Jos koskaan olet halunnut leipoa leipää, tai epäonnistunut siinä aiemmin, tällä reseptillä se on likipitäen mahdotonta! Äitini ystävä lähetti minulle tämän reseptin. Hän ajatteli ihan oikein, että vilja-allergiani rajoittaa vähän tuota leivän syömistä ja koska gluteeniton leivonta on ihan tähtitiedettä, siinä useimmiten epäonnistuu, kuin menestyy. Koska tätä taikinaa ei vaivata lainkaan, myös gluteenittomat jauhot, joissa ei vehnäjauhojen sitkoa ole, käyttäytyi täydellisesti tässä reseptissä. Voisin kuvitella, että tavallisista vehniksistä tai sämpyläjauhoista tästä leivästä tulisi jotain todella makoisaa!

leip%C3%A4%201.jpg

PATALEIPÄ

7 dl jauhoja

0,5 tl kuivahiivaa

3-4 tl suolaa 

3,5 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään, lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita puuhaarukalla ainekset sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (lasiastia parhain tähän) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita 3 litran vetoinen kannellinen pata/vuoka lämpenemään uuniin samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä vielä löyhälti kelmulla ja anna taikinan levätä puolisen tuntia.

leip%C3%A4%202.jpg

Heitä taikinapallo sellaisenaan kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

leip%C3%A4%203.jpg

Täytyy sanoa, että tästä ei enää leipäresepti helpommaksi muutu! Tuo pitkä kohotusaikakaan ei haittaa, kun laittaa taikinan kohoamaan edellisenä iltana. Aamulla nakkaa taikinapallon uuniin ja tunnin kuluttua on uunituore leipä tarjolla. Ai että! Taikinan sekaan voi lisätä mielin määrin mitä raaka-aineita tahansa: aurinkokuivattua tomaattia, yrttejä, valkosipulia, pähkinöitä, siemeniä, rusinoita, oliiveja - vain mielikuvitus on rajana! Meikäläinen teki leivän ihan perusohjeella, en jotenkaan uskonut, että näillä gluteenittomilla jauhoilla tämä onnistuisi, mutta ens kerralla maustan leipää jollakin!

leip%C3%A4%204.jpg

Oikeassa reseptissä taisi olla suolaa 2 tl, mutta ainakin meidän perheen mielestä suola ei juurikaan maistunut, ensi kerralla laitankin tuplasti, jonka tähän reseptiin jo lisäsinkin. Leipä oli pehmeää sisältä, vähän ciabattamaista.

leip%C3%A4%205.jpg

Itse olen gluteenittomissa leivissä kaivannut kovaa, rapsakkaa kuorta. No, sekin toive toteutui tässä leivässä. Ei tätä voi enempää hehkuttaa, nyt siis kaikki heti leipomaan pataleipää, mars! :)

Blondi