ELOKUU OSTOLAKOSSA

Olen langettanut itselleni ostolakon elokuun ajaksi. En ole koskaan aiemmin tehnyt päätöstä olla ostamatta mitään jonkun tietyn pituisen ajanjakson ajan, mutta nyt ajattelin, että olisi hyvä hetki tehdä niin. Syitä tähän on muutamakin: tarve, viimeaikaiset hankinnat ja talous.  Heinäkuun ajan kotona tehty remontti ja koko alakerran kalustekannan ja sisustuksen uusiminen oli aika suuri investointi. Emme olleet laatineet mitään tiukkaa budjettia remontille, vaikka olimme tietenkin etukäteen laskeskelleet mitä mikäkin kustantaisi noin suurinpiirtein. Halusimme uudistaa kodin, mutta emme halunneet tehdä kompromisseja minkään suhteen, vaan valitsimme sitä laatua ja niitä tuotteita mitä halusimme. Olimme jo etukäteen päättäneet, että teemme nyt pitkäaikaisia ratkaisuja, kun kerrankin päätimme kaikki uusia ja laittaa kuntoon kerrasta. Budjetti meni loppujen lopuksi hieman pitkäksi, muttei kovin pahasti. Mitään emme kuitenkaan tekisi toisin, vaan nyt koti on sellainen, kuin varsinkin minä olin haaveillut. Samaan syssyyn on lisättävä, että meneillään on tällä hetkellä tyttären huoneen make over ja makuuhuone odottaa vuoroaan syksymmällä, joten pieniä juttuja on tulossa vielä yläkerran suhteen myöhemmin.

laituri%202.jpg

Ostolakkoon on syitä siis muitakin, kuin taloudellinen. Nimittäin tarve. Olen muutaman vuoden ajan tehnyt jatkuvasti muutoksia ostotapoihini. Alkanut entistä enemmän miettimään tarvitsenko oikeasti jotain tuotetta, jota himoitsen sillä hetkellä. Nykyään ostan hyvin harvoin tuotetta siltä istumalta, vaan jätän ajatuksen muhimaan. Usein huomaan unohtaneeni jonkun hetken päästä, joten kovin tarpeellinenhan sellainen tavara/vaate ei olisi ollut…? Useimmiten tuohon kategoriaan nimenomaan kuuluu jokin vaate tai esim. koristetyynynpäällinen. Sitten on toki niitä, joista haaveilen vuosia ja jotka eivät koskaan unohdu. Niissä usein on niin suuri summa hintalapussa, että kertalaakista sellaista ostosta ei pystyisi edes tekemään jättämättä jotain tärkeää, kuten vaikka yhtiövastike maksamatta tai kuukauden ruoat ostamatta 🙂

Tarpeita ajatellen ei ole juuri ostettavaa. Kotona on nyt kaikki, mitä omiin tarpeisiin tulee. Sen sijaan tyttären huone tarvitsee maton ja uuden päiväpeiton. Ne jos hankin elokuun aikana, en laske mukaan tähän omaan ostolakkooni, sillä tavarat tulevat tyttären huoneeseen ja hänen käyttöönsä, ei omaani. Olen kesän aikana tehnyt ostoksia vaatteisiin liittyen ja pärjään vaatekaappini sisällöllä oikein hyvin, vaikken ostaisi vaatteen vaatetta koko syksynä tai edes talvena! Eli vaatepuolellakaan ei ole tarpeita, ei myöskään kosmetiikan, joskaan päivittäisessä kulutuksessa olevia tavaroita kuten kasvorasva tai dödö, en ota tähän lakkoon mukaan, jos niitä pitää hankkia. Olen kuitenkin hetki sitten täydentänyt tuota osastoa, joten tuskin nekään loppuvat seuraavan kuukauden aikana. 

IMG_4871.jpg

No mitä tähän lakkoon sitten kuuluu? -Vaateostokset, sisustustavarat tai niiksi lueteltavat tuotteet. Leikkokukat, puutarhasisustukseen liittyvät (paitsi terassiöljy, sillä remontin takia terassin vuosiöljyäminen on jäänyt väliin), vuode -tai muut tekstiilit, meikkiostokset. Niitäkään en tarvitse tähän hätään yhtäkään. Myöskin turhat kahvila -tai ulkonasyöntikäynnit jätän väliin. Toisin sanoen pannassa on kaikki, mitä en välittömään elämiseen tarvitse. Ruokaa, elintarvikkeita tai päivittäiskosmetiikkaan/hygieniaan liittyviä tuotteita en ulota ostolakon piiriin. Kuten en myöskään apteekki -tai koirien hoitoon liittyviä ostoksia. Mies taas hoitaa autoon liityvät jutut, bensan tai muut tarvikkeet, joten niistä en huolehdi muutenkaan. Mukaan ei tule myöskään tyttären lukiokirjojen tai muiden koulutarvikkeiden ostoa. Niitä olisi hieman vaikeaa jättää ostamatta 🙂

Hmm, aika pitkä tuli tuosta listasta mitkä ei lakkoon kuulu, joten pistää kyllä ehdottomasti miettimään, että mihin kaikkeen sitä ihminen rahojansa oikein käyttää. Pitäisi varmaan joskus pitää sentilleen kirjaa esim. pari kuukauden ajan, mihin rahaa on oikein mennyt. Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä sellainen kirjanpito omasta elämästä, sillä kukapa ei huomaamattaan osta kahvia take away mukissa, lounasta lähikuppilasta, leikkokukkapuskaa ruokaostosten lomassa, kynttilää sieltä, kynsilakkaa täältä. Kaikkea pientä muutaman euron ostosta ei edes huomaa. Jos ne lukisi paperilla ja ne laskisi yhteen kuukausitasolla, voisi joidenkin ostojen kohdalla kauhistua loppusummasta?

IMG_4583.jpg

Eihän tämä nyt mikään maatamullistava asia ole, olla ostamatta mitään yhden kuukauden ajan. Joku voi ajatella, että mitäs siitä, pikkujuttu, kun valitettavasti moni todella joutuu taloudellisen tilanteen vuoksi jättämään ne ylimääräiset jutut hankkimatta. Eikä varmasti suuri juttu ole minullekaan, mutta vaikka en luokittele itseäni millään lailla ostohulluksi, rahan suurkuluttajaksi tai palveluiden super käyttäjäksi, on omissakin ostotavoissa korjattavaa. Kokeilen siis ensi kertaa elämässäni tällaista lakkoa ja käyttää rahaa vain ja ainoastaan välttämättömiin, eli ruokaan, asumiseen ja laskuihin. On sitä joskus nimittäin eletty ensimmäisiä omillaan asuttuja vuosia juuri noin; rahaa riitti vain vuokraan, puhelinlaskuun ja ruokaan. Joskus ei ihan kaikkeen sittenkään, jolloin kipitettiin vanhempien luokse syömään 🙂

En tiedä löytyykö lukijoiden keskuudesta mielenkiintoa tätä lakkoani kohtaan, mutta voisin esim. viikkotasolla laittaa “listaa” siitä, mitä pakollisia hankintoja olen tehnyt ja kuukauden päättyessä miettiä jäikö rahaa enemmän sukan varteen vai huomasiko moista ostolakkoa ollenkaan.

Itse asiassa voisin haastaa tähän teitä lukijoitakin ja kanssabloggaajia mukaan! Who’s with me?! Kuka muu aikoo olla ostamatta mitään ylimääräistä elokuun ajan? 🙂

Blondi

Heidi / Checklist - -

11 kommenttia “ELOKUU OSTOLAKOSSA

 1. Itse pidän excelissä kirjaa kuukausittaisista menoistani. Olen kirjannut menoni kolmen vuoden ajan ja ruoan hinnan nousun huomaa kyllä seurantajakson aikana. Itse törsään rahaa lapseni vaatteisiin ja satunnaisiin sisustushankintoihin. Siinä minulla on vielä petrattavaa. <br />
  <br />
  Minua kiinnostaa kuukauden ostolakkosi. Voisin itsekkin lähteä tähän mukaan. Mitään isoja hankintoja en ole tässä kuussa muutenkaan tekemässä.

  1. Kuulostaa Taiga hyvältä tuo sinun päiväkirja menoista! Ja ihan varmasti kolmen vuoden ajalta älyttömän ruoan hinnan nousun näkee konkreettisesti! Suomessa ruoka (ja kaikki muukin) on niin sika hintaista, että aina ulkomailla jaksan päivitellä hintoja. Eiköhän meillä jokaisella ole se jokin &quot;törsäyskohde&quot;, eikä lapsen vaatteet ole ainakaan huono kohde :)<br />
   <br />
   Kiva, jos kiinnostaa! Tämä alkoi asiaa enemmän ajateltuani kiinnostaa minuakin ihan uudella tavalla ja mielenkiintoista tosiaan nähdä rahanmenon (toivottava) vähentyminen. Kun laittelen viikkokuulumisia, olisi kiva, jos kommentoisit miten oma viikkosi on mennyt! 🙂 Vähän niin kuin vertaistukea, heh! 🙂

 2. Tuo on tosiaan hyvä idea, olen itsekin pitänyt samanlaista lakkoa useasti ja nykyään siitä onkin tullut enemmän tapa katsoa ettei tule ostettua mitään turhuuksia. 🙂

  1. Tästä voisi todellakin tulla tapa! Aika huomaamattaan sitä laittaa pennosia menemään ihan turhuuksiin, kun ilmankin pärjäisi. Toivottavasti tästä tulee opettavainen lakko itselleni! 🙂

 3. Olin jo naputtanut että mukana ollaan. Pyyhin pois ja pohdiskelin, uskallanko 😉 olen niiiin kova tekemään herätepstoksia, koti ja koirat on asioita mihin rahaa menee liikaa. Monesti ovat vieläpä turhia hankintoja. Mun pitää kyllä sulatella tätä ja kerätä tahdonvoimaa, jospa minäkin ihan tosissani alkaisin tähän! Kiitos haasteesta ja oikein ihanaa viikonloppua sinne!

  1. Nyt Maikkki vaan reippaasti mukaan! 🙂 Kyllä tässä vähän itseäkin jännittää, että &quot;muistanko&quot; olevani ostolakossa, ettei taas ruokakaupasta jää sitä leikkokukkapuskaa käteen tai jotain muuta, mihin ei normaalisti edes kiinnitä huomiota. <br />
   <br />
   Kiitos, aurinkoista viikonloppua sinne myös! 🙂

 4. Ajattelin samaa! Ihan vain syystä, että tavaraa on kaapeissa ihan liikaa!

  1. Ai kun kiva! 🙂 Me ollaan rempan ja asunnon tyhjennyksen myötä käyty kaappeja ja komeroita läpi ja tavaraa on lähtenyt huima määrä kierrätykseen ja roskiin. Kaikkea ihmeen roinaa sitä ihminen säilyttää!? 🙂

 5. Mua kiinnostaa ehdottomasti tämä aihe ja tee vaan viikottaisia katsauksia. 🙂 Itselläni on se tilanne, että pitää (pitäisi) tehdä tuota ostamisrajoitusta ihan pidemmän kaavan mukaan. Taloustilanne ja mieli vaativat. En ole ostolakossa varsinaisesti, mutta olen kiinnittänyt vahvasti huomiota ostokäyttäytymiseeni. Olenkin paljon vähemmän tehnyt ostoksia tänä vuonna ja se tuottaa aika paljon mielihyvää itse asiassa. 🙂

  1. Kiva, laittelen ehdottomasti kuulumisia miten lakko etenee! 🙂 Meillä oli nyt kesän aikana niin suuria hankintoja, että nyt on kiinnitettävä huomiota myös pieniin. Lisäksi kun tuota kotia remonttia varten tyhjennettiin, rupesi tavaramäärä ahdistamaan ihan kunnolla! Päätin, että nyt lähtee kamaa kierrätykseen ja roskiin ja uutta ei hankita! <br />
   <br />
   Tuo oman ostamisen ja tavaramäärän rajoittaminen tuo kyllä oikeasti jotain mielihyvää. Se jotenkin tuntuu kovin vapauttavalta päästä eroon ylimääräisestä tavarasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *