Syyskukkia sisälle

Oletteko te kokeilleet syksyisten kasvien tuomista sisälle sisustusta piristämään?

Jotkut syyskukat soveltuvat oikein hyvin myös sisätiloihin ja niillä saa helposti tuotua kotiin kuluvaa vuodenaikaa. Kaikki eivät toki kuivassa ja lämpimämmässä sisäilmassa menesty, mutta oikeastaan kaikki, jotka kuivuvat kauniisti menettämättä väriään, ovat oikein passeleita!

Edellisessä postauksessa vilahtikin jo kanervat. Kanervat (tai callunat) sopivat todella hyvin mainittuun tarkoitukseen, sillä ne kuivuvat paikalleen juuri sennäköisiksi, kuin ostaessa olivat. Ne kuivuessaan tietty varistaa jos niihin koskee, mutta harvoin sitä kukkia tai kasveja muutenkaan tulee hipelöityä. Kuivattaminen onnistuu niin näiden vihreiden, vähän havumaisten kanervien kanssa kuin ihan perinteisten puna-lilaa kukkaa tekevienkin kanssa.

Toinen hyvä esimerkki värinsä ja muotonsakin kauniisti kuivuessaan säilyttävästä kasvista on hopealanka. Tämä kuvassa näkyvä yksilö on jo vuoden vanha! Ostin sen viime syksynä, lakkasin samantien kastelemasta ja siihen se ruukkuun kuivui. Olen itse asiassa kuivattanut hopealangan ruukkuun jo monena vuotena ja heittänyt sitten aikanaan pois, yleensä kevään koittaessa (hopealanka soveltuu täydellisesti myös nimittäin talvisisustukseen), mutta tätä kasvia en koskaan hävittänyt. Se, että nostin vuosi sitten kuivatetun kasvin uudelleen esiin, on todellista kausikukkien kierrätystä! 🙂

En malttanut olla ostamasta koristekaalia keittiöön, sillä niiden upeat lilahtavat sävyt vihreiden rinnalla on niin kauniit! Koristekaali sopii muutenkin ilmeeltään todella hyvin keittiöön, siitä kun tulee mieleen ihan oikea kaali ja raaka-aine ruoanlaittoon. Koristekaali ei kuivu nätisti, lehtevänä kasvina lehdet luonnollisesti alkavat lerputtamaan veden puutteesta, mutta kyllä se tuossa ruukussa kasteltuna jonkin tovin elää sisälläkin.

Jos sisällä kodissa on syyskasvit ojennuksessa, niin ulkona on vähän parantamisen varaa. Etuovi huutaa valtavaa pallokrysanteemia, olen sellaisen ostanut joka syksy ovelle, mutta tällä hetkellä siinä asustaa vielä puksipuu. Koitan talvettaa sen takapihalla lumelta suojassa ja harsokankaan alla. Se on vähän fifty-sixty mitä sille tulevan talven aikana käy ja selviääkö se hengissä.

Mieleni tekisi tehdä etuovelle myös jokin syksyinen kranssi, juurikin vaikka kanervista tai nyt puiden oksilla notkuvista pihlajanmarjoista. Pimenevien iltojen iloksi olen jo takapihan terassilla polttanut lyhdyissä kynttilöitä sekä pitänyt terassin poikki viriteltyjä pallovaloja päällä. Niistä tulee ihana tunnelma ihan sisälle saakka. Kohta voi ripustaa lyhdyt jo etuovellekin…

Syksy on minusta ihanaa aikaa, varsinkin näin alkusyksystä! Ilmat ovat vielä kohtuulliset ja aurinkokin näyttäytyy silloin tällöin. On ihana lähteä lenkille työpäivän jälkeen ja tuulettaa aivoja raikkaassa syyssäässä. Mikään ei voita myöskään syksyn tuoksua, se on niin omaleimainen ja saa hyvälle tuulelle!

Aamuauringosta huolimatta puin hiukan paksumman takin nahkatakin sijaan tänään päälle. Työmatkalla päätin myös kaivaa illalla paksumman kaulaliinan esiin, sillä mikään ei ole inhottavampaa kuin suoraan kurkkuun tai niskaan puhaltava kylmä tuuli joka pääsee ohuen huivin läpi! Onneksi pidän todella paljon syyspukeutumisesta, niin paksumpiin tamineisiin verhoutuminen ei haittaa. Aloin tässä jo haaveilemaan uusista ruskeista nilkkureistakin…

Heidi / Checklist - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *