Sitruuna-marenkipiirakka

Jos kirpakat, vähemmän makeat herkut ovat mieleesi – tulet rakastamaan tätä piirakkaa! Tämän saa myös helposti valmistettua gluteenittomana.

IMG_9751.jpg

Järjestämme illanistujaiset ensi kuussa ja halusin alkaa hyvissä ajoin testailemaan tarjottavien reseptejä. Koska välttelen edelleen sokerin syöntiä tammikuisen sokerilakon jäljiltä, itsetehdyt leivonnaiset ovat mielestäni parempi vaihtoehto herkutella, kuin karkkipussi. Vaikka omatekoisiin leivonnaisiin toki mahtuu sokeria, rasvaa ja näin ollen myös kaloreita, ainakaan niissä ei ole mitään synteettisesti valmistettua. Ennemmin itsetehty kakkupala, kuin väri- ja säilöntäaineilla täyteen pumpattu irtokarkkipussi?

IMG_9737.jpg

Mielessä kummitteli tietyn tyyppinen kakku. Googlettelin ulkomaisia reseptisivustoja, niistä tuntui löytyvän parhaimmat reseptit ”Lemon and Meringue Pie” -hakusanoilla. Piirakan teossa on pari eri työvaihetta, mutta se on erittäin helppo ja nopeakin tehdä.

IMG_9739.jpg

Sitruuna-marenkipiirakka

1 piirakkapohja
(valmis tai itsetehty -resepti pohjaan postauksen lopussa)

Sitruunatäyte:

1 kupillinen sokeria (itse käytin pienempää kahvikuppia mittana)
2 ruokalusikallista jauhoja (gluteenittomat käy hyvin)
3 ruokalusikallista maissitärkkelystä
1/4 teelusikallinen suolaa
1  1/2 kupillista vettä
2 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
2 teelusikallista voita
4 keltuaista

Marenki:

4 valkuaista
6 ruokalusikallista sokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen (paista piirakkapohja tässä kohtaa)
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.
Sekoita kattilassa sokeri, jauho, maissitärkkelys ja suola.
Sekoita joukkoon vesi, sitruunamehu ja raastetut sitruunankuoret.
Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes kiehuu.
Sekoita joukkoon voi.

Lisää keltuaisten joukkoon 1/2 kupillista kuumaa sokeri-sitruunaseosta vähitellen ja koko ajan sekoittaen.
Kaada tämän jälkeen keltuais-seos kattilaan lopun sokeri-sitruunaseoksen sekaan ja sekoita.
Kiehauta ja jatka sekoittamista, kunnes seos on paksua.
Ota pois liedeltä ja kaada piirakkapohjan päälle.

Tee seuraavaksi marenki:
Vispaa valkuaisia, kunnes ne vaahtoa. Lisää sokeria vähitellen, kunnes valkuaiset ovat kovaa vaahtoa
(pysyy kulhossa, kun sen kääntää väärinpäin)
Levitä marenki piirakkavuokaan niin, että taikinanreunat peittyvät joka paikasta.

Paista uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes marenki on kullanruskeaa

IMG_9741.jpg

Valmis piirakka ei ole äklömakea, vaan raikas ja hieman kirpeä. Eri kerrokset erottuvat kauniisti ja sitruunatäyte on todella upean väristä!

IMG_9754.jpg

Mies ja tytär pitivät tästä enemmän kuin minä. En olekaan itse mikään kirpeän maun ystävä, mutta tätä voi ehdottomasti tarjota supermakeiden herkkujen rinnalla tai sijaan.

Kuumina kesäpäivinä raikas piirakka toimii varmasti kuin häkä! 🙂

IMG_9756.jpg

   Ja jos joku kaipasi vielä piirakkapohjan ohjetta, nopea versio syntyy helposti! Tämä pohja sopii niin suolaisille kuin makeille piirakoille:

Sekoita 125 g maitorahkaa ja 125g pehmeää leivontamargariinia. Lisää 2,5 dl jauhoa (gluteenittomat käy myös), joihin olet sekoittanut 1 tl verran leivinjauhetta. Taputtele pohja vuokaan. Paista n. 10-15 min 175 asteessa.

Aurinkoista päivää kaikille!

4 kommenttia “Sitruuna-marenkipiirakka

    1. Jos ällömakealle etsii kaveria, niin tämä toimii siihen! 🙂 Tosi raikasta!

  1. Sitruuna-marenkitorttu on niiiiiin mun lempparia ♥ Ohje talteen ja kokeiluun ehdottomasti 🙂 Nams!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *