Kylppärin Make Over osa II:

Tässä tulee kaikille kirkkaanvalkoisista ja uutuuden puhtautta hohkaavista kaakelisaumoista haaveileville vuosituhannen vinkki!! Ei tämä kai ihan uusi juttu ole, mutta itse en ainakaan ollut ikinä aiemmin törmännyt tähän ja kun tuskailin tarpeeksi vuosien saatossa likaantuneiden, eikä millään pesuaineella enää puhdistuvien kaakelisaumojen kanssa, löysin vihdoin lääkkeen armottoman googlettelun tuloksena! (Mitä ihmettä me tehtiin ennen ilman googlea?!?!)

Tässä on ne pinttyneet, vuosien myötä veden kalkista, ihmisen ihosta tulevasta rasvasta ja muista likaantuneet saumat, jotka eivät lähteneet enää millään puhdistusaineella puhtaaksi. Eikö olekin ärsyttävä ajatus, että hinkkaat saumoja kynnet verillä ja ne ovat puhtaat, mutta näyttävät silti likaisilta! Ei mitään mairittelevia kuvia, mutta tässä ne nyt ovat, suihkunurkkauksen kaakelit:

IMG_4051.jpg

IMG_4053.jpg

Yäh. Näytää kaameilta! Hetken mietin laattojen uudelleen saumausta, mutta eihän sekään taas yksinkertaista olisi ollut. Olen kyllä niin kurkkuani myöten täynnä vesieristeitä ja kosteusriskejä, joihin taas törmäsin saumauksia miettiessäni! Niinpä Saumafixiin  - aineeseen, jolla kohensin saumojen ilmettä - törmättyäni huokaisin helpotuksesta! Saumafix on nimenomaan tarkoitettu lasitettujen kaakeleiden saumojen hoitoon. Tätä ainetta ei suositella maalatuille kaakeleille ja saumoille, siihen on oma aineensa, mutta tämä sopi juuri meidän kylppärin tarpeisiin.

Tein ensin perusteellisen saumojen ja laattojen pesun edellisenä iltana. Periaatteessa pesu tulisi tehdä viimeistään kuusi tuntia ennen Saumafixin levittämistä, mutta päätin vetää varman päälle ja tehdä sen hyvissä ajoin. Sitten ei kun hommiin... Ravistin pullon hyvin ja aloin kuljettamaan sen sientä saumoja pitkin pulloa puristaen ja pitäen sen samalla ylösalaisin. Levittäminen oli helppoa kuin heinänteko, paitsi viimeisten saumojen kohdalla, kun käsistä alkoi jo loppumaan haba, eikä tökötti tuntunut millään enää tulevan pullosta ulos yhtä sujuvasti, kuin alussa.

IMG_4056.jpg

Pienenä vinkkinä voisin mainita sen, että laattojen risteyskohdassa kannattaa olla tarkka. Jos ensin olet vetänyt pystysuuntaisen sauman ja sen jälkeen vedät vaakasuuntaisen, kertyy tuohon risteyskohtaan helposti ylimääräistä massaa, joten minä aina vetäisin sienellä vielä nuo kohdat erikseen tasaisen lopputuloksen saadakseni.

IMG_4071.jpg

Käsittelin paketin ohjeen mukaisesti yhden neliön kokoisen alueen kerrallaan. Sitten jätin sen kuivumaan puoleksi tunniksi. Koska päätin nopeuttaa hommaa, käsittelin ekan osan kuivuessa toisen osan toiselta seinältä ja kun se oli valmis, ryhdyin pesemään sitä ekaa osaa toisen osan jäädessä puolestaan kuivumaan. Paketissa oli karhea sieni mukana, jolla oli helppo hangata laattoihin menneet aineet pois. Ainetta saa siis tosiaan mennä myös laattojen päälle, pullon leveän levityssienen takia sitä olisi oikeastaan vähän mahdotontakin välttää.

IMG_4062.jpg

Vähän tärähtänyt kuva, mutta likaisilla käsillä ei paljon viitsinyt kameraa käsitellä, kuvat oli napsittava nopeasti työn lomassa.

Sienellä hankaaminen kysyi vähän voimaa, siksi tuota suositeltua kuivumisaikaa, 30 minuuttia ei kannata ylittää, hankaaminen käy tällöin vain työläämmäksi. Jos edessä on monen neliön homma, alkaa kädet väsymään ihan tosissaan. Aine lähtee siis toki irti tuon puolen tunnin jälkeenkin, minäkin raaputtelin sitä kynsillä vielä seuraavana aamuna, kun ilmeisesti silmätkin sokeutui hommalle tuntien jälkeen. Aikamoinen sotku tuon aineen pois hankaamisesta tulee, sitä myös kulkeutui jaloissa ulos kylppäristä, vaikka kuinka yritti siivota työn jälkiä ja vielä seuraavana päivänä rapsuttelin sitä irti mm. kylppärin lattiasta. Sienessä oli kaksi puolta; karhea ja sileämpi, josta jälkimmäistä käytettiin karhean puolen jälkeen vähän kuin siistimään jälkeä.

IMG_4072.jpg

Kaiken kaikkiaan aikaa Saumafixin levittämiseen ja sen pois hankaamiseen meni nelisen tuntia. Käsittelin tuossa ajassa saman verran neliöitä, eli neljä suihkunurkkauksen alueelta. Enemmän aikaa meni sienellä hankaamiseen, kuin itse aineen levittämiseen. Paria kohtaa paikkailin puhdistuksen jälkeen, kun näytti ettei joka kohtaan ollut tarttunut ainetta yhtä paljon. Huomasin tätä parissa kohdassa, uskoisin sen johtuvan saumojen röpelöisyydestä, mutta paikkailu oli helppo homma tehdä.

Vaikka homma ei mitään avaruustiedettä ole, kyllä se salitreenistä kävi! Ja vaikka käsiä särkee edelleen, homma oli sen arvoista! Katsokaapa tätä jälkeä:

IMG_4074.jpg

IMG_4075.jpg

Ihan uskomatonta, miten nuo saumat tulivat ihan vitivalkoisiksi! Seuraavissa kuvissa näkyy ero käsitellyn ja käsittelemättömän välillä:

IMG_4059.jpg

IMG_4060.jpg

IMG_4070.jpg

Pahoittelut vielä kuvien laadusta, valaistus ja kameran säädöt ovat järjestäen näissä kuvissa vähän miten sattuu, mutta kyllä näistä selvän saa. En viitsinyt lähteä jälkikäteen muuttamaan valkotasapainoa, jottei todelliset värierot saumoissa väärentyisi.

Olen niin tyytyväinen lopputulokseen! Eihän tuota tilaa usko edes samaksi! Tässä vielä vertailun vuoksi lähäreitä kaakeleiden kunnosta Ennen ja sitten tietysti Jälkeen:

k%201.jpgk%202.jpg

Ja mikä tämän muutoksen mahdollisti: Saumafix!

IMG_4079.jpg

Ostin omani Bauhausista. Paketti maksoi pari kymppiä ja on ehkä elämäni edullisin ja nopeimman tuloksen tuonut remonttiapu! Ihan ässä tämä tuote!! Olen niin iloinen, että törmäsin tähän koko kylppärimme pelastaneeseen tuotteeseen. Seinät ovat nyt niin valkoiset, että oikein häikäisee...! :D

IMG_4078.jpg

Saumafix saavuttaa lopullisen kuivumisen 48 tunnissa, mutta ainakin meillä jo käytiin suihkussa samana iltana n. 8-9 tuntia viimeisen Saumafix-käsittelyn jälkeen. En huomannut suihkun aiheuttavan mitään saumoille, eikä paketissakaan kielletty niiden kastelemista tms. Sitä paitsi, kyllähän ne kastui hinkkaus-vaiheessa, sillä hankaussienen tuli olla veteen kastettu. Seuraavana aamuna rapsuttelin saumoja kevyesti kynnellä kokeillakseni pintaa, eikä siitä irronnut enää mitään.

Nyt onkin sitten suurin osa varsinaisista remonttihommista tehty. Uudet suihkukalusteet on jo asennettu, mutta niistä puuttuu vielä viimeinen silaus. Samoin puuttuu vielä värimaailman lopullinen ilme, josta lisää jo heti huomenna! :)

Kivaa uutta viikkoa kaikille!