Söpöt, pastelliset ja herkulliset pikkuleivokset, niin suussasulavia, niin työläitä. Tyttäreni lempileivokset. Eräänä lauantaina näitä väkerrettiin joku tovi ennen päivällisvieraiden saapumista. Karamellivärejä löytyi kaapista vihreänä ja keltaisena, joten niillä mentiin. Olen luvannut tämän reseptin jo aika kauan, joten tässä se viimein tulee!
Ihan täydellisiä näistä ei näin ekalla kerralla tullut. Massaa on vaikea pursottaa pellille yhtä suurta määrää, jolloin kansi ja pohja jäävät helposti eri parisiksi. Marenki ei myöskään saavuttanut täydellistä kiiltoa pintaan ja vähän paistoaikaa olisi pitänyt tarkkailla enemmän, marenki lähti tosi helposti halkeilemaan pinnasta.
Väriä olisi pitänyt myöskin laittaa runsaammin, mutta onneksi ulkonäköseikat eivät vaikuta makuun! 🙂
MACARONS
Valkuaismassa:
2 kananmunan valkuaista
1 1/4 sokeria
1/2 dl vettä
Mantelimassa:
1 kananmunan valkuainen
1 3/4 dl tomusokeria
2 3/4 dl mantelijauhetta
lisäksi elintarvikevärejä
Tee ensin valkuaismassa vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Laita pieneen kattilaan sokeri ja vesi ja anna kiehua siirappimaiseksi, kunnes lämpötila on
n. 118 astetta – käytä mittaria! Lisää lämmin sokeri-vesiseos valkuaisvaahtoon ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella vatkaten.
Tee seuraavaksi mantelimassa vatkaamalla valkuainen vaahdoksi ja lisäämällä joukkoon tomusokeri ja mantelijauhe. Lisää vähitellen puuhaarukalla sekoittaen matelimassan joukkoon valmis valkuaismassa.
Jaa kahteen eri kulhoon ja värjää massat kahdella eri elintarvikevärillä.
Lusikoi taikina pursotuspussiin ja pusota pieniä macaron-nappeja pellille. Jätä tilaa nappien väleihin, ne kohoavat uunissa. Anna nappien seistä pellillä n. 20-30 min ennen paistamista.
Paista nappeja uunissa 150 asteessa n. 17-25 minuuttia, kunnes pohjat ovat kovettuneet ja ne irtoavat leivinpaperista. Anna jäähtyä ennen irroittamista.
Vadelmatäyte:
1 dl pakastevadelmia
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 tl sitruunamehua
175 g suolatonta voita
Laita kattilaan vadelmat, sokeri, vesi ja sitruunamehu.
Anna massan keittyä reilusti kasaan niin, että se on paksuhkoa ja siirappimaista.
Anna siirapin jäähtyä. Sekoita sähkövatkaimella voi kuohkeaksi.
Lisää jäähtynyt siirappi ja sekoita hyvin.
Pursota, lusikoi tai ”voitele” pieni määrä täytettä napin päälle ja aseta toinen nappi kanneksi.
Käsittele nappeja varoen, ettei ne rikkoonnu täytteen lisäämisvaiheessa.
Säilytä valmiita macaronseja jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.
Työläitä, mutta ah, niin hiton hyviä! 🙂
Nam, näyttävät todella herkullisilta! ♥ En ole uskaltautunut testaamaan itse, kun olen kanssa kuullut, että eivät ole ihan yksinkertaisimpia valmistaa. 🙂
Suosittelen kyllä ehdottomasti kaikista epäonnistumisen mahdollisuuksista huolimatta kokeilemaan! 🙂 Ne kyllä nimittäin maistuivat ihan erityisen hyviltä itse valmistettuina! ♥