Helpompi arki

Aika monella koittaa elokuun tullessa paluu arkeen. Kesällä on ihanan helppoa vain olla, kun päälle kiskaistaan shortsia, uikkaria tai jotain toppia ja jaloista potkaistaan korkeintaan sandaalit pois laiturille mennessä. Ruoaksi on kelvannut hyvin uudet perunat, joku grillissä tirissyt liha ja nopea salaatti. Aikataulu on ollut löysää, syöty on silloin kun on huvittanut ja mökkioloissa ei ole niin justiinsa, että mitä päällä roikkuu.

Toisin on arkeen palatessa – työpäivä haukkaa suurimman osan koko päivästä, aikaa ei enää olekaan niin paljoa käytössä. Ruoanlaittokin vähän muuttuu ja vaatekaapistakin täytyy työpaikalle kaivaa jotain muuta kuin maksimekkoa tai olkihattua. Puhumattakaan harrastusten alkamisesta, jotka alkaa heti töiden lisäksi rytmittämään arkea ja syömään niitä vähäisiä tunteja, jotka töiden jälkeen jää käytettäväksi. Nimittäin onhan ne tunnit todella vähäisiä ja ne tahtoisi käyttää töistä palautumiseen, mieleiseen tekemiseen, eikä stressata mm. kaupassakäynnistä tai ruoanlaitosta. Lisäksi aamun kultaiset minuutit ovat ainakin allekirjoittaneella aika kortilla, minä kun mielelläni nukun mahdollisimman pitkään, enkä halua tuhlata aamulla energiaa mm. ”mitä laittaisi tänään päälleen” -tuskailuihin vaatekaapin edessä.

vaatteet.jpg

Oma arki koostuu kiinteästä 8-16 työstä sekä liikuntaharrastuksista (jooga, sali ja ryhmäliikuntatunnit). Me emme enää elä pikkulapsiperheen arkea, joten pystymme työtä lukuun ottamatta aikatauluttamaan oman elämän mielemme mukaisesti. Kuitenkin mukavuutta rakastava ihmisenä säästän mielelläni illan pari viimeistä tuntia leppoisalle oleskelulle, tv:n tai Netflixin katselulle ja niinpä harrastuksiin mennään aika pian töiden jälkeen. Siinä välissä tai viimeistään treenien jälkeen on jo sudennälkä ja hyvää ja ravitsevaa ruokaa on oltava pöydässä hetimiten!

Näitä kahta asiaa – kaupassakäyntiä/ruoanlaittoa ja vaatepohdintaa helpottaakseni näen pikkuisen vaivaa etukäteen ja säästän itseltäni ja perheeltäni aikaa ja hermoja. Arki helpottuu, kun sitä on funtsannut vähän etukäteen. Niinpä laitan mm. seuraavan päivän vaatteet valmiiksi edellisenä iltana, jotta aamulla ei tarvitse kuin vetää ne niskaan. Tsekkaan edellisenä iltana säätiedotuksen ja mietin asun sitäkin silmällä pitäen. Työskentelen melko konservatiivisella alalla, joten ihan t-paidassa ja shortseissa ei töihin mennä kesälläkään. Tapaan asiakkaita ja niinpä pukeutumisen täytyy olla siistiä. Tänään asukokonaisuus koostui sopivan rennoista lököhousuista, mutta kun yläosaksi laittaa siistin, kauniisti laskeutuvan paitapuseron, menee lökäritkin siinä hyvin. Asusteilla ja hiuksilla saa myös ilmettä siistimmäksi, kengistä puhumattakaan. Ei tarvinnut tänä(kään) aamuna tuskailla vaatekaapin edessä, kun asu oli jo valmiiksi mietitty.

kauppa.jpg

Ruokapuoli hoituu sekin meillä etukäteisajattelulla. Käymme kahdesti viikossa kaupassa; maanantaina ja perjantaina. Maanantaina ostetaan sapuskat aina torstaihin asti ja perjantaina viikonlopulle. Silloin on usein kuitenkin jotain spesiaalimpaa (ystäviä kylässä/grillailua kesäaikaan jne.) tai ylipäätään enemmän aikaa panostaa johonkin kauemmin valmistuvaan tai vaativampaan ruokaan, kuin arkena. Mietin sunnuntaina mitä ruokaa syömme seuraavat neljä päivää ja katson etukäteen treenikalenteria ja muita menoja, että kuinka nopeasti minäkin päivänä ruoan pitää valmistua. Jos ruoanlaittoon ei aikaa juuri ole, on ruokana yleensä pasta. Se kun valmistuu parissakymmenessä minuutissa ja sopii erinomaisesti mm. treenien jälkeiseksi ruoaksi. Jos aikaa on enemmän, kuten lepopäivä treeneistä, voi varata ruoanlaittoon ja ruoan valmistumiseen esim. tunnin-puolitoista ja kyhätä vaikkapa lihapullia. Helpottaakseni omaa ruokailuani myös töissä, otan useimmiten eväät mukaan edellisen päivän ruoasta.

Käymällä kaupassa vain kahdesti viikossa, ei säästy ainoastaan aikaa vaan myös rahaa! Koska fakta on se, että jos käy joka päivä kaupassa ilman selkeää suunnitelmaa, on herkempi heräteostoksille, ostaa helpommin ”listan ulkopuolelta” olevia asioita ja yhtäkkiä huomaa, että kauppaan uppoaa joka päivä 20-30 euroa. Neljältä päivältä tuo tekee jo parhaimmillaan 120 euroa, kun esim. viime sunnuntaina suorittamani kauppareissun, joka sisälsi viiden päivän ruoat, hinnaksi tuli 80 euroa. Ruokaa ei mene myöskään hukkaan, kun kaikki mitä kaapissa on, on suunniteltu käytettäväksi. Jokapäiväisen ruoan lisäksi varmistan myös, että kaupasta ostetaan sopivia välipala-aineksia. Pakastimesta löytyy aina marjoja tai hedelmäpaloja (itse pakastettuja tai ostettuja) smoothieihin ja leipien sijaan meilllä syödään riisimaissikakkuja, jotka ovat erinomaisia välipaloja urheileville ja joiden päälle laitetaan mm. kalkkunaa, juustoa, salaattia ja kurkkua. Munia, puuroaineksia ja rahkaa tai turkkilaista jogurttia löytyy kaapista myös aina!

Näillä kahdella pienellä etukäteissuunnittelulla säästän aikaa viikossa aika paljon. Sekä niitä hermoja. Ei tarvitse miettiä niitä vaateongelmia aamulla, eikä tarvitse nälissään kaivella kaappeja, että mitä tänään syötäisiin, sen kun katsoo mitä tälle päivälle oli suunniteltu ja ryhtyy tekemään juuri sitä ruokaa.

Onko teillä jotain muita hyviä arjen pieniä helpotuksia käytössä?

2 kommenttia “Helpompi arki

  1. Aamen! Me käydään yleensä alkuviikosta autolla marketissa ostamassa viikon ruuat ja sitten tehdään tarvittaessa täsmäisku lähikauppaan esim. perjantaina, jos tekee mieli herkkuja viikonlopulle tai yllätysvieraat ilmoittavat tulostaan. Perustarvikkeita löytyy meiltäkin aina kaapista ja rahaa säästyy huomattavasti, kun suunnittelee ruuat etukäteen ja tekee ostoslistan 🙂 Ja mä niin näin itseni tuossa illan säätiedotusta katsomassa ja vaatteita suunnittelemassa 😀 Great minds think alike!

    1. Just noin – täsmäisku sitten lähikauppaan jos maito loppuu! 🙂 Kyllä se pieni ennakointi suunnattomasti helpottaa arjen pyöritystä ja todellakin säästää rahaa! Haha… 😀 No hyvä, että on muitakin asu-miettijöitä! Aamulla on jotenkin muutenkin haastavaa toimia ripeästi ja tehokkaasti, en siinä enää pystyisi vaatteista saamaan mitään muuta kuin kriisejä aikaiseksi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *