Näinä päivinä

Viimeinen viikko on sujahtanut vauhdilla ohitse. Ihan kuin en olisi elänytkään niitä päiviä ja silti ne ovat olleet täynnä niin isoja asioita.

Tiistai oli elämäni rankin päivä. Tuntuu jotenkin helpottavalta, että nyt se on takana. Miten sattuikaan, että se päivä oli kaunis, aurinkoinen ja lämmin! Jotenkin kova rankkasade olisi tehnyt päivästä vieläkin synkemmän, nyt sentään auringon kultaiset säteet toivat pientä lohtua. Olen mennyt viimeiset kolme päivää viiden tunnin yöunilla. Uni ei vain tule ja jos tulee, ei pysy. Alkaa olemaan akut vähän finaalissa ja kroppa on reagoinut kovaan stressimäärään korkealla kuumeella, joka nousi ekaa kertaa hautajaisia edeltävänä iltana. Lopetin mittaamisen 38 asteen kohdalla, en halunnut nähdä mihin asti se nousisi. Itse hautajaispäivä meni buranan voimalla. Ja kaikkien ihanien läheisten ja ystävien tuella. En tiedä miten olisimme perheen kanssa selvinneet päivästä ilman heitä. Olemme onnekkaita, että meillä on noin ihania ja hienoja ihmisiä ympärillämme ja tukiverkko on valtava! Muistelen lämmöllä ihmisten eleitä, sanoja, katseita ja halirutistuksia. Jo niistä sai valtavasti lohtua ja voimaa.

IMG_2144.jpg

Näinä päivinä on pakko yrittää ammentaa ilon aiheita pienistä. Ja kyllä tässä on pystytty tekemään ihan arkisiakin asioita; kiroamaan kesäkeittiön asennushommia, naureskelemaan kavereiden jutuille, pesemään pyykkiä ja valokuvaamaan blogijuttuja. Silti illat on jotenkin niitä vaikeimpia. Tai oikeastaan se nukkumaanmeno. Iltaisin alkaa väsyttää, mutta kun painan pään tyynyyn, alkaa mieleen tulvia muistoja lapsuudesta. Sellaisia, joita olin jo luullut unohtaneeni. Jotkut tietyt laulunsanat pyörii päässä repeatilla, välillä naurattaa, kun mieleen tupsahtaa jokin hassu juttu, välillä kuivaan kyyneliä tyynyliinaan. Muistan syntymäkotini lastenhuoneen ja sen rullaverhon. Kuinka liimasin tarroja kerrossängyn kattoon nukkuessani alapunkassa tai kuinka keikuin keittiönpöydän äärellä tuolissa lukuisista kielloista huolimatta. No, senhän arvaa miten siinä kävi…

IMG_2143.jpg

Hautajaisten jälkeen se konkretisoitui. Että en koskaan enää näe isää. En kuule hänen ääntään, näe hänen ilmeitään. Muistan elävästi miten hän vastasi aina puhelimeen kun soitin. Mietin, kuinka pitkään saan äänen vielä soimaan korvissani, vai unohtuuko se ajan myötä? Mietin, miten kauan kestää, että kyyneleet tyrehtyvät ja suru muuttaa muotoaan niin, että se ei tunnu enää niin raastavalta? Kyllä edessä on vielä niin pitkä tie… Se tuntuu ajatuksen tasolla tosi raskaalta, mutta aion elää ohjenuorani mukaan – tänään ei murehdita huomista. Otetaan jokainen päivä vastaan sitten kun se tulee, sellaisena kuin se tulee. Pienin askelin eteenpäin.

IMG_2145.jpg

Kesälomaa on jäljellä vielä ensi viikko. Huomenna lähdemme mökille rentoutumaan. Palaamme kuitenkin jo lauantai-iltapäiväksi kotiin, sillä läjä ystäviä kokoontuu kotiimme. Ihana ajatus istua iltaa ystävien kanssa pitkästä aikaa ja jutella jostain aivan muusta! Vaikka kesäkeittiö on jo korkattu, nyt se joutuu tulikokeeseen isomman pihviläjän edessä! Taidanpa ripustaa ulkovalot terassille ja laittaa kuohuvaa kylmään jo valmiiksi. Enää toivotaan aurinkoista säätä ilman vesisateita. On tämä kesä ollut kyllä yksi iso vitsi! Turkin rusketuksesta ei ole enää tietoakaan, pöh. En yleensä jaksa marista säistä, ne on mitä on, mutta nyt kun kesä on muutenkin ollut super rankka, aurinkoiset säät olisivat tuntuneet vähän enemmän mieltä ylentävämmältä kuin jatkuvat vesisateet.

Aurinkoa tai ei, mukavaa viikonjatkoa teille kaikille.

6 kommenttia “Näinä päivinä

 1. Se raastavin kipu menee yllättävän nopeasti ohi. Ajatukset ja tuntemukset kyllä jatkuvat muodossa tai toisessa. Tai itselläni ainakin. Nyt olen alkanut näkemään unia isästä. Niissä isä on sairas ja joko kuolee, mutta herää henkiin tai sitten saa syystä tai toisesta hieman lisäaikaa. Lopun alkua kuitenkin. Nämä unet ovat lisääntyneet tässä parin kuukauden aikana. Juhannuksen jälkeen kun laskimme uurnan, olo oli aika omituinen. Tuntui oudolta katsoa hautakiveä ja ajatella, että "hetki" sitten me vasta juttelimme isän kanssa siitä, että tähän hänet tullaan hautaamaan. Ei sitä vieläkään oikein ymmärrä, että ei ikinä enää näe tai kuule. Kyyneleet piipahtivat silmissä, kun kerroit, miten vieläkin kuulet, miten hän vastaa puhelimeen. Puhelimeen vastaamisen muistan kuin se olisi ollut tunti sitten, samoin äänen ja kaiken eli ainakin 10 kuukauden jälkeen vielä muistaa. Toisaalta se on kiva, koska sitä voi helpommin "keskustella" vielä isän kanssa, kun on huono hetki. Se tuo lohtua, kun "kuulee" äänen. Voimia sinne, Heidi! ♥ ♥ ♥

  1. Kiitos tuesta Irina ♥ Meillä on myös uurnanlasku edessä ensi viikolla. En odota sitä päivää ihan niin kauhulla, kuin hautajaisia, mutta aika kurjalta sekin tuntuu. On tämä niin vaikeaa ymmärtää… ajatukset ei vain taivu sen ympärille, ettei häntä enää ole. Ehkä siksi uni ei tule tai pysy? Nukkumaan mennessä ei ole muita häiriöitä ympärillä, paitsi hiljaisuus, on aikaa ajatella tai lähinnä ajatuksilla on aikaa tunkeutua mietittäviksi.

 2. Lämmin osanottoni ja voimia kovasti! ♥<br />
  <br />
  Muutama vuosi sitten menetin mummuni, joka oli paremminkin kuin äiti minulle. Se kaikista raastavin aika alkoi menemään itsellä ohi vasta siinä vaiheessa, kun sai viimeisetkin asiat hoidettua. Eli meillä se oli mummun asunnon myyminen ja tyhjentäminen. Sen jälkeen on tullut yksittäisiä päiviä, jotka olleet vaikeampia. Yleensä ovat saattaneet liittyä johonkin tiettyyn hetkeen/asiaan. Nyt kun odotan meidän kolmatta lasta, niin tämä raskausaika tuonut taas mummun entistä enemmän mieleen ja ikävä kasvanut. <br />
  Samoin sitä pelkäsi unohtaako äänen ja tuoksut, mutta vielä ne on tuolla jossain. Toivottavasti aina ♥

  1. Kiitos kovasti. &hearts; <br />
   <br />
   Minäkin olen menettänyt tärkeän, hyvin läheisen isovanhemman vain kaksi vuotta aiemmin. Tiedän, että sekin on hyvin vaikeaa. Aika paljon käytännön asioita pitää hoitaa surun keskellä kun joku poistuu luotamme. Välillä työmäärä tuntuu paljolta ja raskaalta, mutta toisaalta se pitää ihmisen liikkeellä vähän väkisinkin ja on siksi hyväkin asia. Vaikka suru ja ikävä on kova, ei saa pysähtyä vain vellomaan sen keskelle – elämän täytyy jatkua ja vaikka se ei tällä hetkellä siltä tunnu, elämässä on muutakin ja vielä se ilo palaa tavallisiinkiin päiviin. &hearts;

 3. Voi Heidi &hearts; täällä itku kurkussa luin tekstisi. Paljon voimia, ihana että sinulla on siellä ympärillä ihmisiä jotka kuuntelee ja lohduttaa &hearts;

  1. Kiitos J &hearts; Tällaisissa elämäntilanteissa ympärillä olevien ihmisten olemassa olon tärkeys korostuu. &hearts;

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *