Tähtitaivaan kuvaaminen

Jos virtaavan veden kuvaaminen oli itselleni pitkäaikaisen kuvaushaaveen toteuttamista, sitä enemmän oli kuitenkin yöllisen ja kirkkaan tähtitaivaan kuvaaminen, johon onnistuin tallentamaan myös linnunradan! Olisitte kuulleet, kuinka hihkuin ulkona yössä yksin!  En mitenkään voinut kuvitella virittäessäni kameraa jalustalle valmistautuen ekaa kertaa kuvaamaan tähtiä, että onnistuisin siinä näin hyvin! Olin toki lukenut aiheesta aiemmin ja koulussa valokuvaustunnilla asiaa käsitellyt, mutta epäluulo kuvien onnistumiseen oli suuri.

Kun kuvaan nasahti ensimmäistä kertaa linnunrata, jota tajusin muuten elämäni ekaa kertaa ylipäätään etsiä taivaalta(!), olin haljeta riemusta! Sitä ei erottanut alkuun, piti seistä ulkona monta minuuttia totutellen silmiä pimeään ja sitten alkaa systemaattisesti katsomaan taivaankantta läpi. Yhtäkkiä huomasin, että siinähän se kulkee suoraan mökin katon yläpuolella!

Ylpeänä esittelen teille ekat astrofotoni linnunratoineen ja näissä kahdessa ekassa kuvassa se linnunrata nyt sitten heti onkin!

Linnunrata näkyy selkeänä nauhana taivaankannella, kuin sumuisena tähtipilvenä, joka voi loistaa melkein kaikissa sateenkaaren väreissä. Minä sain tallennettua tuollaisen sini-valkosävyisen. Vaikka käytössä oli laajakulmalinssini, en saanut enempää linnunrataa kuvaan tallennettua. Se kulki nimittäin ihan kuin kello yhdeksestä kello kolmeen koko mökin yllä.

Olin aivan ihmeissäni, kun sain myös tunnetuimman tähtikuvion tallennettua sellaisenaan. Tässä seuraavassa kuvassa näkyy otava oikein selkeästi kirkkaimpina tähtinä alkaen tuosta puiden muodostamasta aukosta.

Kirkkaat syys- ja talvi-illat antavat tähtitaivaan kuvaamiseen oivan lähtökohdan, kesällä kuvaus ei valoisuuden takia onnistu. Tähtitaivaan ja varsinkin linnunradan näkeminen paljaalla silmällä vaatii kuitenkin ehdottoman kirkkaan ja pilvettömän taivaan sekä syrjäisen paikan, jossa kaupungin valosaaste ei häiritse. En ole ikinä Helsingissä moista nähnyt, joskaan en ole sitä kyllä osannut kunnolla etsiäkään, mutta 25 kilsan päässä lähimmästä pienestä kyläpahasesta sijaitseva mökki ei valosaasteesta kärsi, joten sain ihan eturivin paikan kuvaamiseen.

Tämän alla olevan maiseman vangittuani meinasin pyörtyä. Hihkuin yksin laiturinnokassa seistessäni ja katsoessani kameran ruudulta muistikortille tallennettua kuvaa – en voinut mitenkään uskoa, että sain tällaisen näyn tallennettua liki pilkkopimeässä! Vastarannalla näkyy vielä talon valotkin. Pitkä valotusaika siloitti järven pinnan kuin jääksi.

Olin jo etukäteen lukenut mitä tulisi ottaa tähtikuvauksessa huomioon ja asettanut kameran säädöt alustavasti oikeiksi. Listaankin tähän nyt tärkeimmät pointit:

  • Valitse laajakulmalinssi tähtikuvaukseen, kuvaan mahtuu tällöin enemmän taivaankantta
  • Jalusta on aivan ehdoton!
  • Käytä kaukolaukaisijaa, jos sitä ei ole, käytä kameran ajastinta (kuten minä tein)
  • Säädä kameran asetukset;
    • Tarkenna äärettömyyteen manuaalitarkennuksella
    • Ota käyttöön M-ohjelma, jotta voit säätää valotusaikaa, aukkoa ja ISO-arvoa. Valotusaikana käytin itse 20-30 sekuntia. Vaihtelin sitä vähän kokeillakseni eroja. Olisi pitänyt säätää vielä pidemmäksi vain nähdäkseni tuleeko tähdistä viiruja kuvaan niiden liikkeenkin tallentuessa! Aukon pidin suurimpana mahdollisena, eli käänteisesti säädin f-arvon pienimmäksi, mitä laajakulmalinssistäni sai;  f3,5. ISO-arvon säädin suureksi, 4000.
  • Pysy kärsivällisenä ja pue lämpimästi. En siis suosittele menemään ulos tukka märkänä saunan jälkeen, kuten minä tein. Tähtikuvaus vie niin mennessään, että siinä kerkeää jäätyä. Minäkin menin yli tunnin kuluttua sisään näpit aivan jäässä!

Tähän alla olevaan kuvaan tallentui tähdenlento. Minä en nähnyt sitä paljaalla silmällä, ilmeisesti se kulki niin nopeasti tai sitten olin hetkeksi kääntänyt katseen muualle odottaessani suljinäänen kliksahdusta, mutta kuvaan tuo lento jäi.

Olen todella tyytyväineen ekoihin astrokuvauksiini mökillä! Kotiin palattuamme oli yhtä kirkas ilta ja yö. Katselin ympärilleni, mutta en nähnyt puoliakaan siitä tähtien määrästä, jota mökillä erotti. En myöskään nähnyt linnunrataa, niin hirmuisesti ison kaupungin valosaaste vaikuttaa näkyvyyteen!

Minulla on selkeä missio lähteä vielä uusiin tähtikuvauksiin tämän syksyn ja talven aikana, mutta toistaiseksi voin muistella tätä kuvausreissua! Sain tästä ihan uudentyyppisen kipinän koko kuvaamiseen!

Oletteko te päässeet kokeilemaan tähtitaivaan kuvaamista? Tai onko linnunrata tallentunut muistikortille?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *