Terassin ja kesäkeittiön huolto

Viime kesänä teimme pikkuruisen takapihamme kannalta parhaimman mahdollisen päätöksen poistaa kitukasvuinen nurtsiosuus ja tehdä terassi liki koko pihan kokoiseksi. Rakensimme samaan syssyyn myös haaveissani olleen kesäkeittiön ja tälle kesälle jäi sitten noiden kahden asian huoltaminen – terassin ja kesäkeittiön öljyäminen.

Huoltohommelit on paras tehdä heti keväällä, niin voi sitten koko kesän vain nauttia elämästä takapihalla. Yhteistyö Teknoksen* kanssa ei olisi voinut nasahtaa parempaan saumaan! Teknos toimitti tarkat ohjeet haasteeseemme saada terassin vanha ja uusi osa samanvärisiksi, neuvot talven armoilla olleen kesäkeittiön huoltamiseen sekä tuotteet, joilla tämä kaikki saataisiin aikaan.

IMG_6673.jpg

IMG_6676.jpg

Ensiksi teimme terassille ohjeiden mukaisen pesun Rensa Terrace –terassipesuaineella harjaten lian ja havupuun tuoman vihreän ”homeen” pois ja antaen terassin tämän jälkeen kuivua hyvin muutaman aurinkoisen päivän ajan. Kuivana vanhan ja uuden osan rajaa oli hankalaa enää erottaa, pesu tasoitti jo sekin tuota värieroa tosi tehokkaasti.

Onneksi säät olivat puolellamme ja tarjosivat aurinkoisia päiviä huoltotöiden suorittamiseen. Varsinainen huoltokäsittely tehtiin terassille Woodex Wood Oil puuöljyllä. Sävyksi halusimme ehdottomasti harmaan, ruskeaa terassia olimme katselleet jo monen monituista vuotta kyllästymiseen asti. Sitä paitsi harmaa sopisi täydellisesti muutenkin kotimme väripalettiin ja mikä ihana ajatus onkaan, että kesällä pieni pihamme palvelee meitä toisen olohuoneen tavoin.

IMG_6700.jpg

Purkin sisältö sekoitettiin ensin hyvin ja mieheni, joka vastasi tästä öljyämistehtävästä, suti öljyn terassin pintaan leveällä sudilla, joka oli kiinnitetty jatkovarteen. Näin vältyttiin huonolta työasennolta ja turhalta konttaamiselta. Aloitimme uuden osan käsittelystä ja öljy levitettiin ohjeiden mukaisesti käsitellen koko lauta päästä päähän yhtäjaksoisesti. Tällä tavoin lautaan ei synny päällekkäisiä sivelyjä ja niistä mahdollisesti tulevia tummempia kohtia.

IMG_6701.jpg

IMG_6689.jpg

Alun perin ajattelimme, että riittäisi, jos uusi osa käsiteltäisiin kahdesti ja vanha osa kerran. Kävi kuitenkin niin, että vanha osa, jota emme olleet öjynneet pariin kesään, imi öljyä kuin sieni. Käsittelimme osia useaan eri otteeseen saadaksemme ne suurin piirtein saman sävyisiksi ja loppujen lopuksi taisimme öljytä vanhan osan kahdesti ja uuden osan peräti kolmesti! Värisävykin tummentui kivasti useampien käsittelyiden myötä ja vihdoin ja viimein terassi sai kokonaan yhtenäisen ilmeen!

IMG_6707.jpg

IMG_6726.jpg

Terassiamme kiertää valkoinen kiveys ja joka kevät se vaatii uutta kivikerrosta mm. maan painumisen takia ja toimmekin pihalle 100kg valkoista kiveä lisää. Nyt on kivialuekin taas ihanan raikkaan ja puhtaan näköinen. Pihalla on myös eri reissuilta tuotuja rantakiviä. Tykkään keräillä kiviä merenrannoilla ja pihallamme onkin kiviä jo aika monesta rantakohteesta.

Huolsimme samalla myös havukasvit; kolme tuijaa ja yhden marjakuusen sekä aidoilla kasvavan villiviinin. Nyt on taas kasveilla toivottavasti elinvoimaa lisää.

IMG_6849.jpg

IMG_6854.jpg

Pari sadepäivää osui huoltotöiden väliin ja niinpä jouduimme odottelemaan ennen kuin pääsimme käsiksi kesäkeittiöön. Taas hyödynsimme Teknoksen maalineuvonnasta saamiamme ohjeita tässäkin työssä. Kesäkeittiömme materiaalina on tuppeensahattu leppä, jota emme viime kesänä juurikaan käsitelleet. Raakapuu otti vähän nokkaansa talven pakkasista ja sahattu pinta alkoi hilseilemään.

20160522_213809.jpg

Skrapasimme reunat ja hioimme pinnat kauttaaltaan ja puu olikin aivan ihanan näköistä ja vaaleaa tuon jälkeen. Tuollainen vaalea puu, joka ei taita punaiseen, eikä kellerrä, on oma suosikkini! Harmi, kun puu ei säily tuollaisenaan mitenkään.

IMG_6778.jpg

IMG_6776.jpg

Hiontapölyjen puhdistamisen jälkeen olikin aika tarttua taas sutiin ja niin sai keittiökin harmaan öljyn ylleen. Siitä tuli ihan mahtava!

IMG_6816.jpg

 

kes%C3%A4keitti%C3%B6.jpg

Kesäkeittiön hyllyt täytin erilaisilla yrteillä ja purkeissa rehottaakin jo hyvä setti kaikenlaista; rosmariinia, timjamia, ruohosipulia, basilikaa, herneenversoa ja minttua. Toin ulos myös lopputalvesta kotiin ostamani laakerilehtipuun sekä oliivipuun nauttimaan aurinkoisista päivistä.

Koriin laitoin myös ikisuosikkejani limeä ja sitruunoita. Kesäkeittiön antimista onkin ihana laittaa ruokaan lisämausteita tai virkistää vesikannun sisältöä parilla siivulla kirpakkaa sitrushedelmää tai vihreillä yrttien lehdillä.

IMG_6883.jpg

Villiviini on tehnyt jo suuret lehdenalut, aika aikaisin ne tulivatkin tänä vuonna kiitos kesäisten lämpötilojen. Vielä menee kuitenkin jokunen viikko, ennen kuin tuo köynnös lehahtaa täyteen, syvänvihreään lehteen ja muuraa umpeen aitamme. Sitten on pieni pihamme erittäin suojaisa.

IMG_6895.jpg

IMG_6886.jpg

Takapiha on nyt mitä ihanin! Valmis ottamaan vastaan aurinkoiset päivät ja rennot hetket, kun voi vain loikoilla ja nauttia elämästä. Sitä oikeastaan teinkin jo tämän viikonlopun aikana hyvän kirjan ja kylmän valkoviinilasin kanssa auringon päivettäessä ihoa. Ah!

IMG_6892.jpg

IMG_6870.jpg

IMG_6847.jpg

Ei tässä voi oikeastaan enää muuta sanoa, kuin että tule jo loma…! 🙂

 

*Postaus toteutettu yhteistyössä Teknoksen kanssa.

6 kommenttia “Terassin ja kesäkeittiön huolto

  1. Tuo teidän takapiha ja kesäkeittiö on kyllä upea!

    1. Voi kiitos! 🙂 Pienihän se on kuin mikä, mutta siinä on meille juuri ne tarpeelliset asiat. Aika paljon menee tuollaisenkin pihan huoltamiseen aikaa…! 🙂

  2. Oi että on viihtyisän näköinen terassi ♥ Aivan ihana! Kyllä nyt kelpaa ja ilmatkin ovat olleet mitä mahtavimmat!

    1. Kiitos S! ♥ Ilmat olivat viikonloppuna niin upeat ja näyttää jatkuvan! Ei voi valittaa…! 🙂

  3. Ihanan näköistä ja tosi kaunis tuo harmaan sävy, jonka suditte terassin pintaan. 🙂 Tuolla kelpaa paistatella päivää. 🙂

    1. Harmaa väri on kyllä tosi kaunis ja tarpeeksi tummakin. Ja kiitos, kyllä tuolla viihtyy! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *