K NIINKUIN KURPITSA!

Olenkin aiemmin kertonut tässä postauksessa suhteestani ruokaan ja ruoanlaittoon ja innostun siitä koko ajan vaan enemmän. Olen nuorena ollut melkoisen nirso ruoan suhteen, mutta makuaistini ovat onneksi kehittyneet niistä päivistä! Lukuisat ruoka-aineallergiat, isoimpana vilja-allergia luovat omat rajat ruokailulleni, mutta onneksi maailma on täynnä reseptejä ja ruokia, jotka sopivat myös minulle
tai ne voi valmistaa gluteenittomina.

Sesonkia mukaillen on kiva valmistaa erilaisia ruokia. Valmistujaisjuhlissani tarjoiltiin sadonkorjuu-teeman mukaisesti ruokaa. Pöperöt olivat, ei pelkästään kokkien mielestä, vaan myöskin vieraiden mielestä onnistuneita, joten laitan tässä jakoon ehdottomasti syksyyn kuuluvan keittoreseptin herkullisen värisestä kurpitsasta! 

IMG_5935.jpg

Kurpitsa oli vähän vieras raaka-aine itselleni, mutta lueskelin reseptejä ja kehittelin päässäni omia versioita ja päätin tutustua tähän raaka-aineeseen. Halusin tehdä kurpitsasta pehmeän mausteisen keiton. Lunttasin vähän kurpitsan ravintoaineita kuukkelista ja yllätyin positiivisesti –  kurpitsoilla on huiman paljon terveysvaikutuksia! Keltaoranssi väri kertoo, että kurpitsat sisältävät runsaasti beetakaroteenia, kuten porkkanakin. En tiennytkään, että beetakaroteeni parantaa mm. hämäränäköä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Tiesitkö sinä?

Kurpitsat sisältävät myös läjän antioksidantteja sekä vitamiineja, kuten A,- B – (B1, B2, B3, B5, B6), C- ja E-vitamiinia ja aika messevän määrän mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, kuparia, kalsiumia, kaliumia ja fostoria! Kurpitsat ovat myös hyvä kuidun lähde, eikä sisällä paljonkaan energiaa, vain n. 45 kcal/100g. Jos et tästä vielä vaikuttunut ja lähtenyt hevi-osastolle kurpitsajahtiin, tsekkaapa kehittelemäni resepti, lupaan, että lähdet sitten! 🙂

IMG_5938.jpg

PAAHDETTU KURPITSAKEITTO

1 kg talvikurpitsaa
2 shalottisipulia
2 valkosipulin kynttä
1/2 chili
n. 4 cm pätkä tuoretta inkivääri
1 litra kanalientä
1 iso peruna
1 porkkana
2 dl kermaa
suolaa, mustapippuria, kurkumaa, kanelia maun mukaan
ripaus muskottipähkinää ja juustokuminaa

* * *

Pilko kurpitsat lohkoiksi ja ripsauta päälle oliiviöljyä ja suolaa paahda uunissa
180 asteessa n. 45-60 minuuttia.

Pilko sipuli, valkosipuli ja chili, raasta inkivääri.
Kuullota kaikki kattilassa oliiviöljyssä.
Lisää kanaliemi ja pieneksi kuutioiksi pilkotut porkkanat ja perunat. Anna keittyä rauhassa.
Anna kurpisoiden hieman jäähtyä ja irrota kuori. Pilko pienemmäksi ja heitä kattilaan.
Anna keittyä 10 minuuttia.
Aja sauvasekottimella tasaiseksi, siilaa tarvittaessa ja lisää kerma.

Mausta.
Anna porista vielä hetki, tarkista maku.
Pinnalle sopii tuoreet yrtit ja/tai krutongit.

IMG_5942_2.jpg

Slurps!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *