SITRUUNANKELTAISTA ALLERGIAA

 

Vaikka kevät on tosi mieluista aikaa luonnon heräillessä talviunilta ja auringon säteiden lämmittäessä niin mieltä kuin ihoa, on oma olo välillä todella tukala. Elämää rajoittavien ruoka-aineallergioiden lisäksi kärsin myös mittavasta siitepölyallergiasta ja joka ikinen kukkiva puska tai puu saa minut aivastelemaan, niiskuttelemaan, kaivelemaan kutisevia silmiä ja vetelemään astmapiippua keuhkoihini. Myöhemmin tulee se hetki, kun sitruunankeltainen neulapuiden höttö valtaa terassinlaudat, pihakalusteiden pinnat ja pehmusteet.

Keväisin myös kaupat täyttyvät hentoisista pastellisävyistä ja kotiinkin tekisi mieli tuoda vaikka mitä väripilkkuja, kunhan niihin ei kyllästyisi niin pian kuin yleensä tuppaa tapahtumaan. 

IMG_3681.jpg

Kukilla sen sijaan on ihana iloitella! Toisten mielestä tylsä neilikka on lempikukkani. Se vain miellyttää silmää runsaan kukan, kerroksellisuuden ja useiden värivaihtoehtojen takia. Neilikka myös kestää maljakossa parikin viikkoa hyvänä ja varsinkin terttuneilikat vielä sitäkin kauemmin koko ajan uusien nuppujen auetessa. Nippu sitruunankeltaisia neilikoita lähti perjantaina ruokakaupasta mukaan ja nuo on kyllä niin herkullisen värisiä, että!

IMG_3676.jpg

Tämän aamun salitreenin jälkeen tein itselleni perunamunakkaan aamiaiseksi ja nautin sen takapihalla auringossa. Heitin tuubitopin ja lyhyet shortsit niskaan ja jäin pihalle paistattelemaan päivää ja lukemaan kirjaa. Näin hirveän allergikon pitäisi melkein kuitenkin pysytellä sisätiloissa, nyt kun koivun kukinta on runsaimmillaan Etelä-Suomessa. Otin jo heti aamusta allergialääkkeen, nenäsumutteen ja silmätipat ja muutaman tunnin ulkonaolon jälkeen olo on jälleen karmea! 🙁 Räkä valuu, silmät kutisee ja olo on kuin kovassa flunssassa; päässä vaan humisee ja olo on tosi tukala.

Muistan erään vapun muutaman vuoden takaa, kun siitepölyä oli ennätysmäärä ilmassa – menin lääkäriin täysin tukossa ja silmät turvonneina hakemaan jotain oireita taltuttavia lääkkeitä ja sen jälkeen olinkin seuraavat viisi päivää lääkärin määräyksestä kotona sisätiloissa sairaslomalla. Pelkät lääkkeet eivät aina auta, oireiden aiheuttajaa tulee pahimmassa vaiheessa välttää – ei ulkoilua, ei auki pidettäviä ovia tai ikkunoita.

IMG_3685.jpg

Onneksi leikkokukista suurin osa sopii minullekin, jotkut kovin voimakastuoksuiset, kuten freesiat ja värilliset liljat jätän suosiolla kukkakauppaan. Näitä neilikoita saa sen sijaan ihastella vielä pitkään! Huomatkaa aavistus pinkkiä terälehdissä, tosi kaunis yksityiskohta!

 

Onko ruudun takana muita kohtalotovereita, jotka kärsii kovista allergiaoireista?

Rentoa sunnuntain jatkoa,

Blondi

 

Heidi / Checklist - -

8 kommenttia “SITRUUNANKELTAISTA ALLERGIAA

 1. Mä olen tosi hyvin välttynyt siitepölyallergioilta, luojan kiitos! Olen saanut vaivakseni vain muutaman lääkeallergian ja niiden kanssa elää, kun on vaihtoehtoisia lääkkeitä tarvittaessa. Nyt olen alkanut hieman reagoida jollekin, sillä ihoni on muutaman päivän kutissut aika tehokkaasti. Sitä jotenkin tupakoinnin lopettamisen ja terveellisen ruokavalion myötä kuvitteli ihon paranevan, mutta mulla menee päinvastoin näemmä. Lisäksi kananmunista tulee mahakipua, veikkaisin keltuaista. Pariin otteeseen olen myös saanut suupieleni halki ja sitä ei juuri koskaan mulla tapahdu ja ystävät ovatkin veikanneet tomaattia. Taidan olla nyt ihan kiltti tyttö ja soittaa huomenna aamulla terveyskeskukseen. :D<br />
  <br />
  Mutta noi neilikat, tykkään kovasti ja olenkin kuullut niiden olevan sitkeitä. Ja toi vaaleankeltainen väri, i h a n a &hearts;

  1. Allergiat on kyllä ihan syvältä. Jotenkin tuntuu, että nykyään jokainen on allerginen jollekin. Kananmuna on kyllä melko viheliäinen allergia, sitä on kanssa joka paikassa! Allergiat kannattaa testauttaa, vaikka ei ne testitkään aina kaikkea kerro.<br />
   <br />
   Tuo vaaleankeltainen väri oli pakko valita kun näin sen! Noista on oikeesti iloa pariksi viikoksi heittämällä, kestää hyvänä tosi kauan! 🙂

  2. Mulla on onneksi kananmunasta tullut oireita vain, jos olen syönyt sitä sellaisenaan keitettynä, paistettuna tai kokkelina. Esimerkiksi leivonnassa yhtenä ainesosana käytettynä ei ole ollut mitään. Nyt oon syönyt vaan valkuaiset, mut tänään on ollut tuolla ylävatsassa aavistus kipuilua silti. Ja taas tuli masu vähän kipeäksi, kun söin smoothien ja join kahvia soijamaidolla. Pitää nyt kyllä tutkia tämä.

  3. Usein noita allergioita joutuu vaan itse testaamaan ja havaitsemaan mikä oireita aiheuttaa. Kannattaa ottaa epäilty ainesosa pois ruokavaliosta kolmen-neljän viikon ajaksi ja sitten ottaa takaisin ja katsoa mikä fiilis. Lyhyempi aika ei välttämättä toimi, sillä kroppaan voi jäädä pitkäksikin aikaa jäänteitä elimistöön. Testasin itse aikoinani rukiin tuolla tavoin ja myöhemmin se sitten viljatesteissä vahvistuikin.

  4. Mä olin ilman kananmunia ensin melkein kolme vuotta. Sitten söin ongelmitta niitä hetken, sitten tuli mahakivut. Sitten olin taas muutaman päivän ilman ja jatkoin taas muutaman päivän ilman kipuja. Sitten päätin kokeilla kumpi aiheuttaa kipuja, valkuainen vai keltuainen ja söin useita päiviä pelkkiä valkuaisia. Ei tullut kipuja. Sitten ajattelin taas kokeilla kokonaisen munan syöntiä eikä tullut mitään muutamaan päivään ja sitten taas tuli. Nyt syön taas pelkkää valkuaista, mutta mahakipuja on taas. En enää pysy itsekään kärryillä.<br />
   <br />
   Tomaatin epäilen aiheuttavan suupielen halkeamista, tai oikeastaan ystäväni ja tuttuni epäilevät. Se onkin vaikeampi juttu, sillä aina tomaattia syödessä sitä ei tule, joten en pysty sitäkään liittämään mihinkään. <br />
   <br />
   Menee jo niin vaikeaksi, että ehkä parempi vaan pyytää ne allergiatestit. 😀

 2. Aaatshiu! Täällä kans yks allergioista kärsivä. Luulin jo, että tänä keväänä pääisin helpolla, mutta eilen illalla alkoi todenteolla silmät kutisemaan ja aamulla tuntui että hengittäminen on raskasta. Tähän asti olen selvinnyt nenän niiskutuksella ja aivastelulla. Kipaisin äsken apteekkissa ja ostin lisää allergiapilleriä ja silmätippaa. Josko tää tästä.

  1. Mulla oli myös kovin tuskainen yö… nenä aivan tukossa ja hengittäminen kävi raskaaksi, piti nousta yöllä ottamaan piippua, että henki lähti jotenkin kulkemaan. Silmät tuntuu siltä kuin olisi täynnä roskia ja nenänpielet on arat niistämisestä.<br />
   <br />
   Ei se muu auta, kuin ottaa droppia! Kuulin just eräältä tutulta tosi nuivan kommentin: &quot;vain otettu lääke auttaa&quot;. Sad but true. Toivotaan meille molemmille helpotusta oireisiin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *