En oikein tiedä mistä aloittaa…

Ajatukset on jotenkin kyllä niin solmussa koko touhun kanssa, mutta yritän avata tilannetta. Kyse on siis kylppäristämme, johon haaveilimme pientä upgreidausta. Kun joskus muutimme tähän kotiin, oli tämä uudisrakennuskohde, eli muutimme ihan upouuteen asuntoon. Emme kerinneet mukaan rakennusajan suunnitelmiin, joten materiaalivalinnat oltiin tehty rakennuttajan puolesta. Jostain ihmeen syystä alakerran wc:hen sekä yläkerran kylpyhuone/saunatilaan oltiin valittu vihertävä muovimatto. En todellakaan ymmärrä kenen arkkitehdin silmää tämä väri on hivellyt! Muovimatoissa sinänsä ei ole mitään vikaa materiaalina.

IMG_3918.jpg

Tahtotilana on ollut vaihtaa tuo vihreä muovimatto ihan miksi materiaaliksi vain, kunhan sen väri vaihtuisi mustaan taikka harmaaseen. Meille siis kävisi laatta, betoni tai vaikkapa uusi muovimatto, kunhan siis päästäisiin eroon tuosta vihertävästä väristä. Seinissä kylppärissämme on ihan ok valkoinen ja vaaleanharmaa perus laatta. Mikään nykytekniikka sekä tiukentunut märkätilarakentaminen vesieristyksineen ei mahdollista ns. osittaista kylppäriremppaa, jossa muovimatto lähtisi, mutta ehjät ja käyttökelpoiset laatat jäisivät. Vesieristettä ei pysty enää hyväksyttävällä tavalla yhdistämään lattiasta seinälaattojen alle, kun se väkisinkin rikkoontuisi maton poistossa ja niinpä jokainen kylppärifirma, joihin olen ollut yhteydessä, on suosittanut kylppärin täysremonttia, eli sekä muovimaton että laattojen poispurkamista.

Minusta kelvollisten laattojen poistaminen kustannuksista puhumattakaan ällistyttää. Ensinnäkin täysmittainen remppa on järisyttävän pitkä; 4-5 viikkoa. Siis suihku, sauna ja pyykinpesu olisi pois käytöstämme yli kuukauden! Käsittämättömän pitkä aika. Kustannukset laatoitusmenetelmällä nousisivat jopa ilman uusia kalusteita (kaikki vanhat kiinnitettäisiin takaisin) n. 10 000 euroon. Ymmärtänette, jos laittoi nieleskelemään.

IMG_3921.jpg

Seuraavaksi aloin kartoittamaan laattojen sijaan seiniin ja lattiaan laitettavaa mikrosementtiä. Tämä varsin ihanan näköinen materiaali on siis käytännössä betonia, joka erityisellä menetelmällä saadaan hyvin ohueksi kerrokseksi seiniin ja lattiaan ja ilme on nimensä mukaisesti hyvin rouhea betoninen.

Mikrosementin voisi laittaa vanhojen laattojen päälle ilman niiden poistoa. Meidän kohdalla ongelmaksi muodostuu jälleen se hiton muovimatto – sen päälle kun ei voi sementtiä laittaa ja arvaattekin varmaan lopun, jos kerron, että kun muovimatto pitäisi poistaa niin vesieristeet pitäisi uusia ja loppu tulemana on jälleen koko kylppärin purkaminen laattoineen ja mattoineen. Koska seinien ja lattiapinnan neliömäärä nousisi hyvin suureksi n. 30 neliötä, nousisi myös mikrosementoinnin kustannukset aika korkeiksi. Lisäksi purkutyö nostaisi niitä ennestään. Tämä menetelmä tulisi vain n. 2000-3000 euroa halvemmaksi kuin laatoitus.

IMG_3922.jpg

Yhtä kaikki, oli kyseessä sitten kymppitonnin laatoitustyö tai seitsemän-kahdeksan tonnin mikrosementointi, kustannus on joka tapauksessa liikaa, varsinkin kun rempalle ei ole mitään muuta syytä, kuin ulkonäkö. Kaiken kaikkiaan tässä siis sylettää eniten se, että täysin käyttökelpoiset ja ehjät seinälaatat pitäisi rikkoa ja poistaa. Toiseksi eniten sylettää se, että se rakennuttaja, joka valitsi tämän laatta-muovimatto –yhdistelmän tähän kylppäriin, teki totaalisen karhunpalveluksen asukkaalle ja käytännössä täysin mahdottomaksi uusia kylppärin ilmettä edullisemmin ilman koko huoneen atomeiksi räjäyttämistä! Siis täysin päätön päätös! Tosin vesieristesäännökset ovat tiukentuneet ihan viime aikoina viimeksi, joten ehkä yli 10 vuotta sitten homma oli vähän toisin...

IMG_3917.jpg

Tästä verenpainetta nostattavasta faktasta huolimatta en luovuttanut. Niinpä lähdin tutkailemaan laattojen ja sementin sijaan uutta muovimattoa. Voisiko sen kiinnittää vanhan päälle ilman, että pitäisi jälleen koskea seiniinkin? No, kun tuo seinä on tässä ollut se avainsana koko ajan, niin uskotteko jos sanon, että seinään törmäsin jälleen; uutta muovimattoa ei voi kiinnittää vanhan muovimaton päälle ja jos haluaisimme uuden muovimaton, olisi taas koko kylppäri purettava laattoineen päivineen. Jälleen yksi vaihtoehto suljettiin pois.

Viimeinen vaihtoehto oli jo ajatuksen tasolla hölmö, mutta päätin silti selvittää voisiko kyseisen muovimaton maalata/vahata/käsitellä jollain/tehdä ihan mitä vain jollain tökötillä, että se väri saataisiin muutettua. Viimeinenkin oljenkorteni tuhottiin puhelimessa muovimattoja maahantuovan teknisen päällikön kanssa keskusteltuani; ei ole mahdollista, mikään ei tartu siihen. Mikään ei toki estä minua lätkimästä siihen hiomisen jälkeen tartuntapohjamaalia ja päälle jotain muuta kulutuksen ja kosteuden kestävää maalia, mutta mikään ei takaa pysyvää tai edes hyvännäköistä lopputulosta. Hyvällä tsäkällä tuhoaisin muovimaton alkuperäisen pinnan ja sitten sitä kättä joutuisi viimeistään laittamaan syvälle taskuun.

IMG_3912.jpg

Olen täysin murtunut. Olen vihannut tuota vihreänsinertävänväristä muovimattoa pyhästi jo 14 vuotta. Se on ajan saatossa jo vähän kulunutkin, kuten kuvasta näkyy, mutta viat on silti vain esteettisiä. En mitenkään tule pääsemään matosta eroon. Meidän välissämme seisoo n. kymmenen tuhatta euroa ja tulee seisomaankin, ellen voita lotossa.

Olen tätä tekstiä kirjoittaessani saanut purettua suurimman vee-itutukseni ja kääntänyt jo angstini uusiin visioihin, miten tuon värin kanssa voisi parhaiten jatkaa yhteiseloa edelleen.

Kylppäritarina ei siis pääty tähän. Ehei!