Olen langettanut itselleni ostolakon elokuun ajaksi. En ole koskaan aiemmin tehnyt päätöstä olla ostamatta mitään jonkun tietyn pituisen ajanjakson ajan, mutta nyt ajattelin, että olisi hyvä hetki tehdä niin. Syitä tähän on muutamakin: tarve, viimeaikaiset hankinnat ja talous.  Heinäkuun ajan kotona tehty remontti ja koko alakerran kalustekannan ja sisustuksen uusiminen oli aika suuri investointi. Emme olleet laatineet mitään tiukkaa budjettia remontille, vaikka olimme tietenkin etukäteen laskeskelleet mitä mikäkin kustantaisi noin suurinpiirtein. Halusimme uudistaa kodin, mutta emme halunneet tehdä kompromisseja minkään suhteen, vaan valitsimme sitä laatua ja niitä tuotteita mitä halusimme. Olimme jo etukäteen päättäneet, että teemme nyt pitkäaikaisia ratkaisuja, kun kerrankin päätimme kaikki uusia ja laittaa kuntoon kerrasta. Budjetti meni loppujen lopuksi hieman pitkäksi, muttei kovin pahasti. Mitään emme kuitenkaan tekisi toisin, vaan nyt koti on sellainen, kuin varsinkin minä olin haaveillut. Samaan syssyyn on lisättävä, että meneillään on tällä hetkellä tyttären huoneen make over ja makuuhuone odottaa vuoroaan syksymmällä, joten pieniä juttuja on tulossa vielä yläkerran suhteen myöhemmin.

laituri%202.jpg

Ostolakkoon on syitä siis muitakin, kuin taloudellinen. Nimittäin tarve. Olen muutaman vuoden ajan tehnyt jatkuvasti muutoksia ostotapoihini. Alkanut entistä enemmän miettimään tarvitsenko oikeasti jotain tuotetta, jota himoitsen sillä hetkellä. Nykyään ostan hyvin harvoin tuotetta siltä istumalta, vaan jätän ajatuksen muhimaan. Usein huomaan unohtaneeni jonkun hetken päästä, joten kovin tarpeellinenhan sellainen tavara/vaate ei olisi ollut...? Useimmiten tuohon kategoriaan nimenomaan kuuluu jokin vaate tai esim. koristetyynynpäällinen. Sitten on toki niitä, joista haaveilen vuosia ja jotka eivät koskaan unohdu. Niissä usein on niin suuri summa hintalapussa, että kertalaakista sellaista ostosta ei pystyisi edes tekemään jättämättä jotain tärkeää, kuten vaikka yhtiövastike maksamatta tai kuukauden ruoat ostamatta :)

Tarpeita ajatellen ei ole juuri ostettavaa. Kotona on nyt kaikki, mitä omiin tarpeisiin tulee. Sen sijaan tyttären huone tarvitsee maton ja uuden päiväpeiton. Ne jos hankin elokuun aikana, en laske mukaan tähän omaan ostolakkooni, sillä tavarat tulevat tyttären huoneeseen ja hänen käyttöönsä, ei omaani. Olen kesän aikana tehnyt ostoksia vaatteisiin liittyen ja pärjään vaatekaappini sisällöllä oikein hyvin, vaikken ostaisi vaatteen vaatetta koko syksynä tai edes talvena! Eli vaatepuolellakaan ei ole tarpeita, ei myöskään kosmetiikan, joskaan päivittäisessä kulutuksessa olevia tavaroita kuten kasvorasva tai dödö, en ota tähän lakkoon mukaan, jos niitä pitää hankkia. Olen kuitenkin hetki sitten täydentänyt tuota osastoa, joten tuskin nekään loppuvat seuraavan kuukauden aikana. 

IMG_4871.jpg

No mitä tähän lakkoon sitten kuuluu? -Vaateostokset, sisustustavarat tai niiksi lueteltavat tuotteet. Leikkokukat, puutarhasisustukseen liittyvät (paitsi terassiöljy, sillä remontin takia terassin vuosiöljyäminen on jäänyt väliin), vuode -tai muut tekstiilit, meikkiostokset. Niitäkään en tarvitse tähän hätään yhtäkään. Myöskin turhat kahvila -tai ulkonasyöntikäynnit jätän väliin. Toisin sanoen pannassa on kaikki, mitä en välittömään elämiseen tarvitse. Ruokaa, elintarvikkeita tai päivittäiskosmetiikkaan/hygieniaan liittyviä tuotteita en ulota ostolakon piiriin. Kuten en myöskään apteekki -tai koirien hoitoon liittyviä ostoksia. Mies taas hoitaa autoon liityvät jutut, bensan tai muut tarvikkeet, joten niistä en huolehdi muutenkaan. Mukaan ei tule myöskään tyttären lukiokirjojen tai muiden koulutarvikkeiden ostoa. Niitä olisi hieman vaikeaa jättää ostamatta :)

Hmm, aika pitkä tuli tuosta listasta mitkä ei lakkoon kuulu, joten pistää kyllä ehdottomasti miettimään, että mihin kaikkeen sitä ihminen rahojansa oikein käyttää. Pitäisi varmaan joskus pitää sentilleen kirjaa esim. pari kuukauden ajan, mihin rahaa on oikein mennyt. Olisi erittäin mielenkiintoista nähdä sellainen kirjanpito omasta elämästä, sillä kukapa ei huomaamattaan osta kahvia take away mukissa, lounasta lähikuppilasta, leikkokukkapuskaa ruokaostosten lomassa, kynttilää sieltä, kynsilakkaa täältä. Kaikkea pientä muutaman euron ostosta ei edes huomaa. Jos ne lukisi paperilla ja ne laskisi yhteen kuukausitasolla, voisi joidenkin ostojen kohdalla kauhistua loppusummasta?

IMG_4583.jpg

Eihän tämä nyt mikään maatamullistava asia ole, olla ostamatta mitään yhden kuukauden ajan. Joku voi ajatella, että mitäs siitä, pikkujuttu, kun valitettavasti moni todella joutuu taloudellisen tilanteen vuoksi jättämään ne ylimääräiset jutut hankkimatta. Eikä varmasti suuri juttu ole minullekaan, mutta vaikka en luokittele itseäni millään lailla ostohulluksi, rahan suurkuluttajaksi tai palveluiden super käyttäjäksi, on omissakin ostotavoissa korjattavaa. Kokeilen siis ensi kertaa elämässäni tällaista lakkoa ja käyttää rahaa vain ja ainoastaan välttämättömiin, eli ruokaan, asumiseen ja laskuihin. On sitä joskus nimittäin eletty ensimmäisiä omillaan asuttuja vuosia juuri noin; rahaa riitti vain vuokraan, puhelinlaskuun ja ruokaan. Joskus ei ihan kaikkeen sittenkään, jolloin kipitettiin vanhempien luokse syömään :)

En tiedä löytyykö lukijoiden keskuudesta mielenkiintoa tätä lakkoani kohtaan, mutta voisin esim. viikkotasolla laittaa "listaa" siitä, mitä pakollisia hankintoja olen tehnyt ja kuukauden päättyessä miettiä jäikö rahaa enemmän sukan varteen vai huomasiko moista ostolakkoa ollenkaan.

Itse asiassa voisin haastaa tähän teitä lukijoitakin ja kanssabloggaajia mukaan! Who's with me?! Kuka muu aikoo olla ostamatta mitään ylimääräistä elokuun ajan? :)

Blondi