Syksyn treenikalenteri

Treeniasiaa ei ole pitkään aikaan ollut blogissa. Viimeisimmät ”isommat” uutiset tällä saralla oli keväällä toteutettu 6 viikon tehodieetti ja tehotreenaus Fit for Bikini -nettivalmennuksella, jolla sain erinomaisia tuloksia aikaan! Onneksi kesä ei tuonut ihan hirveää muutosta tilanteeseen, vain n. reilun kilon verran lisää painoa ja pientä pöhötystä, kun neste ja kesän grilliherkut ja viinilasilliset taas tuntui jämähtävän kroppaan. Loman jälkeen kerkesin palata normaaliin treenirytmiin kolmen viikon ajaksi ja sain olotilaa normalisoitumaan, kunnes nyt taas reissun päällä ollessa tilanne taas nollautuu, heh! 🙂

Mutta koska hyvä pohja on jo olemassa, sitä ei viikonkaan all inclusive -loma herkkuineen kerkeä pilaamaan. Sitä paitsi meidän hotellissa on aktiviteettia joka päivälle joogasta vesijumppaan ja tenniksestä kuntosaliin rantalentiksestä tai aerobic-tunneista puhumattakaan. Itse ajattelin hyödyntää ihanan lämpötilan uima-altaassa uimiseen oikein kunnolla. Pari kilsaa päivässä, ehkä vähän joogaa päälle, niin johan voi hyvällä omalla tunnolla vetää herkkuja kaksin käsin buffasta.

Reissun päätyttyä aloitan taas erittäin aktiivisen syksyn. Vain sillä keinoin pysyn vauhdissa pimeän ajanjakson yli, eikä väsymys pääse niin paljon toivottavasti vaikuttamaan. Viikkoon haluan jatkossakin mahduttaa 4-5 liikuntakertaa, joista kolme-neljä salitreeniä ja yksi joogaa. Ilman jälkimmäistä en tule toimeen, se on nähty. Toimistotyö ja istuminen on ihan tappoa kropalle! Viime syksynä en oikein päässyt joogatunneille niiden hankalan ajan takia ja senhän huomasi aika nopeasti. Kärsin ihan älyttömästä kahden nikaman nikamalukosta marraskuusta helmikuuhun käyden jatkuvasti fyssarilla ja kiropraktikolla ja hoitaen jumeja kotona foam rollerilla ja yhteen sidotuilla tennispalloilla. Tuosta kuntoutuminen oli hidasta ja kivuliasta, enkä ihan heti sellaista enää halua!

Viime kärsimykset syntyivät mökkirempan aikana – parin kuukauden remontti ja siitä viimeiset 2 viikkoa kellon ympäri tehdyt hommat aiheuttivat sahalihasten (kylkiluiden välissä kulkevat lihakset, kiinnittyy rintaan ja lapaan) totaalisen jumituksen ja rintarangan rustojen kipeytymisen. Nuo yhdessä aiheuttivat rinnan alueelle todella kivuliaita teräviä kipupiikkejä, jotka särkivät koko rinnan alueella. Kerkesin jo epäillä sydäristä rintasyöpään kaikkea mahdollista, mutta tajusin itsekin, että lihasperäistä kipua se on. Piti ihan käydä varuiksi lääkärissäkin toteamassa, että näin tosiaan oli, jotta sain mielenrauhan. Vasta pikkuhiljaa paikat on alkaneet taas aukeamaan ahkeran venyttelyn ansiosta ja tottakai myös rempan lopettamisen myötä. Lisäksi olen päässyt taas lomien jälkeen joogatunneillekin ja se on kyllä ihan parasta lääkettä kaikkiin jumeihin!

Syksyn ehdottomia tavotteita onkin liikkuvuuden ylläpitäminen ja jopa lisääminen joogaamalla. Samalla tuo harjoitusmuoto tuo myös kaivattua pysähtymistä ja hiljentymistä arjen kiireen keskelle. Jooga hoitaa tehokkaasti myös mieltä kehon lisäksi. Ottamalla edes yhden tunnin viikossa oikeasti omaa aikaa, jossa läsnä olet vain sinä itse ja joogamattosi ja jossa keskityt vain liikkeiden sulavaan jatkumoon hengityksen viedessä harjoitusta eteenpäin luonnollisessa rytmissä, on mitä parhainta mielen nollausta. Tuon jälkeen olo on niin levollinen, positiivisen tyhjä ja kehossa virtaa hyvä ja voimaannuttava energia.

Toinen tavoite on jatkaa monipuolisesti eri lihasryhmien harjoittamista, mutta keskityn syksyllä tarkemmin ongelmakohtiin, eli selkään ja vatsaan. Toisilla rasva kerääntyy reisiin ja takapuoleen, minulla ne menee vyötärölle ja siipiin, eli lapojen sivuihin ja alle. Käsivarsiin ja hartioihin on tullut mukavasti lihaksien tuomaa pyöreyttä viimeisen vuoden aikana ja yläselässäkin alkaa vihdoin tapahtua myös, mutta keskivartalon seutu on kyllä haasteellisin itselleni. Aion keskittyä niihin lihasryhmiin ja tehostaa treeniä tarkemmin ongelmakohtiin. Mitään myyttien omaista täsmäliikettä ei paikallisen rasvan sulattamiselle ole, rasva palaa tasaisesti joka paikasta ja luonnollisesti hitaimmin sieltä missä sitä eniten on, mutta kyllä treenillä sitä lihasta saa tietty enemmän näkyviin. Parhain lääke on ruokavalio aerobista unohtamatta. Kroppa tarvitsee myös sykettä nostattavaa liikettä pelkän lihaspumppauksen lisäksi. Siinähän sitä on taas syksyksi aherrettavaa!

Alkusyksyllä minussa on aina tosi paljon virtaa! Hyvällä treenitahdilla on helppo pitää vireystasoa yllä ja vielä kun siihen ottaa monipuolisen ja ravintorikkaan ruokavalion tueksi, sillä dravilla pääsee pitkälle ennen kuin alkutalven pimeys ottaa valtaansa. Mutta koska elämä ei ole pelkkää kieltäytymistä ja kuria, syksyyn on mahdutettava myös ihania illanistujaisia, leivontaa, herkullisia ruokia ainaisen makrotaulukon kyttäilyn sijaan ja tietty lepoa riittävissä määrin. Rötväilyä ja laiskotteluakin aina välistä. Tärkeintä on löytää hyvä tasapaino.

Mitä sinun syksyyn kuuluu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *