa tilaa luonnollisesti keittiöksi ja makuuhuoneeksi sijaitessaan niiden välissä. Valtava wc/kylpyhuone jää heti eteisen viereen ja sitä en näihin piirustuksiin turhaan lähtenyt edes sen tarkemmin piirtämään. Keittiö jää yhdelle seinustalle ja sen jatkumona on ruokailutila. Olohuone aukeaa asunnon toiselle laidalle ja olkkaria ja ruokailutilaa jakaa parvekkeen ovi. Pohja on minusta nerokas ja se on kerrankin ihan oikeasti hyvin suunniteltu.

Tästä mallinnoksen kuvasta tuo asunnon luontainen jako eri toimintojen välillä käy parhaiten selväksi. Ulko-ovi jää oikealle ylänurkkaan, tuo tyhjä, piirtämätön tila sen alapuolella on siis wc/kylppäri.

kuva%2015.jpg

kuva%2016.jpg

Tätä mallinnosta varten olin jo valinnut äitini kanssa yhdessä kaikki kalusteet. Olin määritellyt jokaiselle kalusteelle maksimi mitat, jotta ne tuli valittua oikeissa mitoissa suhteessa asunnon kokoon sekä kalusteelle varattuun tilaan. Koti ei saisi näyttää täyteen ahdetulta, eikä kalusteet saisi ikinä olla joko liian suuria tai liian pieniä neliöihin suhteutettuna. Aloitetaan keittiöstä.

1%20kuva.jpg

Keittiöön valikoitui loppujen lopuksi musta pöytä, toisin kuin näissä piirroksissa, mutta mitat säilyivät samoina. Pöytä on pieni, 75x120cm mutta sen ääressä mahtuu ruokailemaan hyvin neljä ihmistä, hätätilanteessa jopa kuusi. Pöytä sijoitettiin keskelle ruokailutilaa ja mustan pöydän parina on valkoiset tuolit. Ne ovat itse asiassa meidän vanhat keittiön tuolit, jotka jäivät ylimääräiseksi ja ne sopivat siron ulkomuotonsa vuoksi todella hyvin pienen pöydän pariksi.

Koska asunnon ikkunat sijaitsevat vain yhdellä seinällä, halusin maksimoida valon sekä luoda illuusion suuremmasta tilasta tuomalla tilaan useita isoja peilejä. Yksi niistä on ruokapöydän yläpuolella.

kuva%2012.jpg

Parvekkeen ovi jakaa ruokailutilan ja olkkarin melko luontaisesti jo valmiiksi, mutta me halusimme korostaa jakoa entisestään. Koska äitini halusi myös varavuodemahdollisuuden, valikoimme sohvan divaaniosalla, jolla saimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla; tilanjakajan sekä sohvan, joka aukeaa 140 cm leveäksi vuoteeksi. Tuo Ikean sohva oli täydellinen valinta tilaan kokonsa sekä värinsä puolesta ja tietty tuon varavuoteen takia, mutta koska divaaniosan alle jää vielä runsaasti säilytystilaa laatikon muodossa, saa sinne sujautettua näppärästi myös varapeitot ja tyynyt! Divaaniosan kätisyys laitettiin oikealle puolelle ja näin se myötäilee partsin oven rajaa tehden entistä selkeämmän jaon ruokailutilaan.

kuva%2018.jpg

Olkkarin puolelle jäi toteutettavaksi tuo sisustushaave, eli sisustustakka. Takaksi valikotui sama, kuin mikä meidän kotona on. Takka on mielestäni markkinoiden kaunein, aidoimman näköisin sekä myöskin edullisin. Koska meillä on takasta käyttökokemusta ja olemme olleet siihen 100% tyytyväisiä, uskalsin suositella sitä myös äidilleni. Takan päälle sijoitettiin jälleen suuri peili ja näin saimme “ikkunan” myös tuolle seinälle. Takka onkin kodin ehdoton kruunu!

kuva%205.jpg

Suuri murheenkryyni on sisustuksessa aina tv ja sen sijoituspaikka. Koska minun tehtäväkseni jäi tilanjakamisen suhteen pohtia ns. makuuhuoneen ja olohuoneen erottaminen paremmin toisistaan, yhdistin nämä kaksi asiaa toisiinsa. Äitini halusi keveän ja osittaisen tilanjakajan, joten kaikki katosta alas lähtevät viritykset oli poissuljettuja. Koska tv tarvitsi kuitenkin jonkun tason ja äiti lisäsäilytystilaa, sijoitin sängyn päätyyn matalan Bestå -tason laatikoilla.

Tv-tasoon suunnittelin kiinnitettäväksi kevyen rimoituksen, joka toimisi tilanjakajana sekä samalla sängystä katsottuna siistinä taustana telkkarille – eipähän tarvitsisi tuijottaa johtoja tai telkkarin tylsää taustaa. Näissä kuvissa tuo rimotus näyttää raskaalta. Sitä olikin hankala piirtää ja aikani sitä tuhrattuani annoin mennä tuollaisilla “lautamaisilla” versioilla. Oikeasti kyse on sormirimoista, eli hyvin kapeista rimosta. Tilanjakaja tehtiin myös loppujen lopuksi koko sängyn levyiseksi, eikä vain tv:n taustaksi, kuten näissä kuvissa.

kuva%207.jpg

Tilanjakajasta päästäänkin oivasti sinne toiselle puolelle, eli “makkariin”. Sepä ei muuta vaadi kuin mukavan sängyn, joka hankittiin jenkkiversiona sekä yöpöydän, joka tässä tapauksessa on lipasto, jälleen lisäsäilytyksen vuoksi. Lipaston päälle sijoitettiin mikäs muu, kuin peili ja taas saatiin yksi “ikkuna” lisää seinälle.

kuva%209.jpg

kuva%208.jpg

Äitini muuten kauhisteli aluksi peilien määrää. Niitä kun on näiden mainittujen lisäksi vielä tuossa yläkuvassakin näkyvä peili vaatekaappien päädyssä sekä eteisessä mieheni asentamien peililiukuovien muodossa, mutta ymmärsi kuitenkin ne asennettuamme, mikä funktio niillä on ja ennen kaikkea mikä niiden tuoma lisäarvo on; tilantuntu sekä valoisuuden maksimointi. Ja onpahan sitten peilejä mistä peilailla! 🙂

Tässä vielä kuvia asunnon 3D-mallinnoksesta eri kuvakulmista. Olen melko tyytyväinen piirrustuksiin – niiden avulla mittasuhteiden hahmottuminen helpottui ja meidän mieliimme jäänyt kuva tyhjästä asunnosta ikään kuin heräsi henkiin. Eihän mikään tila näytä tyhjänä miltään ja koska tyhjä tila näyttää aina nimenomaan pienemmältä kuin onkaan, oli äitinikin vaikea hahmottaa, että mahtuisiko kaikki suunniteltu edes koko asuntoon!

kuva%204.jpg

kuva%2017.jpg

Peili tuossa vaatekaapin päädyssä on tarkoituksella oikeassa reunassa, sillä vasemmalla puolella sijaitsee runsas määrä valokatkaisijoita. Niitä en lähtenyt näihin mallinnoksiin sentään piirtelemään. 🙂

kuva%2011.jpg

Nämä kuvat ovat siis todellisissa mittasuhteissa ja kuten niistä näkyy, asunto on todella tilava neliöihinsä nähden! Kalusteiden ja eri toimintojen välille jää runsaasti myös tyhjää tilaa. Piiirtämättä näihin jäi lasitettu parveke, joka on koko asunnon levyinen keittiöstä olkkariin. Pituutta sillä on 5 metriä ja syvyyttäkin 3, joten aika luksus on tuo kesällä ylimääräiseksi huoneeksi muuttuva parveke! Sitä lähdetäänkin sitten seuraavaksi sisustamaan!

Näiden 3D kuvien jatkoksi on tulossa niitä livekuviakin asunnosta vielä myöhemmin tällä viikolla. Malttakaa siis vielä hetkinen…! 🙂

Heidi / Checklist - -

6 kommenttia “Sisustusprojekti 3D:nä

    1. Joo, siis nyt täytyy sanoa, että asunnon pohja on kertakaikkisen onnistunut! Tuota oli helppo lähteä suunnittelemaan ja vain korostamaan eri "huoneita". 🙂

  1. Vaude mikä suunnitelma! Tosi hyvin olet käyttänyt tilan ja nuo peilit oli ihan loistava idea 🙂

    1. Kiitos! :)Tähän on onneksi asukas itsekin täysin tyytyväinen! 🙂 Peilejä ja niiden sijoituspaikkoja mietin tosi pitkään ja hyvin saatiin ne sitten sidottua osaksi muita kalusteita ilman, että seinällä on "vain" peili, vaan että se nimenomaan on osa kokonaisuutta.

  2. Viihtyisän näköinen asunto. Olet kyllä hyvin hyödyntänyt joka sentin asunnosta. Mitä ohjelmaa käytit 3D-mallinnukseen?

    1. Asunto on kyllä todella kiva ja nimenomaan viihtyisä! 🙂 Käytin Sketch Up:ia. Se on ilmaisohjelmaksi ihan ässä!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *