Suussa sulavaa, höyryävän kuumaa, punaviinikastikkeessa kypsynyttä lihaa ja kasviksia…
Pataruoat on helppoja tehdä, sillä ruoka valmistuu uunissa ihan itsekseen. Hyvän pataruoan salaisuus on haudutus. Odottelen mielelläni padan kypsymistä useammankin tunnin ja sillä välin voi tehdä vaikka ulkona lenkin tai kämpän siivouksen!
Burgundinpata tarvitsee vähän enemmän vaivannäköä muutaman pannulla pyöräyttämis-vaiheen takia, mutta se palkitaan ruoan maussa. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Tällä reseptillä valmistettua burgundinpataa tuli tarjoiltua siis viime viikonlopun pikkujouluissa kotonamme.
(iso lihamäärä kannattaa paistaa parissa erässä)
(Itse pidän timjamista kovasti!)
Itse käytän mummini vanhaa Römertopfin savipataa ja ennen käyttöönottoa pidän sitä veden alla tiskialtaassa vartin verran. Savi on huokoista matskua ja on hyvä antaa sen lillua vedessä ja imeä itseensä kosteutta. Savipatahan laitetaan myös AINA kylmään uuniin. Sitä ei myöskään saa laittaa astianpesukoneeseen ja itse pesen sen aina vain vedellä. Savi myös imee herkästi itseensä hajuja ja makuja, joten jos padassa kypsentää esim. kalaa, ei kannata kypsentää siinä enää muita kuin kalaruokia.
Oi nam! Ihan taivaallisen hyvää, vaikka itse teinkin! 🙂
Onpa ihanaa, että on pitkä viikonloppu! Tänään istumme iltaa ystävien luona, Itsenäisyyspäivä vietetään rauhassa kotona parit kynttilät klo 18 sytyttäen. Vien kynttilän myös vaarin haudalle, sillä hänen ja tuhansien muiden vaarien ansiosta olemme itsenäisiä tänä päivänä. Sunnuntaina sitten hoidetaan lahja-asiat pakettiin kirjaimellisesti, kun lähdemme suorittamaan jouluostoksia.
Onko teillä Itsenäisyyspäivään kuuluvia perinteitä?
Blondi