Sisustusprojekti: valaistus

Kun aiheeseen kerta päästiin, jutellaan vielä valaistuksesta hieman lisää! Eilenhän postailin mega-postauksen valosta, joten jatketaan samalla linjalla koskien sisustusprojektiani. Aiemmat kaksi sarjan postauksista koskien huoneistoa ja kalustusta löytyy täältä ja täältä.

Kun kyseessä on huoneisto, jossa on ikkunat vain toisella puolella asuntoa, on valon määrää ja valaistusta mietittävä kunnolla. Luonnonvaloa asuntoon tulvii onneksi runsaasti, sillä kyseessä on korkealla sijaitseva asunto, jota ei puut tai muut varjosta. Aurinko paistaa puolesta päivästä aina iltaan saakka, mutta nythän on edessä se vuoden pimein vuodenaika, joten lähdetään liikkeelle valaisimista.

Suurinta osaa vanhoista olemassa olevista valaisimista ei voi hyödyntää uudessa asunnossa. Koska nyt muutetaan puolet pienempään asuntoon, oli entiset valonlähteet mitoitettu mm. suuren ruokapöydän ylle ja suurempaan olkkaritilaan, joten mittasuhteiltaan valaisimet olivat täysin vääränkokoisia. Onneksi myymällä vanhat pois, saa hyvin pääomaa uusiin hankintoihin. Yleisvaloja asuntoon tulee 3; eteiseen, ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Eteisessä on rakennuttajan puolesta kiinteä valaisin, joten siitä ei tarvitse murehtia. Sen sijaan keittiöön on suunnitteilla hyvin yksinkertainen, muodoltaan ja ilmeeltään eleetön ja liki huomaamaton valaisin.

valot%203.jpg

Muotona pallo voisi toimia ja löysinkin netistä erilaisia pallon muotoisia valaisimia. Pallon muoto rikkoo kivasti suorakaiteen muotoisen pöydän linjoja.

Olkkariin taas voisi tuoda pehmeyttä myös kiinnittämällä huomiota valaisimen materiaaliaan. Mietinkin kovasti paperivalaisimia. Ne ovat onneksi tänä päivänä vähän erilaisia, kuin 80-luvulla! 🙂 Paperista onkin valmistettu todella kauniita ja mielenkiintoisen muotoisia valaisimia, vai mitä sanotte näistä?

valot%202.jpg

Tuo neliö on ehkä hieman liian jyrkkä muotokieleltään, mutta varsinkin tuo sipulinmuotoinen, kauniin pitsimäinen paperivalaisin on todella ihana!

Tunnelmavaloja, kuten jo eilisessä postauksessa korostin, ei voi koskaan olla liikaa ja niitä voi helposti ripotella vaikka joka nurkkaan. Koska tila on yhtenäinen, katse näkee melkein koko huoneiston kerralla, olisi mielenkiintoista, jos muutama valaisin olisikin samaa sarjaa siitä huolimatta, että joku on pöytä- ja joku lattiavalaisin. Pallovalothan ovat myös ihan must hankinta jossain muodossa!

valot%201.jpg

Koska tila tarvitsee luonnon- ja keinovalon maksimaalisen tehon sekä lisää avaruutta ja tilantuntua, mikä onkaan parempi keino siihen, kuin lukuisat, strategisesti oikein asetetut peilit. Olenkin miettinyt, että tilaan sijoitettaisiin kaksi samanlaista peiliä isojen huonekalukokonaisuuksien ylle. Peilit sijoitetaan eri seinille, jolloin saadaan nimenomaan isonnettua tilaa. Omasta takaa vanhojen tavaroiden seasta löytyy myös yksi todella kaunis, tilassa hyödynnettävä peili. Tämä on selvästi erityylinen, kuin kaksi uutta hankittavaa, mutta koska se tulee tilallisesti ihan eri paikkaan, tyylieroilla ei ole niin suurta väliä. Sitä paitsi, siitähän se koti syntyy – kerroksellisuudesta; uuden ja vanhan yhdistelystä.

peilit.jpg

Näillä ajatuksilla kohti valaistusta siis mennään ja katsotaan mitä asuntoon päätyy!

Kuvat lainattu.
1. kuvat täältä, täältä ja täältä, 2. kuvat täältä, täältä, täältä ja täältä. 3. kuvat täältä, täältä ja täältä, 4. kuvat täältä ja täältä.

Heidi / Checklist - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *