Ensimmäistä kertaa voin ilokseni todeta, että oliivipuu on selvinnyt hengissä talvesta! Luulen voivani julistaa näin, sillä pimein aika on ohitettu ja puu on alkanut tekemään uusia versoja!

_MG_2031.jpg

_MG_2018.jpg

Pidin syksyllä oliivipuuta ulkona terassilla auringonpaisteessa niin pitkään kuin vain uskalsin ennen kelien kylmenemistä. Nostin sen sitten sisään takaoven viereen, jotta se saisi mahdollisimman paljon valoa ikkunasta. Kun ilmat alkoivat viilenemään kunnolla, siirsin puun pakkasilta turvaan eteiseen, sillä pelkäsin sen saavan ovesta kylmää. Eteinen on ainoa paikka, jossa puu ei joudu myöskään olemaan patterin läheisyydessä.

Siinä se sitten nökötti jouluun saakka, jolloin sijoitin sen hetkeksi makkarin nurkkaan ikkunan eteen. Patterit eivät tuolloin huutaneet täysillä, sillä kuten tiedämme, etelässä joulu oli plussan puolella.

_MG_2033.jpg

_MG_2020.jpg

Muutamia lehtiä se alkoi tiputtamaan makkarissa oltuaan ja hetken jo pelkäsin, että se alkaa taas kuihtumaan kahden edeltäjänsä tavoin. Nyt puu on ollut kuukauden päivät taas eteisessä ja siinä se näyttää viihtyvän. Se saa kaiken sen luonnonvalon, jota tarjolla on.

Kastelun suhteen en osaa antaa mitään neuvoa, sillä olen kastellut oliivipuuta mutu-tuntumalla. Joskus se on ollut viikkoja ilman, joskus olen antanut runsaammin. Olen tutkinut aina lehtiä, en niinkään multaa. Olen kokeillut kuinka tiukasti lehdet ovat puussa kiinni ja tuntuuko ne kuivalta ja käppyröisiltä. Terveet, hyvinvoivat lehdet ovat pehmeitä ja taipuisia. Liian veden sanoisin olevan haitallisempaa, kuin hentoisen janon, joten olen antanut mullan kuivahtaa ihan koppuraksikin.

_MG_2019.jpg

_MG_2022.jpg

Kunhan kevät menee pidemmälle, siirrän puun taas olkkariin takaoven eteen. Siinä se on suoraan ikkunan edessä odottamassa kevätaurinkoa, kunnes viimein sen voi nostaa taas ulos. Onpa mahtavaa nähdä, että puu selvisi, vaikka en pystykään tarjoamaan sille sen ihmeempiä talvehtimisolosuhteita. Vielä hienompaa on nuo vaaleanvihreät uudet versot.

Pidän harvoista viherkasveista, mutta oliivipuu on kyllä ehdottomasti lempparini.

_MG_2031.jpg

Oletteko te onnistuneet oliivipuun talvehtimisen kanssa?