Gluteenittomuus ja Praha

Joka kerta kun lähden jonnekin reissuun, tsekkaan lomakohteen tarjonnnan gluteenittomien ruokien ja ravintoloiden suhteen. Tämä postaus on jäänyt roikkumaan, mutta halusin ehdottomasti jakaa kokemukseni; Praha ei todellakaan tuottanut pettymystä tässä kohtaa! Kävimme reissun aikana monissa ravintoloissa, joista kolme haluan nostaa esille. Yksi oli kokonaan gluteeniton ja kaksi, joissa sai mm. gluteenitonta pastaa erikseen pyydettäessä. Loput ravintolakeikat hoitui sillä, että valitsin jotain jo normaalistikin gluteenitonta, kuten feta-salaatti tai grillattua kanaa vihanneksilla. 

Pasta Fresca Celetná-kadulla, lähellä Ruutitornia tarjoilee gluteenitonta pastaa ja ravintola oli todella miellyttävä! Ravintolasali oli kellarissa, jossa oli korkea huonekorkeus ja kattoa koristi design-valaisimet. Tuo Dear Ingo -valaisin onkin ihan älyttömän massiivinen, hieman hämähäkkiä muistuttava, mutta mielestäni todella hieno!

1_20160119_180543.jpg

Henkilökunta oli ystävällistä ja palvelu ripeää. Söimme tässä ravintolassa jopa kaksi kertaa, sillä pasta maistui meille kaikille – miehelle ja tytölle normaaleina annoksina myös. Alkuruoaksi nautimme carpacciota, suosikkiani! Seitinohuita, raakoja naudanlihasiivuja rucolalla, pinjansiemenillä ja parmesanlastuilla. Tämä annos ei petä lähes koskaan, eikä myöskään nytkään. Jälkkärit olivat myöskin viedä kielen mennessään! Herkuttelimme pannacotalla ja pistaasikuorrutteisella jätskillä, jonka päälle tarjoilija kaatoi maailman söpöimmästä rosterikannusta sulatettua suklaata. Oi nami!

afterdinner.jpg

Toinen saman ketjun ravintola, Pizza Nuova sijaitsee Palladiumin ostoskeskusta vastapäätä osoitteessa Revoluční 655/1. Tämäkin ravintola oli todella positiivinen kokemus, vaikka annoskuvia ei tullutkaan otettua. Täältä saa myös gluteenitonta pastaa, mutta minä valitsin parmankinkulla täytettyä kanaa sitruuna-yrttiporkkanoilla.

Kruunun jalokivenä pidän ehdottomasti Alriso Risotteria Italiana -nimistä italialaista ravintolaa vähän syrjemmällä osoitteessa Betlémské nám. 11/259. Tämä ravintola on TÄYSIN gluteeniton.

1_20160121_214302.jpg

Tavallista, gluteenin kera valmistettua ruokaa ei tästä ravintolasta saa ja kaikkia mitä listalla on, voi turvallisesti tilata meikäläinenkin. Mitä luksusta! Siis lista täynnä herkkuja ja mitä erilaisempia annoksia ja voin tilata kaikkea niistä! Koska en vajaan kolmen vuoden aikana, siis niin pitkään, kun olen tätä gluteenitonta ruokavaliota vilja-allergiani takia joutunut noudattamaan, ole saanut ravintolassa lasagnea, tilasin sitä. Tämä lasagne oli kuitenkin ihanan poikkeava, sillä liha ei ollutkaan sitä tuiki tavallista jauhelihaa, vaan se olikin pulled porkia, eli nyhtöpossua. Ai että se sopi täydellisesti juustoiseen lasagneen ja olin niin ikionnellinen tästä ruoasta! Jälkkärilista oli mielenkiintoinen. Sen tarjoilija toimitti pöytäämme pitäen käsissään jättiläismäistä leimasinta ja leimaten sen paperiseen tablettiin jokaisen eteen. Pieni, mutta mieleenpainuva juttu!

Minä tilasin, myöskin ekaa kertaa ikinä ravintolassa gluteenittomana saamaani tiramisua. Sanon aikalailla rinta rottingilla, että minä teen itse hiton hyvää tiramisua, mutta tämä oli vielä parempaa! Sen täytyi johtua marsalasta, sillä itse käytän yleensä rommia, jallua tai baileystä marsalan puuttuessa viinakaapistamme, mutta se varmaan teki sen pienen makueron, joka nosti tämän ravintolan tiramisun omani ohitse. Oli kyllä aivan taivaallisen hyvää ja jo melkein totuttuun tapaan, tämäkin annos tarjoiltiin aika kivasti – vai mitä sanotte tuosta kaakaolla tehdystä haarukasta tai ylipäätään sen oikean haarukan paikasta? 🙂

after%20dinner%202.jpg

Palvelu oli ystävällistä ja ruoka tuotiin nopeasti. Viini oli hyvää ja tunnelma ihanan rauhallinen. Jätimme roimat tipit, sillä pidin niin valtavasti tästä ravintolasta ja jos koskaan menemme Prahaan toiste (ja miksi ei mentäisi?), niin vierailen tässä ravintolassa aivan varmasti! Suosittelen paikkaa lämpimästi!

Mies ja tytär söivät siis hekin koko illan gluteenittomastii ja olivat hekin erittäin mielissään ruoasta. Parasta oli kuitenkin viimeinen silaus – minulle tuotiin paperipussillinen kokin samana päivän leipomaa gluteenitonta leipää – for a souvenir.

1_20160121_202214.jpg

Voitte uskoa, että lämmitti sydäntä syödä tätä ihanaa leipää myös seuraavana aamuna hotellin aamiaisella omien kuivien näkkäreiden sijaan. Nam!

Ja mitä tulee hintatasoon Prahan ravintoloissa ruokaillessa – halpaa!! Maksoimme kalleimmillaan (se oli juurikin tuo italiainen Risotteria) kolmen hengen, kolmen ruokaljin illallisesta viineineen ja oluineen n. 60 euroa. Eli ei mitään! Suomessa tuolla hinnalla syö samantasoisessa ravintolassa ehkä kaksi pääruokaa. Ilman viinejä.

Suosittelen lämpimästi Prahaa myös ruokatarjonnan puolesta. Muut Praha-aiheiset postaukset löytyy tämän tägin alta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *