Joulu tullut on

Lupasin vielä ennen aattoa palata kattauskuvien kera ja tässähän niitä nyt olisi.

Ensimmäistä kertaa katan jouluaaton aterian pyöreän pöydän ääreen ja sen kunniaksi hankin Hemtexin kantis-alesta uuden pyöreän pöytäliinan jakardi-kuviolla.

Pöytäkoristeet tuottivat hieman päänvaivaa, olenhan aikamoinen kattausfriikki ja toivon juhlapyhien kattaukselta näyttävyyttä ja tavanomaisesta arkiruokailusta selkeästi poikkeavaa ilmettä ja tunnelmaa. Kun pyöreän pöytämme ääreen istutetaan 6 henkeä, ollaan aika tiiviisti vieri vieressä ja toisin kuin suorakaiteen muotoisessa pöydässä, ruokailijoiden väliin ei juurikaan jää tyhjää tilaa pöydälle. Ainoa koristuksiin käytettävä tila jää keskelle pöytää.

Pyöreän pöydän haasteeksi koituukin se, että miten koristeet näyttäisivät kaikille samalta, eikä kukaan joutuisi katselemaan ns. takaosaa mistään. Minusta ainoaksi vaihtoehdoksi jäi pyöreä koriste, sillä iso, pitkänmallinen kynttelikkökin olisi vaikea asetella niin, että jokainen näkisi sen parhaimmat osat, eikä vain yhtä kapeaa laitaa. Koska halusin ehdottomasti pöytään runsaasti kynttilöiden tuomaa valoa ja käyttää pitkiä kynttilöitä juhlallisuuden takia, keksin tehdä itse pyöreän kynttelikön.

Hetken jouduin älynystyröitä käyttämään, että miten sen tekisin, mutta viimein välähti – Käytin pohjana hopeista kulhoa, jonka sisään muotoilin parista oasis-sienestä kulhon kokoisen palan. Upotin kynttilät sieneen ja vuorasin ne tukevaksi parilla kerroksella paksua, ihanan vihreää sammalta. Viimeistelin ilmeen kävyillä, kanelitangoilla, havuilla ja eukalyptyksen oksilla. Ilmeestä tuli metsäinen ja kaunis ja asetelma näyttää joka kulmasta samanlaiselta. Pyöräytin vielä pöydälle kulhon ympärille lisävaloa patterivaloketjun muodossa, jonka kotelon piilotin kulhoon sammaleen alle. Jenkkiläisittän tämä centerpiece –  siis pöydän keskelle sijoitettava koriste, (englanninkielessä on muuten paljon sanoja, joita ei voi suomentaa yhdellä sanalla) on mielestäni erittäin onnistunut!

Muun kattauksen hoidin Ikean lautasilla ja tuttuun tapaan kristallilaseilla. Ei juhla-illallista ilman niitä! Valkoiset kangasservietit kiinnitin rullaksi hopeisilla rinkuloilla ja aika kivasti tuo lumihiutale-koriste mätsää hopeisen kynttelikkö-kulhon kanssa. Ilme pöydässä on ehdottomasti juhlava, intiimi ja jouluinen.

Itse ruokalistalta löytyy ensin kalapöydän antimet; mäti smetanoineen, sipuleineen ja paahtoleipineen, katkarapuskagen, savukala, graavilohi ja erilaiset sillit sekä kalaa syömättömille mm. kylmäsavuporomoussea, täytettyjä kananmunia ja leipäjuustoa. Pääruoaksi nautimme kinkkua, jouluisia uunijuureksia, jotka valmistan mausteisessa siirapissa sekä äidin tekemää italiansalaattia ja muita lisukkeita. Jälkkäriksi on perinteeksi muodostunut suklaajäädyke, jonka olen valmistanut viimeiset 20 vuotta joulupöytään.

Jouluaatto aloitetaan aamulla saunomalla kotona, sitten suuntaamme miehen suvun luokse aamupuurolle. Siellä on koossa koko konkkaronkka, sellainen parisenkymmentä henkeä! Sen jälkeen viemme hautausmaalle kynttilät ja tulemme kotiin pienemmän porukan kanssa jatkamaan aaton viettoa juurikin tämän pöydän ääreen.

Näiden kuvien myötä hiljennyn joulun viettoon. Kuuluisa joulukuplani on täyttynyt ja olen sulkeutunut siihen aiemmin tänään. Nyt loppui juoksu ja kiire. Kuplaan ei pääse mikään paha, ei riita, eikä kiukuttelu tai stressaus. Siellä on hyvä viettää koko joulu välipäivineen.

Toivotan kaikille teille rauhallista ja ihanaa joulunaikaa. <3

2 kommenttia “Joulu tullut on

  1. Todella tunnelmallista! Kyllä tuon pöydän ääressä kelpaakin nautiskella juhlaillallista. Oikein ihanaa ja rentouttavaa joulua teille! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *