Mökkiaitan sisustus

Innoissani esittelen teille ekaa kertaa meidän toisen vierasmökin, eli aitan. Nyt sekin on rempattu ja sisustettu ja aiemmin esiteltyjen vilautuskuvien sijaan vihdoin kokonaiskuvia luvassa!

Aittaa kerettiin hieman jo viime kesänä updeittaamaan ilman ihmeempiä kuvatodisteita, mutta kerrottakaan, että lähtötilanteena oli kelta-vihreä värimaailma. Nättihän se oli, sillä se oli sisustettu sävy-sävyyn, mutta koska itse en juurikaan piittaa kirkkaankeltaisesta tai limenvihreästä, oli värimaailma ítselleni aivan liian räikeä. Ilmettä freesattiin korvaamalla vihreä päiväpeitto valkoisella ja kelta-vihreät tyynyt valkoisilla ja harmailla. Myös meidän vanha olkkarin raitamatto tuotiin tänne alunperin, (mutta nykyään se on pikkumökissä ja tänne hankittiin uusi). Ilme rauhoittui sillä jo kummasti, mutta koska nyt päätettiin kuitenkin rempata koko mökki, aloitimme sen tyhjentämällä.

aitta_1.jpg

Aitasta poistettiin oikealta takaseinältä täyskorkea tankovaatekaappi ja se oli jättänyt vuosien saatossa aika karmean vaalean läiskän hirsiseinään. Aitasta lähti myös mäntyrunkoinen sänky, joka siirtyi pikkumökkiin. Lisäksi lähtöpassit sai vanha tv-taso ikkunan alta, sille ei ollut pöytävalaisimen pitopaikan lisäksi mitään muuta virkaa. Oven suussa sijainnut avohylly siirrettiin päämökin kuistille kesäkeittiö-käyttöön.Tyhjennyksen jälkeen mökki maalattiin valkoiseksi epäonnistuneen kuultomaalaus-yrityksen jälkeen ja nuo mustat kattoparrut kerkesinkin jo teille kertaalleen esittelemään rempan hieman edettyä.

Tarkoitus oli tämänkin mökin kohdalla saada sisustus aikaiseksi mahdollisimman pitkälle vanhoilla kalusteilla. Koska tyttärellä oli tarvetta uudelle sängylle, ostimme hänelle uuden ja toimme aittaan vanhan. Se menee oikein hyvin vielä mökkikäytössä, vaikka tytär kaipasikin hieman jämäkämpää omalle selälleen. Ikean Lack-yöpöytiä löytyi valmiiksi meiltä ja äidin varastosta kaksi kappaletta, joten ne käytettiin hyväksi sijoittamalla ne yöpöydiksi sängyn molemmin puolin. En itse suosi symmetriaa sisustuksessa ja rikoinkin sitä sijoittamalla toisella puolelle sänkyä taulun ja toiselle risun, johon on kiedottu valot. Simppeli ratkaisu tuomaan kummallekin puolelle vähän omaa ilmettä.

aitta_2.jpg

Taulut seinillä ovat pikkumökin aurinkopeilin tapaan edesmenneiden isovanhempieni kotoa. Minusta tuntui kuin ympyrä olisi sulkeutunut, kun saimme sijoitettua nuo tavarat näihin mökkeihin. Tänne ne vähän kuin kuuluivatkin. Taulut ovat 50-luvulta ja tiedän jokaisen sukulaisemme laskeneen mm. noiden porojen määrää tuossa vasemmanpuoleisemmassa taulussa. 🙂

aitta_3.jpg

Sängylle ostettiin uusi harmaa päiväpeitto ja lattialle harmaa matto. Tyynyt päällisineen löytyivät äidin kaapista. Pöytävalaisimet ovat samat kuin pikkumökissä ja ne ovat Ikeasta. Vain valkoiset jalat suhautettiin mustalla spraylla, sillä halusin niiden vähän erottuvan valkoisesta pöydästä ja seinästä.

Vaikka pienet mökit ovat tyyleiltään hieman erilaiset – aitta on mielestäni himpun verran romanttisempi ja beach house-maisempi, kun taas pikkumökki on ehkä suoraviivaisempi ja skarpimpi – ajatuksenani näiden molempien pienten mökkien sisustuksessa oli jatkuvuus ja yhdistävät tekijät. Niitä ovat molemmissa mökeissä olevat samat äitini antiikkituolit, mustat naulakot ja pöytävalaisimet sekä samanlaiset lipastot. Uutena lipaston lisäksi aittaan hankittiin vähän enemmän kuin pikkumökkiin. Liki kaikki tekstiilit; päiväpeitto, helmalakana, matto sekä pimentävät rullaverhot on uusia. Viimeksi mainitut ovatkin tuiki tärkeät aitassa, sillä aamuaurinko venyttää ensimmäiset säteensä suoraan aitan ikkunoihin.

aitta_4.jpg

Peili on ikivanha kylpyhuoneen peili ja se sai retro-elementtinä jäädä paikalleen. Ainoita koriste-esineitä on lipaston päällä oleva Karhulan lasipurkki, joskus lapsena etelästä raahaamani käpy sekä erään taiteilija-ystävän sutaisema skissi raameissa. Taulujen lisäksi seinillä on vain oven suussa sijaitsevat uusi musta naulakko sekä palovaroitin ja lattialla sähköpatteri.

aitta_5.jpg

Aitan ilme raikastui aivan älyttömästi valkoisella maalilla ja toi tilaan lisää neliöitä. Mustat kattoparrut taas kruunaavat koko homman ja tuovat verhojen kanssa ryhtiä mökkiin. Lattialle jätettiin ehdottomasti siellä jo ollut parkettia jäljittelevä muovimatto, sillä se tuo ihanaa lämpöä sisustukseen ja ehjää oli turha lähteä vaihtamaan. Taulujen paspikset nivoo lattian ruskean sävyn kuin harkituksi osaksi sisustusta.

aitta_6.jpg

Minusta aitan kohdalla koettiin erittäin onnistunut muutos! Ai että, tyytyväisenä katsellaan itsekin tätä make overin jälkeä! Tästäkin mökistä kuoriutui kaunis ja tunnelmaltaan levollinen mökki. Ja vaikka neliöitä ei ole huimasti, tilaa jää kuitenkin sängyn lisäksi esteettömään kulkuun, vaatesäilytykseen tarkoitetulle suurelle lipastolle sekä kauniille tuolille ja kahdelle yöpöydälle. Toisiinsa sointuvilla väreillä ja pehmeillä tekstiileillä mökkiin on saatu rauhallinen fiilis. Mustat parrut ja muut mustat yksityiskohdat ryhdittävät tilaa, eikä se jää liian pliisuksi. Yhden yön itse aitassa jo nukkuneena totean myös pimennysverhojen olevan kaivattu parannus nukkumismukavuuteen. Saa nukkua rauhassa ilman, että auringonsäteet kutittelevat silmäripsiä jo ennen kukonlaulua.

Harmikseni en ihan kerennyt nappaamaan täydellisiä ennen -kuvia, ennen kuin hurrikaanin lailla edennyt siivousryhmämme kerkesi jo aitan kimppuun kevään siivous -ja tyhjennysoperaatiossa, mutta kyllä näistäkin kuvista mielikuvan mökin entisestä ilmeestä hyvin saa. Sängyn päällä retkottaa talvisäilytyksen jäljiltä vielä pation aurinkovarjo ja isot huonekalut, kuten vaatekaappi ja tv-taso on jo poistettu.

aittaennen2.jpg

aitta_7.jpg

Myös aitan sisustukseen kulunut summa pyörii siinä 150 euron hujakoilla, mutta päälle tulee vielä maalit, sillä tänne jouduttiin epäonnistuneen kuultomaalausaineen lisäksi ostamaan pönttö Tikkurilan Paperi-sävyä. Musta maali sen sijaan löytyi jo valmiiksi kotimme makkarin rempan jäljiltä. Ei siis todellakaan tarvita suuria summia suuren muutoksen aikaansaamiseksi! Meitä tietysti helpotti, että suurin osa kalusteista oli jo olemassa. Mutta vaikka rahallisesti ollaan päästy helpolla, on työtä tietysti tehty molempien pienten mökkien eteen ihan hurjasti!

Jo pelkkä siivous ja tyhjennys sekä kamojen läpikäynti ja hävittäminen osoitteseen jos toiseen vaati oman osansa. Olen silti todella iloinen, että ryhdyimme rivakasti hommiin, sillä nyt kun kesä ja mökkeilykausi on jo alkanut, on ihana kutsua ystäviä kylään kun joka mökkiin kehtaa majoittaa ihmisiä! Tietää kaiken olevan kunnossa, puhtaita ja siistejä!

Tästä ennen -kuvasta näkyy hyvin seinillä niin tauluista kuin siitä vaatekaapistakin jääneet vaaleat kohdat. Noita ei sillä kuultomaalilla saanut millään piiloon, joten siinä yksi syy miksi seinät päätettiin ihan maalata. Tässä aitta siis ennen remppaa…

aittaennen1.jpg

Ja tässä epäonnistuneen kuultomaalaus -yrityksen jälkeen…

aitanmaalausta.jpg

Ja viimein täysin valmiina…

aitta__8.jpg

Nyt on molemmat pienet mökit siis valmiina – kurkkasitko sinä jo pikkumökin muutoksen?

Päämökkihän on koko ajan ollut täysin siisti ja nätti, mutta myös siellä tehdään uudistuksia. Pieni keittokomero on jo saanut osansa ja joitain tavaroitakin sinne on jo vaihdettu ja mm. katto maalattu. Edessä häämöttää kuitenkin mm. lattiaremppa sekä kalusteiden kunnostusta. Myös sisäovia ja kiviseiniä on tarkoitus maalata, hirsiseiniin emme kajoa. Tässä välissä suoritamme kuitenkin ulkomaalaustyöt loppuun ja päämökin remppa tehdään sitten jossain kohtaa juhannuksen jälkeen.

Miltä näyttää aitta teidän silmiinne? 🙂

Heidi / Checklist - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *