Lihaton vegeviikko

Vihjailin eilen, että tällä viikolla meidän keittiössä tullaan tekemään kokeilu, jota ei ole ennen tapahtunut…

Menemättä pohjamutia myöten siihen, miten tärkeää ihmisen olisi vähentää lihansyöntiä, se on asia, jota itsekin on tullut tässä pyöriteltyä jo aika kauan. Tähän liittyy niin terveydelliset, eettiset kuin ympäristöllisetkin seikat.

kurpitsa.jpg

Viime aikoina olen törmännyt monesti erilaisiin artikkeleihin mm. siitä, miten lihansyöntiä vähentämällä voitaisiin vaikuttaa maailman vesipulaan. Lihantuotanto vaatii tutkijoiden mukaan enemmän vettä kuin mikään muu maataloustuote ja vähentämällä tuotantoa, vettä riittäisi maailman kuivimpiinkin osiin. Mitä tulee terveydellisiin asioihin, punaisen lihan syömisen sanotaan altistavan myös erilaisille syöville, suolistosairauksille, kakkostyypin diabetekselle ja lihomiselle ja jo pelkästään rajoittamalla lihansyöntiä, voi saavuttaa useita terveyshyötyjä.

Eettinen puoli taas vaatisi ihan oman postauksensa ja herättää niin paljon negatiivisia tunteita, että sen jätän suosiolla tähän. Sanottakoon kuitenkin, että sekään puoli ei mitenkään puolla omalla kohdallani lihansyöntiä.

Kaikesta huolimatta olen aina syönyt lihaa ja pitänyt siitä. Olen pienestä pitäen ymmärtänyt hyvän pihvin päälle ja nauttinut siitä aina. Se ei ole kadonnut mihinkään. Olen kuitenkin hissukseen pyrkinyt vähentämään lihan määrää lautasellani kaikista yllä mainituista syistä johtuen. Olemme perheen kanssa syöneet vähintään kerran viikossa kasvisruoan, useimmiten kaksi. Nyt kuitenkin heräsi “kunnianhimoinen” ajatus syödä koko viikon ajan pelkkää kasvisruokaa. Tuumasta siis toimeen ja niinpä laadin viikon ajaksi ruokalistan, joka koostuu pelkästään kasviksista ja juureksista, riisistä, perunasta, juustoista, kananmunista ja pastasta. Tähän kun lisätään yrtit, mausteet, leipä ja maitotaloustuotteet, niin saadaan oikein toimiva, täyttävä, ravintorikas ja terveellinen viikon menuu. No, mitä me sitten ensi viikolla syödään?

IMG_8395.jpg

-Kasvispastaa
(todennäköisesti vähän samantyyppinen kastike kuin spagetti bolognese, mutta ilman jauhelihaa.)

-Uunimunakasta ja fetasalaattia
(helppo juustoinen munakas syntyy uunivuoassa ja kaveriksi riittää raikas salaatti.)

-Pinaattilettuja ja uunijuureksia
(itse tehdyt pinaattiletut on maailman parhaita! Tähän kaveriksi öljyssä ja yrteissä pyöritetyt, uunissa valmistetut juurekset ja vähän majoneesia dipiksi!)

-Halloumisalaattia
(juustoinen salaatti makeilla mansikoilla ja meloneilla sekä paahdetuilla siemenillä ja mantelilastuilla höystettynä.)

-Pestopastaa
(itse tehty pestokastike, kirsikkatomaatteja – nam.)

-Risottoa
(ihan lemppariruokaa – kunnon risottoriisiä valkoviinissä haudutettuna, parmesania ja vähän tomaattia.)

-Bataattikeittoa
(inkiväärillä maustettu sosekeitto, johon nökäre creme fraichea päällä ja pala hyvää leipää kylkeen.)

sipulit%20ja%20muut.jpg

(Jos joku kiinnitti huomiota kalan puutteeseen, mainittakoon, että olen vilja-allergiani ja kaikkien muiden lisäksi vielä kala-allergikko ja se ei kuulu juurikaan perheemme ruokalistoille. Tytär on kalojen suhteen hyvin ronkeli, syö vain joitain kaloja ja mies taas voi nauttia kalaherkkuja töissä tai kotona itselleen niitä erikseen valmistaen.)

Tällä ruokalistalla siis mennään ensi viikko. Eilen kävimme kaupassa tankkaamassa kaapin täyteen raaka-aineita ja muita tykötarpeita viikon varrelle. Eipähän tarvitse ajatella kaupassakäyntiä seuraavan kerran kuin vasta viikon päästä. Ja mikä säästö, kun ei käy kaupassa joka päivä, jolloin ostaa surutta kaiken maailman heräteostoja!

No, miltä kuulostaa? Söisitkö sinä viikon näitä kasvispöperöitä?

2 kommenttia “Lihaton vegeviikko

  1. Hyvältä kuullostaa, ehkä jotain kasvisproteiinia lisäisin ruokiin kuitenkin vielä

    1. Olet ihan oikeassa! Jos kokeilu kestäisi pidempään tai muuttuisi pysyvämmäksi, olisi varmasti aiheellista tehdä tuollainen lisäys. Viikon kokeiluun riittänee kuitenkin mm.rahkasta, siemenistä ja munista saatava protsku. Protskua pitää ehdottomasti saada, muuten ei lähde nälkä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *