Nälkä kasvaa syödessä – Valokuvaus

Valokuvaus on harrastus, joka vie koko ajan enemmän mennessään.

Aloittaessani bloggaamisen huomasin pian, että puhelimen kamera ei vain enää palvele tarpeeksi hyvin. Sillä saa toki otettua kelpo kuvia ja myönnän rehellisesti, että muutama lemppariotokseni on otettu älypuhelimella. Kuitenkaan hämärässä ei puhelimen kameralla saa kuvia, joita enää halusin blogissani jakaa, tämä alla oleva hyvänä esimerkkinä. Myös nälkä kasvoi syödessä ja ajatus “oikean” kameran hankkimisesta tuli ajankohtaiseksi. Siitä se sitten lähti.

kamera%203.jpg

Ostin kolme vuotta sitten itselleni joulu/synttärilahjaksi Canonin 600D järkkärin, joka edelleen palvelee hyvänä runkona. Kuvasin pari vuotta kameran mukana tulleella kittilinssillä. Sillä kuvaan edelleen suurimman osan kuvistani, mutta huomasin kaipaavani enemmän valovoimaa sekä pehmeyttä epätarkkoihin kohtiin. Silmä kuvaamiseen niin visuaalisesti kuin teknisempiinkin asioihin keskittyen alkoi kehittyä nopeasti. Kittilinssin vaatimaton valovoima alkoi kyllästyttää sen venyttäessä hämärässä valotusaikaa, lisäten tärähdysherkkyyttä ja jättäen vielä kuviin kohinaa.

Sainkin yllättäen vuosi sitten synttärilahjaksi Canonin 50millisen kiinteän polttovälin linssin. Se on hinta-laatusuhteeltaan tosi hyvä, vaikka onkin muovisella olomuodollaan joidenkin mielestä “halvan” oloinen. Meni hetki aikaa tottua linssiin, sillä ei-zoomilinssinä sen kanssa kuvakulman muuttaminen tapahtuu omilla jaloilla liikkuen, ei linssin rengasta pyörittämällä. Polttoväli tuntuu välillä ahtaalta ja kun koti ei ole suuri kartano, sisätiloissa kuvaaminen käy linssin kanssa joskus vaikeaksi, kun neliöt ei enää riitä tarpeeksi suureen kuvakulmaan. Käytänkin linssiä enemmän muotokuvaukseen ja yksityiskohtaisempiin kuviin, kuin suurien kokonaisuuksien vangitsemiseen.

IMG_4477.jpg

Nyt olen vuoden verran kaivannut vähän laajempaa kulmaa kuviini haaveillen laajakulmaobjektiivista. Nyt käykin kova vertailu ja jonkin objektiivin aion hankkia ennen helmikuista reissuamme, josta kerron teillekin ihan pian lisää! Ne maisemat tulevat tarvitsemaan hyvää linssiä!

Näen itse kehittyneeni valokuvaamisessa, mutta tekniikka -ja termipuoleen pitäisi panostaa niin paljon enemmän, eikä räiskiä kuvia vain fiilispohjalta ja haastavissa oloissa vain toivoa saavansa hyviä kuvia. Kamerassani on toimintoja joita osaan käyttää sujuvasti, mutta niitä on sellaisiakin, joita en osaa hyödyntää. Osa alan terminologiastakin on sellaista, että olisi kiva tietää tarkemmin. Pitäisi tutustua tarkemmin polttoväliin, kinovastaavuuteen, zoom-kertoimeen ja tuhanteen muuhun alan sanastoon ja vielä oppiakin ne ja harjoitella käytännössä kunnolla erilaisilla asetuksilla ja valotuksilla sun muilla. Ostin aikaa sitten kunnon opuksen järkkärikuvaukseen, pidän enemmän ehdan kirjan tunnusta käsissä kuin tietokoneen ruudusta, mutta en ole vielä(kään) löytänyt hetkeä, jolloin pystyisin kunnolla keskittymään ja sisäistämään luetut asiat.

20140209_102140.jpg

Kunnon laajakulmaobjektiivista saa pulittaa suolaisia tonneja, oma budjetti pyörii kuitenkin enemmänkin satasissa. Pari hyvää ehdokkia on seuloutunut vertailun ja valokuvausta harrastavan työkaverin ansiosta, eiköhän pian omaankin kameralaukkuun uusi linssi ilmesty!

Otan mielelläni vastaan suosituksia myös! 🙂

2 kommenttia “Nälkä kasvaa syödessä – Valokuvaus

  1. Niinhän siinä käy, valokuvaus on todellakin vienyt myös minut.. Ostin juuri Nikkorin 50 mm 1.4:n pariksi Sigman 35 mm:n 1.4, jolla olen kuvannut kaikki blogini kuvat ja myös yhdet häät kokonaan, aivan upea linssi!! Olin vähän skeptinen ja mietin teenkö huonon ostoksen halvalla, mutta kyllä kannatti! Minulla on Nikon d750 runko, joten mietin, että 35 mm ei välttämättä sinulle riitä laajemmaksi objektiiviksi, koska kroppikennoisessa rungossa se kuva-ala juuri vähän pienenee. Minäkään en osaa sitä oikeilla termeillä, kinovastaavuuksilla ym. selittää.. Seuraavaksi aion hankkia 85 mm 1.4:n (muotokuvaukseen), ja myyn välistä pois turhana tuon 50 mm:n. Kallis harrastus, mutta valokuvaliikkeessä he totesivat, että voisi sitä toisaalta huonompiakin harrastuksia olla! 🙂 Se lohdutti vähän!! 🙂 Minäkin muuten lainasin kirjastosta paljon kuvauskirjoja, ja sitten kun luin samoja asioita eri kirjoista (ja netistä myös), omaksuin asioita parhaiten. Mutta ihanaa kun koko ajan voi oppia uutta!!

  2. Nimenomaan! Koko ajan voi oppia uutta!! Olin katsellut 10-20 millistä linssiä… pyörittelen vielä vaihtoehtoja, jätän kuitenkin fisheyet väliin, niissä tulee niin kovat vääristymät. Täytyy taas kaivaa kirja esiin ja yrittää tarttua siihen. Mahtava harrastushan tämä. Nyt muutaman vuoden jälkeen on perhekin jo ymmärtänyt, että "kaikesta pitää ottaa kuva". 🙂 Liittyy osittain blogiin toki, mutta on niin paljon asioita, joita haluan ikuistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *