PAVLOVAA JA PÄÄNSÄRKYÄ

Lauantain kunniaksi päätin tehdä jotain hyvää. Tyttärellä on parin viikon päästä synttärit ja jotain kivaa tarjoilua sinnekin olisi keksittävä, joten teinpä koeversion Pavlovasta. Ja kyllä muuten tuli hyvää! Kakku on myöskin täysin gluteeniton ja saapa sen laktoosittomaksikin.

kollaasi+pavlova.jpg

Marenkipohja on nopea tehdä, mutta kypsyttäminen vaatii pari tuntia.

Piirsin leivinpaperille sopivan kokoisen ympyrän, jotta marenkipohjasta tulisi oikean kokoinen tarjoilulautasta varten.

Pohja paistui uunissa tunnin verran ja pidin sitä uunin sammutuksen jälkeen toisen tunnin jälkilämmössä. Näin marenkiin tulee juuri oikea koostumus – kuori on rapea, mutta sisällä on vaahto-karkkimainen pehmeys!

20131005_165335.jpg

Täytteeseen laitoin kermavaahtoa ja purkillisen mascarpone-juustoa, mutta en yhtään sokeria. Hyvää kirpakkuutta kakkuun toi kesän marjat, mustikat ja mansikat.

Kakusta tuli todella hyvää ja marengin kypsyys oli täydellinen, vaikka ensimmäistä kertaa Pavlovaa teinkin. Nams! Kakku ei nimestään huolimatta ole venäläinen, vaikka kantaakin ballerina Anna Pavlovan nimeä. Kakku keksittiin Australiassa/Uudessa Seelannissa Annan vierailtua siellä. Käsittääkseni siellä päin maailmaa Pavlovaa syödään joulun aikaan.

Tässä herkullinen Pavlova-resepti:

MARENKIPOHJA

4 munanvalkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
2 tl maissitärkkelysjauhoa
1 tl etikkaa
Valkuaisia vatkataan vaahdoksi, lisäten samalla sokeria pieniä määriä kerrallaan.
Kun vaahto on melkein valmista (pysyy kulhossa, kun sen kääntää väärinpäin), 
lisää siivilän läpi maissitärkkelys ja etikka.
Vatkaa kiinteäksi vaahdoksi.
Levitä taikina pellille sopivan kokoisen ympyrän muotoiseksi. 
(Minä käytin apuna tarjoiluastian pohjaa.)
Jätä reunat hieman korkeammiksi, niin täyte pysyy sitten paremmin kyydissä.
Paista pohjaa uunissa 125 asteessa n. tunnin verran. 
Nosta lämpö viimeisten minuuttien ajaksi 150 asteeseen ja sammuta uuni. 
Jätä marenkipohja jälkilämpöön vielä toisen tunnin ajaksi.
Jäähdytä.
TÄYTE
2 dl kermaa
1 prk mascarpone-juustoa
marjoja/hedelmiä
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarpone siihen.
Täytä pohja täytteellä ja lisää marjat (tai hedelmät) kakun päälle. 
Nämä voi myös sekoittaa täytteen sekaan, mutta itse pidän enemmän siitä, 
että marjat ovat kakun päällä. 
Voilá! 

20131005_165411.jpg

Päänsärky-osastoa on tuottanut koulutehtävä. Suunnittelen messuosastoa ja mittakaavaan 3D-kuvan piirtäminen ei ole ihan helppoa. Mieleen tuli yläasteen kuvaamataidon tunneilta samaiset pakopiste-piirrustukset… Eilen keskittymiskyky ei ollut mitä parhain tehtävän tekoon, mutta deadline alkaa painaa päälle. Onneksi miehellä leikkasi vähän terävämmin ja kysyinkin häneltä pari kertaa apua hahmotusongelmiini 🙂 Nyt tehtävä on jo voiton puolella, joten kivi on hiukan vierähtänyt sydämeltä.

20131005_131159.jpg

Työskentelen muuten aina lattialla! Ei mikään maailman ergonomisin asento ehkä, mutta muistan tehneeni läksyjä jo peruskoulun aikaan lattialla. No, mikä vain tuntuu parhaalta, eikös vain? 🙂

Leppoisaa sunnuntain jatkoa,
B

2 kommenttia “PAVLOVAA JA PÄÄNSÄRKYÄ

  1. Pavlova, oih! Pakko laittaa kokeiluun taas joku päivä. Viimeksi en malttanut odotella marengin valmistumista, niin meni vähän reisille, koko kakku. 😉

    1. Joo, eihän tuo kakku marengin kypsyttelyn takia mikään pika-kakku ole, mutta muutenhan sen valmistaa nopeasti. Hyvä maku onneksi kompensoi odottelua! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *