Nälkä kasvaa syödessä – Valokuvaus

Valokuvaus on harrastus, joka vie koko ajan enemmän mennessään.

Aloittaessani bloggaamisen huomasin pian, että puhelimen kamera ei vain enää palvele tarpeeksi hyvin. Sillä saa toki otettua kelpo kuvia ja myönnän rehellisesti, että muutama lemppariotokseni on otettu älypuhelimella. Kuitenkaan hämärässä ei puhelimen kameralla saa kuvia, joita enää halusin blogissani jakaa, tämä alla oleva hyvänä esimerkkinä. Myös nälkä kasvoi syödessä ja ajatus ”oikean” kameran hankkimisesta tuli ajankohtaiseksi. Siitä se sitten lähti.

kamera%203.jpg

Ostin kolme vuotta sitten itselleni joulu/synttärilahjaksi Canonin 600D järkkärin, joka edelleen palvelee hyvänä runkona. Kuvasin pari vuotta kameran mukana tulleella kittilinssillä. Sillä kuvaan edelleen suurimman osan kuvistani, mutta huomasin kaipaavani enemmän valovoimaa sekä pehmeyttä epätarkkoihin kohtiin. Silmä kuvaamiseen niin visuaalisesti kuin teknisempiinkin asioihin keskittyen alkoi kehittyä nopeasti. Kittilinssin vaatimaton valovoima alkoi kyllästyttää sen venyttäessä hämärässä valotusaikaa, lisäten tärähdysherkkyyttä ja jättäen vielä kuviin kohinaa.

Sainkin yllättäen vuosi sitten synttärilahjaksi Canonin 50millisen kiinteän polttovälin linssin. Se on hinta-laatusuhteeltaan tosi hyvä, vaikka onkin muovisella olomuodollaan joidenkin mielestä ”halvan” oloinen. Meni hetki aikaa tottua linssiin, sillä ei-zoomilinssinä sen kanssa kuvakulman muuttaminen tapahtuu omilla jaloilla liikkuen, ei linssin rengasta pyörittämällä. Polttoväli tuntuu välillä ahtaalta ja kun koti ei ole suuri kartano, sisätiloissa kuvaaminen käy linssin kanssa joskus vaikeaksi, kun neliöt ei enää riitä tarpeeksi suureen kuvakulmaan. Käytänkin linssiä enemmän muotokuvaukseen ja yksityiskohtaisempiin kuviin, kuin suurien kokonaisuuksien vangitsemiseen.

IMG_4477.jpg

Nyt olen vuoden verran kaivannut vähän laajempaa kulmaa kuviini haaveillen laajakulmaobjektiivista. Nyt käykin kova vertailu ja jonkin objektiivin aion hankkia ennen helmikuista reissuamme, josta kerron teillekin ihan pian lisää! Ne maisemat tulevat tarvitsemaan hyvää linssiä!

Näen itse kehittyneeni valokuvaamisessa, mutta tekniikka -ja termipuoleen pitäisi panostaa niin paljon enemmän, eikä räiskiä kuvia vain fiilispohjalta ja haastavissa oloissa vain toivoa saavansa hyviä kuvia. Kamerassani on toimintoja joita osaan käyttää sujuvasti, mutta niitä on sellaisiakin, joita en osaa hyödyntää. Osa alan terminologiastakin on sellaista, että olisi kiva tietää tarkemmin. Pitäisi tutustua tarkemmin polttoväliin, kinovastaavuuteen, zoom-kertoimeen ja tuhanteen muuhun alan sanastoon ja vielä oppiakin ne ja harjoitella käytännössä kunnolla erilaisilla asetuksilla ja valotuksilla sun muilla. Ostin aikaa sitten kunnon opuksen järkkärikuvaukseen, pidän enemmän ehdan kirjan tunnusta käsissä kuin tietokoneen ruudusta, mutta en ole vielä(kään) löytänyt hetkeä, jolloin pystyisin kunnolla keskittymään ja sisäistämään luetut asiat.

20140209_102140.jpg

Kunnon laajakulmaobjektiivista saa pulittaa suolaisia tonneja, oma budjetti pyörii kuitenkin enemmänkin satasissa. Pari hyvää ehdokkia on seuloutunut vertailun ja valokuvausta harrastavan työkaverin ansiosta, eiköhän pian omaankin kameralaukkuun uusi linssi ilmesty!

Otan mielelläni vastaan suosituksia myös! 🙂

Heidi / Checklist - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *