Crema Catalana

Katalonialainen superherkku on nopea, mutta haastava tehdä ja kaiken hikoilun väärti! 🙂 Kun valmistimme Crema Catalanaa, eli paahtovanukasta joskus ensimmäisen kerran, vaati se jopa neljä yritystä, ennen kuin siitä tuli täydellinen.  Sen jälkeen herkku on onneksi onnistunut joka kerta, nyt kun osaa välttää pahimmat karikot 🙂

Tähän tarvitsee ehdottomasti tohottimen, eli kotikäyttöön tarkoitetun kaasupolttimen. Vaikka kuinka yritimme, emme ole koskaan saaneet sokerikuorrutetta tarpeeksi hyväksi uunissa grillivastuksien alla. Vasta kun tohotimme sokerin tuolla polttimella – siitä tuli täydellinen!

Crema Catalana

IMG_7856.jpg

8 annosta

3 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
1 halkaistu vaniljatanko
1/2 tl kanelia
1 pienen appelsiinin kuori raastettuna
6 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
2 rkl maizena suurustetta

 

Kuorrutus

1/2 dl tummaa ruokosokeria

Mittaa maito ja kerma kattilaan, lisää halkaistu vaniljatanko, kaneli ja appelsiininkuoriraaste
Kiehauta koko ajan sekoittaen ja nosta kattila sen jälkeen liedeltä
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon maizena
Poista vaniljatanko ja vatkaa lämmin maito-kermaseos pikkuhiljaa keltuaisvaahdon joukkoon
Jaa seos 8 matalaan tai yhteen laakeaan vuokaan. Massaa tulee vain 1,5 cm verran per vuoka
Nosta vuoat isompaan vuokaan, jossa on kiehuvaa vettä vuoan puoleen väliin asti
Kypsennä uunissa 150 asteessa n. 30-35 minuuttia
Vanukas on kypsä, kun se kynnellä vuokaa napauttaen heiluu kokonaisena
Nosta vuoat vesihauteesta, jäähdytä ja hyydytä mielellään yön yli (vähintään 4 tuntia!)

IMG_7857.jpg

IMG_7848.jpg

Ripottele vanukkaiden pintaan kerros ruokosokeria ja paahda kuorrutus tohottimella pyörivin liikkein, kunnes sokeri ruskistuu ja alkaa helmeilemään.
(Voit tohottimen puuttuessa kokeilla uunin grillivastuksia sokerin paahtamiseen. Se käy noin minuutissa.)
Nosta vanukkaat vielä tunniksi kylmään.

IMG_7853.jpg

Kompastuskivet:

-Kiehauta maito paksupohjaisessa, pinnoitetussa kattilassa, ettei se pala pohjaan
-Älä kaada lämmintä maitoa liian nopeasti munavaahdon joukkoon, etteivät kananmunat ala kypsyä ja seoksesta tule kokkareista
-Käsittele vesihaudetta varovaisesti; vanukkaaseen ei saa mennä tippaakaan vettä, tai se ei hyydy kunnolla!
-Jos paahdat sokerikuorrutteen uunissa, ole nopea, ettei vanukas kuumene uudelleen, muuten siitä tulee makeaa munakokkelia

 

Kaikista edellämainitusta huolimatta suosittelen kokeilemaan Crema Catalanan tekoa
– tämä herkku vie kyllä kielen mennessään! 🙂

Makoisaa päivää 🙂

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *