Taistelu arpea vastaan

Siinä se nyt on. Kamala 1,5 cm vekki keskellä otsaa rumine ommeljälkineen. Tämä kuva on otettu tuoreeltaan tikkienpoiston jälkeen. Jälki on punoittava, iho ei vielä ole kunnolla parantunut ja se on vielä haavoilla. Kun tikit poistettiin ja näin arven, meinasi itku päästä. Onhan tuo nyt ihan järkyttävän näköinen!

Olen aina ollut tarkka ulkonäöstäni. Olen aina huoliteltu ja saanut olla tyytyväinen kasvojeni ihoon. En ole ikinä kärsinyt finneistä tai muistakaan ikävistä iho-ongelmista. Ikääni nähden ihoni on nuorekas ja olen toistaiseksi säästynyt kummemmilta rypyiltäkin, otsassa näkyy muutama kevyt juonne. Minulta kysytään vieläkin papereita saunasiidereitä ostaessa ja useimmiten minun veikataan olevan paljon nuorempi kuin olenkaan. Tässä neljänkympin kynnyksellä se tuntuu aika hyvältä! Olinkin aika järkyttynyt, että tästä eteenpäin moinen jälki koristaisi kasvojani ikuisesti. Niitä kasvoja, joissa ei ole ollut ennen mitään iho-ongelmia…

_MG_9229.jpg

Aloin samantien tutkimaan miten arpea voisi hoitaa niin, ettei se kohoaisi tai levenisi ja miten punoituksen saisi nopeammin häipymään. Arpeutumisprosessihan kestää vuoden verran. Vasta vuoden päästä näen minkälaiseksi arpi tulee jäämään. Tämä eka vuosi onkin arven kannalta kriittisin siis. Koska arpi on todella liki keskellä naamaa, aion hoitaa sitä kunnolla. Plastiikkakirurgin suosituksesta pidän arven päällä ihoteippiä seuraavat 2 viikkoa. Teippi auttaa tukemaan arpea ja estää sen leviämisen. Teippi on onneksi todella huomaamaton ja arven kokoiseksi leikattuna se sulautuu hyvin oman ihonvärini sekaan. Sain sairaanhoitajalta vinkin toisestakin teipistä, joten aloin tutkimaan asiaa enemmän.

Lampsin googlettelun tuloksena apteekkiin ja keskustelin oikein asiantuntevan henkilön kanssa. Hän katseli kuvaa arvestani (kuva oli samana aamuna otettu) ja arvioi ihon olevan vielä haavoilla, eikä heti suositellut vaihtamaan nyt arven päällä ollutta teippiä toiseen. Odottelen siis vielä jonkun päivän arven parantumista ja sitten vaihdan teipiksi Mepiformin. Se on silikoniteippivalmiste, jonka on kliinisesti todistettu ennaltaehkäisevän, madaltavan, pehmentävän ja häivyttävän punaisia ja kohollaanolevia arpia. Tätä teippiä pidetään 24 tuntia vuorokaudessa ja se poistetaan ainoastaan suihkun ajaksi. Sama teippi kiinnittyy tarvittaessa uudelleen kuivaan ihoon.

_MG_9298.jpg

_MG_9300.jpg

On olemassa myös silikonigeeliä, jota voisi alkaa sivelemään arven päälle. Se muodostaa kerroksen arven päälle ja toimii ikäänkuin laastarina, mutta apteekkihenkilökunta suositti ennemmin tätä Mepiform-teippiä alkuun. Voidetta voi alkaa käyttämään myöhemmässäkin vaiheessa, se toimii parhaiten 1-3 kuukauden ikäisiin arpiiin, mutta sillä voi hoitaa myös ikivanhoja arpia. Tosin niiden hoitaminen vie luonnollisesti enemmän aikaa.

Plastiikkakirurgi varoitteli myös auringosta. Varsinkin kevätaurinko on iholle kamalinta. Iho on ohuinta juuri kevään aikaan kun talven jälkeen ihon sarveiskerros, joka suojaa ultraviolettisäteiltä, on heikoimmillaan. Jos tuore arpi saa aurinkoa ja ruskettuu, se jää ikuisiksi ajoiksi ruskeaksi! Joudun siis suojaamaan arven ihan erityisen hyvin juuri nyt. Myös kesälomamatkan aikana arpi tulee suojata, sillä kuumassa, 30 asteen lämmössä muutaman kuukauden ikäinen arpi joutuu todella kovalle koetukselle ja mitä todennäköisimmin palaa ilman tehokasta suojaa. Arpi olisi parhainta saada vaatteiden alle suojaan, mutta se on minun tapauksessani vaikea toteuttaa. Tällöin ainoa vastaus on 50 suojakerroin.

Näin kotimaan kevätauringon alla ei vielä ihan tuohon tarvitse ryhtyä, mutta Mepiform-teippi antaa vain pienen n. 5 kertoimen suojan. Tämä ei riitä suojaamaan arpea tarpeeksi. Olin siis vailla kasvoihin laitettavaa suojakerroinvoidetta. Minulta löytyy sen verran punapigmenttiä, että kasvoissani on pisamia, jotka korostuvat auringossa ja vasta kahtena viime vuotena olen havainnut ikävän efektin kasvoissani – pigmenttiläiskien ts. maksaläiskien ilmestymisen mm. suun ympärille auringonvalon seurauksena. Päätin yhdistää voidetarpeeni myös tähän asiaan ja hankkia voiteen, joka sisältäisi korkean suojakertoimen ja suojaisi ihoani myös näiltä muutoksilta jatkossa.

_MG_9290.jpg

Ostin apteekista Louis Widmerin päivävoiteen, jossa on 30 kertoimen suoja. Hajusteeton kosteusemulsio ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista ja suojaa UV-säteiltä. Voide ehkäisee myös pigmenttiläiskien syntymistä, joten tuote sisältää kaiken sen, mitä nyt tarvitsen. 

_MG_9294.jpg

Aion seurata arven ihoa todella ahkerasti nähdäkseni muutoksia. Ompeleiden jäljet, jotka itse asiassa tekevät arvesta juuri nyt todella ruman, haalentuvat onneksi ja niiden pitäisi häipyä kokonaan. Nythän arpi tosiaan näyttää ihan sellaiselta merirosvo-arvelta, joillaisia lapset piirtää.

Itse viilto on kuitenkin tosi siisti ottaen huomioon, että minulta on poistettu kuitenkin myös pala ihoa leikkauksen aikana. Nätisti on plastiikkakirurgi kuronut ihon umpeen. Arven ei soisi kuitenkaan levenevän tuosta yhtään! Kun teipin käytöstä pääsen vähän eroon ja jos arpi tuntuu esteettisesti vaivaavan, on varmaan aika turvautua Joe Blascoon. Aurinkovoide alle ja Joe Blascon Dermaceal -peiteväri päälle ja arpi on enää muisto vain!

5 kommenttia “Taistelu arpea vastaan

 1. Nyt kyllä pientä suhteellisuuden tajua! Anna ajan kulua ja haavasi rauhassa parantua!

  1. Tottahan toki pitää antaa ajan kulua ja haavan parantua. Nyt viikkoa myöhemmin näyttää jo paljon paremmalta! Tuo kuva ja fiilikset olivatkin ihan tuoreeltaan. <br />
   <br />
   Suhteellisuudentajusta ei tässä ole kyse, vaan ammatti-ihmisten suosituksesta tapahtuva ennaltaehkäisy ikävien jälkiseuraamuksien varalta. Kukapa haluaisi kohonneen tai levinneen arven kasvoihinsa tai polttaa sen auringossa. Ruskettumiselta suojautuminen on muutenkin jotain mikä jokaisen tulisi tehdä. Itse taas en löytänyt netin syövereistä paljonkaan omakohtaisia kokemuksia arven hoidosta, joten päätin itse jakaa niitä, jos vaikka joku muu kokisi ne hyödylliseksi.

 2. Hei! Eksyin sivuillesi kun oman kasvon arpea pohdin mistä tikit eilen poistettu ja etsin vähän tietoa miten ihmeessä siitä saisi mahdollisimman vähän näkyvän.
  Kävin ostamassa tuota mepiform teippiä, kun en voi sitä tavallista haavateippiä käyttää. Nytkin se oli vain 24 tikkien poiston jälkeen ja iho tuntuu jo ärtyneeltä.

  Miten sinun arpesi on parantunut? Ja millä tavoin lähdit sitä hoitamaan alkuun?

  1. Hei! Pahoittelut vastauksen kestämisestä – olin toisella puolella maapalloa ja netti toimii tuskastuttavan hitaasti! Luulin jo kuitenkin, että vastaukseni tähän kommenttiisi julkaistui jo ajat sitten, mutta ilmeisesti jäi jumiin kuitenkin.

   Arpi parantui loppujen lopuksi todella hyvin. Käytin tuota teippiä jotakuinkin vain viikon ajan. Vaikka arpi näytti mielestäni todella hurjalta alkuun, väri tasoittui nopeasti ja arpi alkoi parantumaan. Plastiikkakirurgi oli taitava ja teki ompeleet niin, että suoraan edestä päin katsottuna näkee vain pienen viivan kasvoissani, kun taas ylhäältä päin katsottuna näkee pienen poimun. Kirurgi siis teki loistotyötä kursiessaan leikkaushaavaa nimenomaan esteettinenkin puoli mielessään. Jos ei tiedä, ei arpea edes suurinpiirtein löydä kasvoistani!

   Itse hermoilin turhaan alkuun – arpi näyttää aina tuoreeltaan tosi järkyttävältä, mutta aika sen tosiaan parantaa. Tietysti riippuu myös ihosta, alkaako iho tekemään keloidia, eli arven liikakasvua. Minulla sitä ei onneksi ole ilmestynyt. Tsemppiä arven paranteluun – toivottavasti sinullakin tulee siitä ajan kanssa huomaamaton.

 3. Hei! Pahoittelut vastauksen kestämisestä – olen tällä hetkellä toisella puolella maapalloa ja netti toimii tuskastuttavan hitaasti! Arpi parantui loppujen lopuksi todella hyvin. Käytin tuota teippiä jotakuinkin vain viikon ajan. Vaikka arpi näytti mielestäni todella hurjalta alkuun, väri tasoittui nopeasti ja arpi alkoi parantumaan. Plastiikkakirurgi oli taitava ja teki ompeleet niin, että suoraan edestä päin katsottuna näkee vain pienen viivan kasvoissani, kun taas ylhäältä päin katsottuna näkee pienen poimun. Kirurgi siis teki loistotyötä kursiessaan leikkaushaavaa nimenomaan esteettinenkin puoli mielessään. Jos ei tiedä, ei arpea edes suurinpiirtein löydä kasvoistani! Itse hermoilin turhaan alkuun – arpi näyttää aina tuoreeltaan tosi järkyttävältä, mutta aika sen tosiaan parantaa. Tietysti riippuu myös ihosta, alkaako iho tekemään keloidia, eli arven liikakasvua. Minulla sitä ei onneksi ole ilmestynyt. Tsemppiä arven paranteluun – toivottavasti sinullakin tulee siitä ajan kanssa huomaamaton. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *