Tiedättekö mistä tietää, että syksy lähestyy? Siitä kun alkaa tehdä mieli leipoa kaikkea ihanaa!
Tämä tapahtuu joka syksy – kun ilmat viilenee ja tummuu ja kotona tekee mieli käpertyä sohvan nurkkaan kynttilänvalossa, alkaa makuhermot himoita mausteisia makuja, keittoja, leivonnaisia, pataruokia. Kanelia, kardemummaa, jotain siirappista, uunituoreen piirakan tuoksua, pitkään padassa haudutettuja suussasulavia ruokia. Paahdetusta kurpitsasta tehtyä keittoa, vastaleivottua focacciaa – kaikkea aivan ihanaa!
Nyt kun jokaisen (tai ainakin allekirjoittaneen) kielelle on herahtanut yllä olevasta kuvailusta vesi, jaan teille mainion omenapiirakan reseptin – sopii täydellisesti loppukesän viileneviin hetkiin. Minä leivoin piirakan mökkinaapurin ihanista omenista, meidän tontilla kun ei omenapuita ole. (Ehkä pitäisi istuttaa?) Resepti on helppo muuntaa syöjien mukaan gluteenittomaksi tai tavalliseksi ihan vain jauhoja vaihtamalla, mutta minä tietenkin vilja-allergikkona teen kaiken gluteenittomana.
Omenapiirakka (pellillinen)
Taikina:
3 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
100 g voita
1 ½ dl maitoa
4 ½ dl jauhoja (itse käytän gluteenitonta Semperiä tai Sunnuntaita)
1 ½ tl leivinjauhetta
_________________
Pinnalle:
Kuorittuja omenaviipaleita, kanelia ja sokeria
_________________
Ja näin sen teet:
– Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi
– Kuori omput ja viipaloi ne
– Mittaa maito ja voi kattilaan ja kiehauta keskenään
– Lisää kuuma nesteseos muna-voivaahtoon
– Sekoita leivinjauho jauhoihin ja lisää seokseen (mielellään siivilän läpi, varsinkin gluteeniton jauho)
– Kaada taikina pellille
– Lado omenaviipaleet pinnalle
– Ripottele kanelia ja sokeria päälle maun mukaan (minusta saa olla reippaasti kumpaakin, varsinkin jos omenat kovin happamia)
– Paista n. 15 minuuttia 225 asteessa
– Tarjoile lämmin piirakka vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa
Ai että, tuli muuten hyvä piirakka! Huomenna postailenkin jännittäviä asioita – yläkerran huoneissa nimittäin tapahtuu! 🙂